Resumén som inte blev, fast litegrann.


Först tänkte jag skriva något i stil med en årsresumé, sedan insåg jag att alla då skulle tänka att jag tror mig vara så pass viktig att mitt liv förtjänar en årsresumé, sedan mindes jag att jag ju egentligen inte bryr mig om vad andra tycker och började skriva på en slags resumé ändå. Någonstans därefter tappade jag lusten, sålde min kropp per timme till Mora Kommun och insåg att det nya året skulle hinna komma långt innan någon resumé producerats.


Så här är vi, två timmar kvar av 2007 och ingen resumé. Å andra sidan har ni ju resumé så det heter duga i form av den här bloggen, som förresten firade sin ettårsdag här i dagarna. För ett år sedan, ja herregud, då tuggade jag rätt oavbrutet på mina mentala naglar. 2007 har varit ett händelserikt år -- ett mycket positivt år, både i form av händelser och min egen utveckling. Vill jag åtminstone tro.


Innan vi stänger igen om 2007 vill jag bara avsluta med att göra en av de där utläggningarna, ni vet, de som ter sig totalt poänglösa för utomstående men förhoppningsvis lite meningsfulla för de berörda. Den riktar sig till de fina människor som finns på varierande avstånd till mig. De som ställer upp, förbehållningslöst. De som lyssnar, stöttar, tröstar och skrattar. De som ringer trots att det är inte är deras tur; som drar med mig upp i läskiga åkattraktioner; de som vet när kalorier inte räknas och som hjälper till över livets fartgupp. Det finns bara ett ord: tack.


Till alla er och ni andra - GOTT NYTT ÅR!
 
Tomtebloss

Summering av 2007


31:a december och som sig bör ska de gågna 365 dagarna summeras på något sätt. Jag grunnade ett tag på hur, tills jag mindes förra årets lista och allt klarnade. Ladies and gentlemen, en del av det som hänt och inte hänt 2007:

Under året har jag:

 • Haft inbrott igen.
 • Tillbringat sju månader i London i en vilt främmande familj.
 • Blivit stoppad på gatan av en främling med rosa hår som givit mig komplimanger.
 • Erkänt mitt kaffeberoende.
 • Lärt mig uppskatta mörk choklad till fullo och lever numera enligt devisen "once you go black, you can never go back".
 • Köpt mina drömmars ultimata handväska och mått mycket bra av det.
 • Skaffat mig extrainkomster på Tradera.
 • Funnit en slags lillasyster i en nioårig flicka.
 • Stött på fler "blond, liten flicka"-fördomar än någonsin.
 • Kommit riktigt bra sams med min kropp. Jag tror faktiskt jag håller den.
 • Druckit kaffe med mannen som anställde Svennis som Englands förbundskapten. Och sett Ulrika Johnson köra runt i en rosa bil i London.
 • Dumpat juridiken och bestämt mig för att bli bra på pengar istället.
 • Köpt mitt livs första lägenhet.
 • Sett Englands drottning.
Under året har jag INTE:
 • Flyttat in mig i tidigare nämnda lägenhet.
 • Träffat en enda snygg engelsman. Allvarligt.
 • Varit på en akutmottagning.
 • Hittat min McDreamy.
 • Sett en död människa.
 • Förmått mig att se någon video med djurplågeri (det gör för satans ont).
 • Engagerat mig i Idol. Bo-oring!
 • Ätit broccoli utan klagomål.
 • Fått mina fördomar om polskors klädstil motbevisade.
 • Gått med i någon internetdejting-sida.
 • Lärt mig handla med aktier.
 • Orkat pilla med html-koderna som gör att länkfärgen i bloggen blir annat än äcklig orange.
 • Sprängt något i luften, trots sju månaders dagligt umgänge med gasspis.
 • Kräkts.

Memory lane.


Otroligt trevlig kväll med gamla tjejgänget i går kväll. Minus Lena kunde alla komma och det blev en trevlig upprepning av tjejmiddagen förra året och otaliga andra -kvällar innan dess. Mycket mat, onyttigheter, skvaller, skratt och åter skratt under kvällens aktiviter där spelet Våghals (sanning och konsekvens med för-trycka kort) stod i centrum. Sjukt skoj!

Flyttpackning har dominerat dagen. Ställd inför det faktum att allt mer av mitt liv befinner sig i lådor/på annan ort känner jag att det faktiskt börjar bli lite nerver. Jag gjorde det ödesdigra misstaget att börja lista alla nya saker jag snart kommer ställas inför (stad-lägenhet-skola-studier-vänner-leva själv). Uh-oh. Men jag lyckades ju hålla liv i både mig själv och en nioåring under sju månader, det måste ju räknas lite grann? *nervöst skratt* Och i Uppsala pratar de åtminstone svenska.

Ja just det -- modellcastingen till Top Model Anna är i full gång och alla ansökningar välkomnas. Jag är mer än frustrerad över avsaknaden av modeller här hemma, man skulle kunna tro att hushållet är ett stödboende för fotoskygga. Detta har i sin tur går ut över katten, som numera möjligen lider av någon slags synskada efter alla blixtar. Ni är ju till exempel flera i bekantskapskretsen som är engagerade i djurens rätt, nu har ni chansen att verkligen göra en direkt skillnad i världen!Kattmodell

Kamerakärlek.


Wow. I min hand håller jag äntligen min alldeles egna digitala systemkamera, en Nikon D40. Efter mycket längtande och många grubblerier slog jag till när den reades ut på Experts mellandagsrea, så billigt att inte ens de tyska skumföretagen på Pricerunner som brukar skickar tegelstenar istället för varor kunde konkurrera. Och jag är verkligen inte besviken.

Än så länge har jag bara oseriöst börjat leka med den, men bildkvalitén är fantastisk. Skärpan är otrolig i jämförelse med min gamla kamera och färgerna underbara. Som utpräglad zoomnörd har jag redan satt upp ett 55-200 objektiv på önskelistan, men det 18-55 som följde med räcker faktiskt till för att ta riktigt bra närbilder.

Nu är batteriet snart slut och ska sättas på långladdning, vilket är lika bra då jag i allra högsta grad borde sätta igång med förberedelser inför middagen ikväll. Ni vet de där småläbbiga plasttrollen man lekte med som liten? Precis så ser mitt hår ut just nu. Lufttorkning is NOT my homie. Dags att plugga i plattången, dyka in i garderoben, sammanställa en shoppinglista, hitta en efterrätt med tillräckligt mycket choklad och kicka some sallad-ass.

Julkul(a)

Sådant jag brukar tänka på.


Abbas tonfisk. Abba. Ton-fisk. Det måste gå att göra någonting roligt av det.

God jul, nu blir det sommar!


H&Ms och Ellos sommarkataloger damp ned i brevlådan idag. Sommarkataloger. Det känns ungefär lika rätt som när ungarna säljer jultidningar i juni, det vill säga inte alls. Sommarkläder i december, hallå? Även om vi bortser från det faktum att jag inte praktiserar katalogshopping måste ni hålla med mig om att det är väl tidigt. Varför inte skicka ut vinterkatalogen 2008 och sommarkatalogen 2009 när de ändå håller på?


Vad jag lite slött la märke till var att trenchcoaten fortfarande lever -- hurra -- men att modet i övrigt tragiskt nog verkar fortsätta med passform noll, zip, nada, zero. Stort grattis till alla dem som försöker dölja en graviditet, ni har så gott som obegränsade förklädningsmöjligheter. För resten av oss är det bara att beklaga och göra vad vi kan för att bekämpa potatissäcklooken. Sidenband, snören, skärp -- alla medel är att betraktas som tillåtna.


Myskväll i gott sällskap.


Mysigt är att komma hem ifrån ett lugnt arbetspass, göra sig fri från allt vad linser och smink heter, byta om till sin gosigaste pyjamas och leggings, koka en kopp kaffe och krypa upp med en (tills nyligen) full ask härlig, lyxig Godiva-choklad framför filmen Stardust som förhoppningsvis är lika fullkomligt magisk som boken.

Någonstans mitt uppe i allt det där knåpade jag ihop ett första utkast till mitt nyårslöfte. Överallt lovar folk ångestladdade saker till höger och vänster -- äta nyttigare, gå ned i vikt, sluta röka, träna regelbundet, bli en bättre människa... Men varför måste det jämt vara saker med negativ klang man lovar? Mitt nyårslöfte ska handla om att ta hand om mig själv och göra sådant jag mår bra av. Ganska vagt kan det tyckas -- jag ska försöka formulera det i en lite mer catchy fras -- men jag vill fortsätta lite på samma sätt som i höst. Att erkänna att det är okej, till och med nödvändigt ibland, att vara ego. Att fokusera på mig själv och inte ha örnkoll på allt som händer i omvärlden. Och bara äta riktigt lyxig choklad.

Dagens Tankar: Jultema 27/12 2007


 • Varför är marsipangodisar aldrig så goda som de ser ut att vara?
 • Att julmustens bäst före-datum alltid går ut innan påsk måste endast bero på att tillverkarna vill upprätthålla myten om att julmust och påskmust är olika sorters drycker.
 • Finns det någon kvar i bekantskapskretsen som inte hört mitt "varför har jultomten inga barn"-skämt?
 • Kvinnlig "idol" och manlig "idol" vars namn jag inte avsätter hjärnkapacitet att minnas ges fritt spelrum i både radio och tv att exponera sitt mord av en bra jullåt. Varför?
 • Vart tog WWF-pusslet som vi beställde långt innan jul vägen? Om pandorna dör ut nu ska jag hitta den där tjejen och make her pay.

So this was Christmas.


Så var julen över i år igen. Alla dessa förberedelser för en dag, lite fascinerande är det allt. Bland julklappsskörden återfanns glädjande nog mycket flytta hemifrån-grejer och inredningsprylar, samt min efterlängtade externa hårddisk och andra datorgrejer, underkläder/nattlinnen, massor av härlig choklad och lite böcker förstås. Dock ingen Porsche, jag fattar inte att den ska vara så svår att komma ihåg. Nåja, vi glömmer väl den det här året och satsar på 21-årsdagen i maj istället.

Juldagen har jag firat med att jobba. Liksom jag kommer fira annandagen, dagen efter annandagen och dagen efter dagen efter annandagen. Det är väldigt bra betalt och jag klagar inte det minsta, nej nej. Det enda som frestar på är all den självdiciplin som krävs, då jobbet fullkomligt svämmar över av godsaker. Förutom alla extra onyttigheter personalen beställt hem, lämnar anhöriga fruktkorgar och godispåsar i parti och minut. I skafferiet idag fanns fyra stora chokladaskar, två sprängfyllda lösgodispåsar, tre kakburkar och fyra-fem påsar Polly/Marianne. Och utanför skafferiet stod den chokladask som verkligen tog priset -- uppskattningsvis 50x70 cm var den för stor för att ens gå in i skafferiet.

Hela dagen har det rullat reklamfilmer för mellandagsrean på tv. Själv planerar jag inte att bidra särskilt mycket till de 20 miljarder som reorna uppskattas dra in. Min sneaky fyndplan är istället att hålla utkik på Tradera efter oönskade julklappar -- det lär finnas massor av grejer folk vill bli av med och budkonkurrensen borde vara svag den här tiden när julskinkor och klappar har raserat folks ekonomi...


God jul!


En riktigt GOD JUL till er allihopa!

Julmonster

Dumhet när den är som bäst.


Bakgrundsfakta: Blogg.se har möjlighet att visa besöksstatisk för bloggen, i ett diagram med en kurva för unika besökare och en annan för antalet sidvisningar.

Flera gånger när jag plöjt random bloggar på nätet i jakt på undangömda guldkorn har jag stött på ett fenomen som är något som är så dumt att det omöjligen kan bli annat än hysteriskt underhållande. Det är bloggare (varav tonåriga tjejer med uppmärksamhetsbehov är överrepresenterade) som blir så upphetsade av sin egen storhet att de måste dela med sig av sina besökssiffror. Jag erkänner att jag, trots insikt om hur utbredd den dåliga smaken är, flera gånger förvånats över siffrorna som presenterats -- tills jag läst vad de faktiskt skrivit. Detta är ett citat från en blogg som sammanfattar dem alla: "Guuud idag har jag haft över 100 besökare och 27 unika...".

100 besökare och 27 unika.

Det är så fantastiskt, klockrent dumt att jag blir alldeles lyrisk. Bara att någon skrivit en sådan sak gör det ju totalt poänglöst att ens försöka analysera hur tankegången bakom det resonemanget kan ha sett ut (bloggen har haft besök av 100 alldagliga besökare och 27 stycken alldeles unika?). Bara vetskapen om att det finns folk som faktiskt tolkar statistiken så ger ju hopp om att Blondinbellas påstådda framgång enbart grundar sig på att någon någonstans somnat med armbågen på refresh-knappen.

Nu vill jag att ni allesammans lovar mig, verkligen lovar mig, att ni aldrig kommer upplysa dem om hur det verkligen ligger till. Det är för roligt, det är bara alldeles för roligt.


Julstök & bök.


I mitt rum just nu:
0
tomtar.
0.5 granar (minigran)
1 sömnig flicka som arbetat hela dagen.

Som alltid är det skönt med jullov, även om det bara råkar vara två dagar. Det finns mycket jag kan ställa upp på, men att jobba julafton är inte en av dem. Julafton med allt mys är helig för mig, de skulle få dubbla mitt OB bra många gånger för att få mig att ens överväga att arbeta. Två dagar ska jag nu glömma allt vad gamlingar heter och bara ägna mig åt god mat, umgänge och trevliga traditioner, såsom gräl om julgransbelysning och sista minuten-inslagning av paket.

Bredbandet är numera framgångsrikt inkopplat, så just nu för jag en rätt bekväm tillvaro i halvliggande ställning under en filt med datorn i knäet. I huset far mamma runt som Duracellkaninen Christmas Edition och putsar och fejar, och med tanke på den verbala att göra-listan hon delade med sig av tidigare samt avsaknaden av tomtar i mitt rum misstänker jag att det förr eller senare kommer ställas krav på mitt deltagande. Pappa har redan satt upp mig på köttbulleduty ikväll, men tills vidare tänker jag ligga lågt och vara väldigt, väldigt tyst i hopp om att de glömmer bort mig ett tag till...


Bredband.


Föräldrar är för härliga. Efter år -- och jag menar år -- av övertalningskampanjer, propaganda och rent tjat ska mina föräldrar äntligen skaffa bredband och trådlöst nätverk. När det kommer? Jo, ungefär tre veckor innan jag flyttar hemifrån.

Är detta en slump? I think not. Och mina föräldrar är intressant nog inget isolerat undantag, Lena vet också exakt vad jag pratar om. Är det hålet efter oss barn som ska fyllas med en snabb internetuppkoppling eller bara rent djävulskap från deras sida? Jag kan liksom inte bestämma mig.


Trösten är att jag i min lägenhet har en egen bredbandsuppkoppling med obegränsad hastighet. Tänk på det ni när ni sitter med er i-bästa-fall-8-mb-i-sekunden-uppkoppling! Att det sedan har den otrevliga nackdelen att jag måste betala för det själv behöver vi ju fakiskt inte gå in på här och just nu.


When you wish upon a blogg.


Eftersom det här med bloggönskningar verkar fungera så bra för mig -- eller vad sägs om att mindre än ett dygn efter att jag klagat över kylan stiger temperaturen till tropiska minus 5 grader? -- tänkte jag fortsätta på samma spår, i hopp om att Gud eller tomten fortfarande läser. Jag vill ha: McDreamys okända och ännu charmigare svenska tvillingbror, ett ofarligt piller som förintar kalorier, en Porsche Carrera (svart) och ingen jävla vinterkräksjuka bland gamlingarna i jul, tack. Den dagen de kommer på hur kvinnor kan skaffa barn med varandra ska jag direkt paxa Fia jag-har-aldrig-varit-magsjuks gener. Jag har tänkt igenom det, våra barn skulle bli värsta übermänniskor -- snygga, supersmarta och resistenta mot alla tänkbara sjukdomar, inklusive Ebola och pest.


Vad annart är nytt? Jag gjorde en ugnspannkaka till lunch som imponerade brallorna av min kollega och som gamlingarna älskade, det får betraktas som dagens ego-moment. (Vänj er, så här spännande blir bloggen när jag jobbar heltid). Jag råkade nästan sätta igång larmet när jag kom hem idag; mina inte-ljuslyktor-utan-dessertskålar är snart klara och just ja, balklänningen har återvänt från sömmerskan och har aldrig suttit så bra som nu. För 500 kronor fick jag den + två kjolar insydda till total perfektion, money well spent.(... somna inte framför datorn nu Anna, res dig upp och koka en kopp kaffe istället så piggnar du till. Inga protester, du vet att du vill, egentligen. Seså, upp med dig nu, ta med ögonlocken. Dessutom finns det en hel strut pepparkakschokladpraliner i skafferiet -- så där ja, jag visste väl att det gick att få fart på dig också.)


Tomtens verkstad.


Äntligen. Alla julklappar 2007 kan numera klassas som inslagna och klara. Jag kan trösta er som fortfarande paketångestar runt med att det är tvång och endast tvång som gjort att jag kommit så långt -- jag jobbar fram till jul, så det var antingen att ta sig i kragen eller låta folk bli utan paket. Jag valde det förstnämnda, även om det tog emot.


Appro på det har jag nu mitt fullständiga schema över jul/nyår, så det är bara att börja boka mig. Väldigt många är hemma över jul och jag vet att det är mycket på gång; det kommer bli tidsprioritering AB för att hinna med allt och alla jag vill. Julen som fridens högtid, vaddå? Ett tag fick jag en tanke att man kanske skulle kunna ordna något i stil med tjejmiddagen jag hade förra året. Totalt ogenomtänkt, men det vore skoj att ses allesammans, runt 29-30 kanske. Det blir ju förstås inflyttningsfest i januari/februari också, men vem vet vart alla håller hus då?

  

Nu ska jag göra decoupage på vad jag trodde var ljuslyktor när jag köpte dem, men som kom ut ur garderoben -- eller Ikea-kassen -- som dessertskålar. Grattis Anna, 101 anledningar till att man inte ska handla på Ikea när man är stressad...


In a winter wonderland.


Kallt! Jag är inte anpassad för det här klimatet, jag är verkligen inte det. Värme och ljus ska det vara, inte kyla och mörker. -16 grader är långt under vad min kropp vill fungera i. Utan duntufflor och extra filtar är det mycket möjligt att jag skulle frysa ihjäl i sömnen. Jag småhuttrar jämt och mina fötter och händer är som isklumpar; jag får be om ursäkt innan jag tar i folk. Stackars, stackars gamlingar på jobbet.


Lika onödigt kallt det är, lika onödigt vackert är det. Vågar man sticka fram näsan över halsdukskanten är det som att vandra runt i ett vykort, sagolikt vackert. (Dock inte vackert nog för att jag ska sluta muttra om att bli utlandssvensk under vinterhalvåret). Trots kylan fick jag lov att ta en vända runt Saxviken efter jobbet och fota lite. Till slut köldstrejkade kameran och vägrade fokusera på något alls, vilket nog var lika bra eftersom min högerhand börjat skifta i blått. Bilderna blev mindre klockrena då varken jag eller kameran var varma nog för några mästerverk, men nu har jag åtminstone lite titta-vilken-fin-vinter-vi-har-i-Sverige-era-suckers-bilder att skicka till familjen D. Lite avundsjuka värmer alltid.

                                                                   


Är inte motsägelser underbara?


Så här i juletid fullkomligt älskar jag hur de självutnämnda miljö- och energispararfascisterna som skäller på andra som inte källsorterar ordentligt/diskar under rinnande vatten/inte släcker lampan efter sig, själva gladeligen virar fyrtio meter ljusslingor runt huset och låter dem lysa non-stop mellan november och mars. Fast tomten kanske ser till att det inte drar energi?


... and please show your leg.


Toalettbild.

Bevis för att praoelever inte bör få några ansvarsfyllda uppdrag överhuvudtaget.

Informativ uppdatering.


Stockholm: Jäktigt i sann Stockholmsanda, men trots julhandel förhållandevis lugnt ändå. Vi hade en trevlig heldag. NK:s julskyltning föga imponerande, förmodligen har deokratörernas budget fått stryka på foten till fördel för den livs levande tomten (alternativt extremt verklighetstrogna tomteroboten) som satt inne i varuhuset och vinkade från sin tron.

Shopping: Mycket inredning, lite julklappar. Handdukar, ljuslyktor, diskpropp, muggar, strykbräda, torkställning, fotoram...

Fynd: Ett par perfekta 7-jeans. Brandnya Höganäs-muggar för 10 kr/styck.

Uppsala: Börjar vänja mig vid omgivningarna, tycker om det jag ser och har redan börjat hitta genvägar, vilket kortat ned tiden till centrum med säkert tre minuter. Nästan onödigt mycket mysiga caféer. Cyklisterna dock otäcka, skyddsutrustning kan komma att bli aktuellt.

Väder: Kyla genom märg och ben, trots bara ett par minusgrader. Varenda sekund utomhus de senaste dagarna har jag längtat så det gjort ont efter min dunjacka och gosiga mössa.

Lägenhet: Utvecklas, har dock fortfarande inte lämnat kartong-stadiet. Men en hel del grejer är nere; allt porslin -- allt -- är diskat och både köksbord + stolar + kökslampa är på sin plats. Att lampan sen inte lyser än är bara en bisak.

Jobb: Otroligt mycket inbokat över jul. Dessutom har jag fått väldigt bra tider, väldigt bra dagar. Januarilönen blir något att se fram emot!

Sammanträffande: Mina hörlurar är trasiga, den högra har tystnat. Jag köper nya -- och den högra hörluren på de nya är också kaputt. Vad betyder det?

Anna-status: Take out-mat från lokala Asien-syltan i magen, väskan packad och på väg till Mora-tåget om en kvart eller så.


Sneak preview.


Jag vet att ni är många som efterfrågar lägenhetsbilder, men jag kan bara be er ha tålamod. Eftersom jag inte flyttat in än finns det just nu nämligen inte särskilt mycket mer att visa upp än tomma väggar och högar med flyttkartonger vilket känns rätt osexigt, men we're getting there. Snart finns det till exempel förhoppningsvis både ett köksbord och en kökslampa. Kom ihåg att tålamod belönas och jag kan garantera att alla bilder kommer publiceras här exklusivt allra först.


Men som en sneak preview, för att ge mersmak och bevisa att lägenheten inte bara är en fantasi utan faktiskt existerar i verkligheten, kan ni här nedan se en bild av el grandé badrum. (Eller ja, jag vet inte om det tekniskt sett får kallas för badrum om det inte finns ett badkar, men wtf -- nu är det mitt badrum). Voila!


Badrummet

Äcklad.


För ett par år sedan såg jag och mamma på Plastikklinken, serien i Kanal 5 som följde händelserna på Carl Troilius klinik i Malmö. I serien porträtterades även hans fru (hudläkare på kliniken) och livet utanför - deras hem, barnen, på arbetsresa med ena sonen till London... Intrycket av Carl själv: slibbig, inställsam med fejksolbränna och fjantiga operationsmössor med röd chilipeppar på. Men våldtäktsman? Sällan.


Förutom att det Carl Troilius gjort är så motbjudande i sig, är det en skrämmande påminnelse om hur mycket man inte vet om människor. Att fasader är just fasader, och att vad som helst kan hända bakom stängda dörrar när ingen ser. Carl Troilius är ju förhoppningsvis ett extremfall som uppmärksammats just i egenskap av ett sådant, men ändå - en påminnelse.


Expressens löp idag lyder som följer: Kvinnans hälsning till Carl Troilius: "Du valde fel tjej att våldta". Triumf är väl ett ord som sammanfattar känslan det förmedlade till mig. Tjejen, som dessutom är Carls sons fd flickvän, har ändå fått någon slags upprättelse och det glädjer mig djupt, även om jag saknar en etta framför fyran i hans fängelsestraff eller tillägg i domen om kastrering. I mina ögon finns det ingen ursäkt. Det finns ingen förklaring, och det finns fan ingen förlåtelse.


Olika människoöden.


På tåget ner till Uppsala hade vi sällskap av en galen ryska. Från Sala till Uppsala dominerade hon hela vagnen, och hur underhållande situationen uppfattades stod nog i direkt relation till hur långt ifrån henne man satt. Mamma och jag hade gott och väl en tio rader fram till henne, vilket får betraktas som ett skapligt säkerhetsavstånd.

Hon pratade i mobiltelefon, eller åtminstone tror vi att det var en mobiltelefon. Högt och ljudligt, först på svenska med lätt brytning. Vem som var i andra änden förblir oklart, men hon pratade om att hon bokat ett fint rum men hamnat i ett rum med "löss, skabb och loppor" och att hon inte kunde sova i rum med alla djur som kröp över henne. Vidare var tavlor försvunna, "de" hade lovat att ringa soc men inte gjort det, så nu var två tavlor som hon fått från de rika borta och de var värda hundra tusen. Dessutom hade hon varit gift med en rysk aristokrat i "fucking Russia".

Någonstans därefter växlade hon till engelska, sedan ryska och tillbaka till engelska. Hon växlade mellan att ropa saker så som att hon var en "very famous person", att hennes dotter skulle komma till Stockholm från Ryssland när som helst, "fuck fuck fuck"-skrik och diverse pauser med sångnummer såsom "Come on baby light my fire, light my fire, fiiire." Ibland satt hon ner, ibland vinglade hon runt i vagnen med en otänd cigarett i munnen.

Man undrar alltså. Det finns verkligen olika människoöden.

Dagens Tankar 12/12 2007


 • Kan man få tag på Teskedsgummans anthem som ringsignal?
 • Människors liv är intressanta. Det är så fascinerande mycket man inte vet, eller tror sig veta men som är fel.
 • Att betala räkningar är förbannat tråkigt. Jag vet faktiskt inte om jag vill hålla på med det.
 • Varför stoppar min katt ner tassen i vattenskålen när hon dricker? Tvångstankar?
 • Med tanke på att jag ska åka till tåget om fyrtio minuter är det nog dags att klä på mig.

Julens playlist.


Eartha Kitt - Santa Baby

Glöggtomtarna - BLOSSA

Verner & Verner - Vår julskinka har rymt

Dean Martin - Rudolph the Red Nosed Reindeer

Mariah Carey - All I Want for Christmas

Hello Saferide - iPod X-mas

John Lennon - Happy Christmas

Disney - We Wish You A Merry Christmas

Slade - Merry X-mas Everybody

Pointer Sisters - Santa Claus is Coming to Town

U2 - Christmas (Baby Please Come Home)


I'm a do-er, yes I am.


Vissa dagar åstadkommer man mer än andra och idag var en sådan dag. Jag har köpt köksbord och fyra stolar, lämnat kläder hos Röda Korset, varit en sväng på jobbet, köpt julfrimärken och postat julkort till långtbortistan (läs: England och Singapore) i medvetet god tid, jagat julklappar, skickat iväg Tradera-paket och varit hos sömmerskan för att få min balklänning + två kjolar insydda.


Därmed får det anses som rättfärdigat att jag gör det jag kommer göra nu -- ta ett långt bubbelbad med tända ljus, koka en kopp varm choklad med vispgrädde och krypa upp under en filt framför Närkontakt av tredje graden. Livskvalité!


Antagen!


Mitt uppe i författandet av ett blogginlägg om mina funderingar inför antagningsbeskeden till högskolan, mer specifikt mina tankar kring sannolikheten att betygskompletteringen med Ma C-betyget försvunnit i posthanteringen mellan Mora och Strömsund, plingar det till i inkorgen. Jag har kommit in, woho! Inte för att jag egentligen var orolig (skriver om historia), men man vet aldrig. Bara frånvaron av käppar i mitt hjul fick mig att börja måla upp worst case-scenarion. Tackat ja till platsen har jag redan gjort, för att försvåra ifall de skulle få för sig att ändra sig.

Det här får betraktas som ett steg närmare mitt mål att ta över världen. Uppsala och ekonomie kandidat-programmet, here I come.


I have a dream.


Nu är jag igång med Traderandet. Igen. Mer kläder ska säljas, skor, parfymer, nyckelring, Game Boy Color och Nintendo 64! Det märks vilken rush det är efter grejer innan jul, folk budar iväg utan dess like och Tradera har föga förvånande slagit besöksrekord flera gånger om. Som Emilie påpekade, ett Nintendo 64 som för några månader sedan kunde gå för 200 säljs nu för över det dubbla. Heja kommersialismen!


Förutom adrenalinrushen varje gång budpriserna kollas har jag ett specifikt mål med försäljandet. Det stavas digital systemkamera och står numera högst upp på min önskelista, eftersom jag och drömhandväskan är sambos sedan ett par veckor tillbaka. Ju mer jag säljer, desto närmare kommer jag. Dessutom går alla intäkter från min Ramlösa-flaska oavkortat till detta ändamål. Ramlösa-flaskan, kan jag förkara, är en tom 60 cl plastflaska med uppskuret mynthål som sväljer hur mycket överblivna småmynt som helst (plus en och annan sedel). När den är full blir den en trevlig extra inkomt på flera hundra och bäst av allt -- det går inte att stjäla mynt från den utan att skära upp hela flaskan. För dem som är lagda åt det hållet, vill säga.


Anna-dagen.


Grattis på namnsdagen till mig. Tack så mycket.

Febril aktivitet råder i hushållet. Det flyttpackas, rensas kläder, slängs gamla videoband, böcker, sorteras, målas, tillverkas julkort... Med jämna mellanrum påminner vi varandra hur väldigt duktiga vi är. Mitt rum är i mest kaos; det finns nog något slags system men det var länge sedan jag visste vilket. Det är saker som ska slängas, skänkas bort, säljas, tvättas, stanna kvar hemma, packas i flyttkartonger till lägenheten...

Mamma och jag åker ned till mormor och morfar på onsdag. Planen är rätt avancerad: Det blir shopping i Stockholm på torsdag, sedan åker vi till IKEA och till lägenheten i Uppsala på fredag för att pyssla. På lördag kväll åker jag hem med tåg för att vakta katt, medan mamma stannar kvar och pappa kommer ner med en bil full av grejer. De ska träffa några vänner i Uppsala, innan de tar bilen hem på söndag.

Förhoppningsvis ska vi köpa köksbord + stolar i morgon som pappa kan köra ner. Jag är stolt över att ha lyckats tjata till mig mina föräldrars Bumling-lampa ("låna, Anna, låna") och försöker nu få dem att dela min entusiasm inför att börja måla dörrar, kryddhylla och garderober i lägenheten. Hittills går det väl sådär. Mitt argument/hot är att antingen hjälper de mig eller också gör jag det ändå på egen hand. Vid det laget jag våldfört mig med färg på de relativt undangömda insidorna av garderoberna är jag säker på att de kommer ha ändrat sig.


Årets julklapp 2007.


Presentkort. Det är svaret på frågan alla undrar över -- vad vill jag ha i julklapp? Åhléns, PissOff, NK, IKEA, Duka -- presentkort ska det vara! Den innersta kretsen har delgivits önskemål om diverse fysiska prylar, såsom USB-minne, mikro, extern hårddisk och Porsche Carrera, men i allmänhet tycker jag vi säger presentkort. Jag lovar, jag tycker inte att det är tråkigt -- det är vad jag verkligen behöver.

Till studenten fick jag en jättebra present av släkten, presentkort på NK. Med flytta-hemifrån i åtanke har jag sparat det, och när vi åker till Stockholm nästa vecka ska jag köpa något fint och lyxigt (läs: rätt onödigt) till lägenheten. Förhoppningsvis får det sunda förnuftet härska och ser till att jag kommer hem med en hög handdukar eller några skålar, och inte 100 chokladpraliner från NK Konfektyr...


Lista: Bu och Bä I


Bä:

+ Min superpappa som "lagade" mitt Nintendo 64 med magiskt spray. Hurra!

+ Pysslande innan jul - pepparkaksbakning, rimmande, paketinslagning, julkortstillverkning...

+ Att sälja gamla prylar via Tradera.

+ Ben & Jerry's "Chocolate Therapy". Marsch till Matekonomen och köp allihop!

+ Datorhögtalarna "JBL Creature". Jag hoppas du antecknar, jultomten.

+ Flera av mina favoritmänniskor kommer snart hem över jul!


Bu:

- Snöblask.

- Skor som läcker in snöblask.

- Grey's Anatomy's juluppehåll. Hur ska vi klara oss utan vår vecko-fix sjukhusintriger?

- Kostnaden 25 kr/styck för att få kopior av vanliga kort utan negativ. 25 spänn!

- Att det mesta jag tycker är snyggt är dyrt och det som är gott är onyttigt.
- Vinterkräkeländessjukan.


Nakenchock...?


Stoppa pressarna! Årets händelse i Mora är här! Och nu snackar vi inte Vasaloppet, direktsändning av Lucia från Zorngården eller ens juldagsfest på Parken. Nej -- Elita Löfblad kommer till Wasastugan. Och "Självklart har hon sina sexiga väninnor med sig." Phew. Vad skönt att de skrev det, jag hade oroat mig så de inte skulle följa med.

                                           

Jag är inte säker på vad denna Elita har på sitt CV, annat än deltagande i någon dokusåpa (Hur fan kan det förresten heta dokusåpa-stjärna? Nämn en människa som blivit stjärna efter en dokusåpa) som jag antar är Big Brother, det brukar vara roten till allt ont av detta slag. I en halvstor annons i förra Masen ligger hon iklädd silikontuttar, en på tok för liten bikinitop och högklackade skor med trosorna nere runt fotknölarna. I Masen.


Räcker det inte med nakna kroppar nu? Måste de vara överallt, jämt, och sälja allt från glasspinnar till vitvaror? Det är inte sexigt, det är inte snyggt, det är bara fejk och töntigt. När jag ser Elita ligga där känner jag bara: ta på dig lite kläder människa, vem vet -- du kanske rentav skulle tycka om det?


Pepparkaksbakkväll.


Pepparkakor!

Hört runt bakbordet:
- Vad är det för ingredienser i degen?
- Öhh. *tystnad* Nämn några ingredienser så ska jag säga om de är med eller inte.

(Ja, pepparkakorna ligger på ett lakan. I en soffa. Och ja igen, jag åt deg tills jag fick ont i magen. Vissa beteenden kan nog inte åldern lära en av med).

Juligen.


Julen. Det är svårt att undgå den -- blinkande ljusslingor utanför husen, adventsljusstakar i fönstrena, julspecialer i varje tidning och arméer av tomtar i butikerna. Förutom några presenter till mig själv (ha!) har jag knappt köpt några julklappar än men inte har jag panik för det. Det fixar sig. På alla håll ser man människor slå knut på sig själv vad det gäller julstress och förberedelser, vilket förmodligen mest bottnar i att vi hör från alla håll att man ska må dåligt inför julen.

Nä, det blir inget av med julpaniken för min del. Jag skulle kunna, det vore jättelätt, men jag tvingar mig själv att låta bli. Vadärdetvärstasomkanhända, liksom? Att man får köpa en del av julkorten istället för att tillverka dem själva? Att samma julgransfotsmatta får hänga med ett år till? Att vardagsrumsfönstret får klara sig utan en ljusstake i år för att lamporna är glappa? Jag försökte länge hitta en annan formulering, men hittade ingen bra så den här får duga: julen är precis som så mycket annat -- vad man gör den till. (Tro inte annat än att klyscha-lamporna blinkar frenetiskt). Och jag har bestämt mig för att inte stressa. Annars är jag rädd att jag om fem-tio år kommer vara den som 22:a december slår ner andra människor på köttavdelningen för att få tag på den mest symmetriska julskinkan.

Ta det lugnt, gott folk. Det fixar sig. Det är 19 dagar kvar till själva aftonen -- 19 dagar är massor av tid, 456 timmar, mer än nog för att köpa presenter och lägga sill i tunna och lappa tomtedräkten och allt vad man nu pysslar med som tar sådan tid ute i stugorna. Själv ska jag leta kavel och formar, för mot kvällen vankas det stort pepparkaksbak hemma hos Emilie. Sådant är julförberedelser när de är som bäst.


Dagens Tankar 4/12 2007


 • Uppsalaborna släpar antingen rejält efter rent modemässigt, eller så har de haft grym rea i stan på Canada Goose-jackor, för varannan människa där nere går ju klädd för polarexpeditioner.
 • Vad betyder egentligen "allvädersskor"? Tydligen inte, som jag trodde när jag köpte mina, att de står emot vatten. Jag blir precis lika blöt om fötterna i mina skinnstövlar, och då är jag åtminstone snygg.
 • Myrorna är en riktig skattkammare. Länge leve second hand!
 • Ur Damernas Värld, nr 13 2007: "Vår hittills dyraste hudvårdsprodukt är Créme de La Mer The Essence. Den kostar 1500 pund [~ 21 000 kr] och vi säljer i snitt tre per vecka", berättar Catherine Bossom, ansvarig inköpare på Perfumery & Cosmetics på Harrod's. Vilka är människorna som köper de krämerna? Vill de ha ett fadderbarn?

Livets nödtorft.


Kylskåp.
Det totala innehållet i min kyl/frys: En flaska champagne och en burk Ben & Jerry's. 

Allt en flicka behöver.

Blogg från en ny plats i livet.


- Pappa, du tycker ju så mycket om mig...
- Nej, jag har faktiskt vant mig av med det.

Egentligen har underskrivanden, bilfärdande, kartongbärande, strategitänkande samt utplacernade av ägodelar gjort mig alldeles för trött för att blogga. Därtill har jag glömt glasögonen hemma och med uttagna linser sitter jag som en liten kisande mullvad framför datorskärmen och hoppas det som kommer ut är någorlunda läsbart. Allt har gått bra, över förväntan, om man räknar bort att det är för ruggigt väder. Vilket man ska göra, eftersom jag inte förväntat mig något annat i Uppsala.

För känslans skull har jag släpat in tältsängen i sovalkoven, och därmed återigen bevisat vilken generös dotter jag är som låter min far sova på den bekväma uppblåsbara sängen (vilket jag kommer påminna om när tillverkandet av fönsterbrädor och elementskydd blir aktuellt). Alltsammans känns bra, jag vet inte exakt hur jag ska beskriva det -- kanske som en känsla av att jag kommer trivas här.


Hej lägenheten. Nu är det du och jag.

RSS 2.0