När katterna är borta...


Så var det FF här hemma, då föräldrarna glatt vinkade a sayonara i eftermiddags och åkte ner till underteckads lägenhet i Uppsala för att semestra på obestämd tid. Kanske beror det på att jag jobbar 50-timmarsveckor, för att jag levt FF de senaste sex månaderna eller bara för att jag inte längre befinner mig i en ålder som slutar på -ton, men konceptet FF känns inte alls lika spännande som det en gång gjorde. Ålderstecken, månne? Den enda sak jag planerat hittills är att spela Bruce Springsteen på obscen ljudnivå mitt i natten, mest för att något ska man ju göra.

Vänta, en sak till ska jag göra -- bedriva katt-bootcamp. Jag har ett utmärkt track record vad det gäller att banta katt, och en vecka i mitt styre borde vara mer än nog för att förvandla vår älskade Skogaholmslimpa till en liten smärt kanellängd.

Ja, definitivt ålderstecken.


Let me entertain you.


Eftersom jag just nu befinner mig i ännu en sådan där work hard, play hard-period, tänkte jag dela med mig av några sidor jag brukar frekventera och som möjligen skulle kunna underhålla även några av er, mina läsare.

Birthday.se. Verktyget Gud sände mänskligheten med syftet att en gång för alla ge oss svar på frågan "Hur gammal är...". Lurker som jag är tillber jag sidan slaviskt.

Photoshop Disasters. Som namnet antyder -- riktigt, hysteriskt, ofattbart dåliga Photoshop-ningar. Och tro inte att det är Görel och Sven på Gran Canaria -05 som misslyckats med att trolla bort dubbelhakor och tyska turister i bakgrunden på stranden, nä, vi snackar reklamer från världens största företag, presidentkampanjer och dvd-omslag. Hysteriskt underhållande.¨

Bloggkommentatorerna. En blogg om andra bloggar. Bra, roligt skriven och ett sätt att hänga med i bloggvärlden utan att faktiskt läsa (och genom sitt besök sponsra ägarnas nästa latte/ögonfransförlängning/Gucci-väska) de stora bloggarna.

Vad är grejen? Kul läsning om vad som är grejen med olika fenomen, t.ex. biopopcorn och gubbar med bluetooth. Särskilt de äldre inläggen är riktigt bra.

Arga Lappen. Inte, som en vän missförstod, en upprörd same med internetuppkoppling, utan lappar av den typen som lämnas för att upplysa grannen om stundande avrättning ifall luddfiltret inte rensas pronto.

Gröna Lunds Snusk. Okej, de flesta som har åkt Blå Tåget (aka "Spöktåget") på Grönan har inte undgåtts av att det finns ett par... eh.... mindre barntillåtna figurer utanför. För att använda ett underskattat uttryck: en piss i Mississippi.


Ombytta roller.


Man vet att man själv jobbar och föräldrarna har semester när man, iförd pyjamas och renskrubbad från allt vad smink heter, lufsar mot sovrummet vid elvatiden en vardagskväll och hälsar familjen god natt, och till svar får kommentaren "Ska du gå och lägga dig redan?"

Repliken "Vissa av oss jobbar faktiskt" låg blotta millisekunder från min mun men i sista sekunden lät jag bli. Det hade bara varit för Freaky Friday.

Myggornas krig.


Argh, satans myggjävlar! Om någon undrat så är strumpbyxor INTE ett fullgott preventivmedel mot myggbett. Inte alls. Det kliarkliarkliar på mina stackars ben och jag är rätt säker på att den respektingivande bulan som uppstått vid vänster fot är farlig på riktigt. Efter en snabb googling (sökord: "farlig mygga") har jag ställt diagnosen harpest och inväntar smärta i ljumsken när som helst. Sjukdomsförloppet därefter är lite oklart men det blir säkerligen amputation, minst. Sedan blir det snajsig Dr House-käpp och förolämpningar åt alla.

Och här, ladies and gentlemen, får jag lov att presentera en av de största anledningarna till att en karriär inom medicin vore högst olämplig för undertecknad. Diagnoserna skulle nämligen drabba mig i bokstavsordning, A-Ö. (Notera min användning av ordet "diagnoser" och inte "sjukdomar", för att tydliggöra att det inte nödvändigtvis finns ett samband). Den här gången är det ju emellertid på riktigt, det känner jag på mig. Undrar om Mulberry tillverkar gåkäppar?

Wzup?


Jag överlevde maratonpasset på midsommarafton; när jag tänker tillbaka minns jag mest en röra av mat och jordgubbsrelaterat fika i totalt överdåd.
Jag har firat traditionell midsommar(dag) i Vinäs komplett med majstångsresning, fiolgnid och folkdräkter (dock ej iförd en sådan själv, det finns gränser).
Jag har hittat ett nytt beroende i serien House.
Jag längtar efter premiären av Arkiv X-filmen och hoppas kunna ragga sällskap till Sex & the City-filmen i veckan. Hint hint, nudge nudge.
Jag har förkrossad konstaterat att Ben & Jerry's-glassen kommit bort i flytten till Ica Maxi, men funnit en strimma av vagt hopp i att det tomma B&J-kylskåpet trots allt står kvarlämnat bredvid tomglasavdelningen. Någon som vet om det frusna guldet finns att tillgå här i krokarna? Någon? Situationen börjar bli desperat.


Glad midsommar everyone.


Och mina midsommarplaner då? Ja, vad skulle ni gissa att en ung, 21-årig tjej i hjärtat av Dalarna gör en midsommarafton? Arbetar ett 14-timmars dubbelpass, jajemensan, rätt gissat. För ovanlighetens skull frångår jag dock mina principer och försöker se det från den ljusa sidan. Vad jag mer specifikt ser är obegränsat med midsommarmat; tillgång till två jordgubbstårtor plus fem liter jordgubbar; instruktioner om att inte stressa eller göra "onödiga" saker eftersom man ska ta det lugnt på högtider samtidigt som jag får dubbel lön och kan gnälla för omgivningen hur synd det är om mig som jobbar hela dagen. Hmm. Det går kanske att leva med.

Ha nu en riktigt fin och trevlig midsommarafton allihop, vad ni nu tar er för och vilka äventyr ni än ger er ut på. Och tänk på mig som måste jobba.


Koackackack, koackackack.


Midsommar i morgon och naturligtvis diskuterar blogg-Sverige firandet för fullt. Var, när, hur och vilken vit volangklänning i tunn bomull som är mest somrig och oskuldsfull. Antar jag åtminstone, jag har inte hunnit surfa runt efter hemkomst men sådant fattar man ju ändå, precis som att så fort vårsolen tittar fram i maj ligger bloggerskorna på rygg i park med fruktsallad och någon jädra vuxenvälling från Espresso House.

Eller... vänta nu här. Firar man förresten ens midsommar i storstäderna? Jag är uppväxt med egenhändigt bundna kransar av midsommarblomster, ringdans och manuell majstångsresning vid bystugan till komp av fiolgnid från folkdräktsklädda spelmän. Jepp, så überidylliskt att Sverige-vykorten framstår som otraditionella. Nu var det visserligen många somrar sedan jag deltog i ett så ultratraditionellt firande, men jag lovar er, det pågår överallt i byarna här uppe i Dalarna och överträffar varje fördom ni någonsin haft.

Men för tusan -- jag har inte tänkt på det förrän nu, men vad gör andra människor ute i landet och storstäderna som inte knatar runt i knätofsar till vardags eller har majstänger i varje trevägskorsning? Stockholm till exempel, vad gör man där -- tar några varv Små grodorna runt Sturesvampen och fortsätter med Morsgrisar är vi allihopa på White Room?

Inredning: Badrum.


Vi fortsätter på den redan inslagna vägen med lite inredningsbilder från lägenheten. Betrakta det för all del som en muta, för det är precis vad det är. Inte helt olikt hur en mamma lugnar sitt barn genom att sticka till det en klubba säger jag "här får ni mitt badrum att titta på medan jag arbetar och försummar bloggen." Sug på den. 
1. Badrummet sett genom dörröppningen.

2. Ni som tycker Rubiks kub är en utmaning, försök hitta en snygg toalettpappershållare med sugproppar och ni kommer få omvärdera er uppfattning av "förbannat svårt". Denna (efter mycket letande) från Bosign.
3. Mina favoriter: hundtands-tandborstmuggen (mental note: framtida hangman-ord) och tvålpumpen från Dixie.


... och er bloggerska ville vara med på ett hörn också. Till de av er som höjer ett funderingens ögonbryn över den awmajgadsåtöntiga segergesten, kan jag säga att det i bildserien finns cirka 10 foton till med mina misslyckade försök att illustrera en vinkning. Tro mig eller ej, men detta var den minst idiotiska gesten av allihop. Ja, det är sant. Victory, yea-ah.


En ask himmelrike.Mmm... Godiva-choklad. En hel orörd ask. Bara min. Med en vaksamhet som skulle få Gollum att framstå som lat och oengagerad vaktar jag min skatt och morrar fientligt åt obehöriga som visar antydningar till att närma sig. Ni tror jag skämtar? Skojar till det för bloggens skull? Fel. Jag må ha få begränsningar i min humor men jag skämtar aldrig, aldrig om choklad. Det här är blodigt allvar och ett steg närmare så svarar jag inte för konsekvenserna. My preciousss.

(Tack för den perfekta happy fucking birthday-presenten, Lena. En dag när vi är färdiga med att ta över världen ska vi låta bygga ett slott i ren Godiva-choklad och bara ligga och gnaga på inredningen dagarna långa.)

Dagens Tankar 17/6 2008.


  • Är det bara jag som finner något underligt tillfredställande i att dra bort skyddsplast? Sådan som sitter på nya displayer och så, ni vet... Någon?
  • Finns det något system i hur man bara ibland ombeds fylla i mystiska verifieringskoder för att lämna kommentarer på blogg.se?
  • "Kvinnor som gillar Sex & the City förtjänar max halva männens lön". Ja du, Hans Wiklund, du har förstås helt rätt. Hur korkad får man bli när man ser en film om fyra kvinnors liv i New York istället för att, som du ger exempel på, se djupt filosofiska och utvecklande filmer som Hulken? Suck.

Förändringar, förändringar.


"Change. We don't like it. We fear it. But we can't stop it from coming. We either adapt to change, or we get left behind.


It hurts to grow. Anybody who tells you it doesn't is lying. But here's the truth: sometimes the more things change, the more they stay the same. And sometimes, oh sometimes, change is good. Sometimes change... is everything."
-- Grey's Anatomy, S04E01Nej. Nej, jag tycker inte om förändringar. Jag är ett kontrollfreak ut i mina vassa fingerspetsar; jag lägger omsorgsfullt ner åtskilliga mängder tid på att upprätthålla illusionen av att jag sitter vid spakarna och har kontroll över vad som händer och sker runtom mig. Någonstans inuti anar jag att det inte är så, men det betyder ju inte på något vis att jag måste erkänna det. Inte på något vis.

---

Övriga nyheter:
Det blev VG på statistiktentan och kursen. 57 av 60 poäng. För ovanlighetens skull är jag både stolt och lite imponerad av mig själv.
Jag har officiellt utsett gladiatorsandalerna till fulaste modepåhitt sommaren 2008. Om någon vill hjälpa mig att straffa Elin Kling har ni min mailadress i spalten till höger, hör av er så planerar vi något. Jag är förstås inte helt säker på att det var hon som smittade ner Sverige med just denna dumhet, men när något som detta dyker upp måste hon ha haft något med det att göra och dessutom har den bruden tillräckligt på sitt samvete ändå.


I see a träfärdad badrumsdörr and I want to paint it white.


För att alla älskar Före- och Efterbilder:
Vilken dag som helst kommer Martin Timell ansöka om att få adoptera mig. Vilken dag som helst.


Hejdå Uppsala.


Nu så. Tittar ut i hallen på de packade väskorna, fullproppade blågula Ikea-kassarna, tvättpåsen... Ready for take off. När som helst kan morföräldrarna dyka upp utanför med bil och förberedda fikakorgar inför färden till Mora. Min tacksamhet över att de skjutsar upp mig till Dalarna vet inga gränser. Jag tittar ut över packningsröran och vet med säkerhet att det aldrig, aldrig gått via SJ. Någonsin. Tanken på det får min bävan inför momentet att knöka in mitt liv i morfars S60 att minska en aning. Allt går utom riktigt små barn.


Inser just att sommaren har inte avhandlats i någon större utsträckning här på bloggen. Det som händer nu är att jag för cirka två månader lämnar Uppsalalivet (hence the packning), min lägenhet och min röda älskade cykel och återvänder till föräldrarna i Mora för att arbeta heltid under åtta veckor. Känslorna är blandade. Å ena sidan kommer jag sakna Uppsala, vännerna, studentlivet. Å andra sidan är Mora, åtminstone så länge mina föräldrar bor där, ett slags hemma och det ska bli skönt med tryggheten det innebär. Dessutom -- och det som gör mig allra mest förväntansfull och glad -- befinner sig oväntat många av mina vänner i stan under sommaren. Några av mina favoritpersoner i hela världen, rentav.


Nu ska jag säga några avskedsord till lägenheten, dubbelkolla att INGEN REKLAM, TACK!-skylten jag tejpade upp igår faktiskt sitter på mitt postfack och ingen annans, hälla ut ouppäten filmjölk, dra ur alla elkontakter jag kommer åt och ge mig av 28 mil norrut. Hörs där.


Dear Diary...


You and me better laugh in twenty years from now with some perspective skrev jag i min dagbok sommaren 2005, ord upphittade i Anna Ternheims Better be. Sent igår kväll letade jag fram den, dagboken alltså, och gjorde en tidsresa genom de senaste fem åren i mitt liv, från första året på gymnasiet till studenten och au pair-tiden i England.


Jag är inte bra på att upprätthålla dagboksskrivande, verkligen inte, för även om jag skriver snabbt för hand tänker jag snabbare (och hinner därmed tänka igenom vad det är jag faktiskt skriver, inte bra) och dessutom känns det som något fundamentalt fel och lätt självdestruktivt i att föreviga tankar man inte vill att någon ska läsa på papper, där de just kan läsas av vem som helst.


Medan jag läser skrattar jag, återupplever, minns episoder som var så stora då att jag aldrig trodde jag skulle glömma dem men som nu inte verkar särskilt stora alls. Om jag minns högstadietiden som uteslutande jobbig, tänker jag på gymnasietiden som en bra tid. Klassen var bra, jag trivdes med mina vänner, trivdes på skolan och även om vi hade några riktiga stolpskott till lärare (det finns saker skulle ni inte tro om jag berättade), fanns det också de jag inte glömmer av positiva skäl. Samtidigt påminns jag om att gymnasietiden också var turbulent och jäklarns stressig -- inlämningar, prov, komplicerade relationer, lärare, betygstress, invecklade skolintriger, strider i motvind mot tröga rektorer och äcklig skolmat.


Tjugo år har inte passerat än (gud, då kommer jag vara 38 år), men efter tre år har ett visst perspektiv ändå infunnit sig. Det har gått två år sedan studenten och det känns. Jag är på många sätt någon annan, lite bättre kan man ju hoppas; glad åt den tid som gått men alldeles för nöjd med var jag är för att längta tillbaka på riktigt. Däremot vet jag att det någonstans hemma ligger ett par timmars rörlig film från studentveckan och en av de första sakerna jag ska göra när jag kommer hem till Mora är att rota fram skivan. Minnen, minnen.


Milko, för helvete!Milko, för helvete! Vad är detta jag ser? Att Arla använder sig av marknadens i särklass mest korkade förpackning är ingen ursäkt för att ni också ska göra det. Jag trodde bättre om er, det trodde jag verkligen. Arla-Sveriges mjölkförpackningar är så användarovänliga att jag vill falla i tårar varje gång jag häller upp mjölk (eller försöker hälla upp, mjölken gör ju avsevärt motstånd) i kaffet, det vill säga flera gånger dagligen. Why, Milko? Oh God, whyyy?!?

PS. När jag kastade skit på förpackningen häromdagen, skrattade min kompis och sa att hon skulle vidarebefordra det sin bekanta som sitter i Tetra Paks styrelse. Det här kan med andra ord vara inledningen till en mjölkförpackningsrevolution och i så fall ni vet vem ni ska dela ut cred till. Jag tycker om choklad.

Gröna Lund II.Riktigt fin kväll på Grönan igår med tjejerna. Som vi slugt förutspått var det rätt folktomt bland attraktionerna -- tack fotbollen för det -- vilket minimerade kötiden och därmed också möjligheten att tänka igenom beslutet att kliva på vissa attraktioner. Men släpp ner mig på ett nöjesfält och jag blir barnsligt, skuttigt förtjust. Extreme förblir min absoluta favorit, den kittlar så härligt i magen, och Fritt fall den jag gillar minst. Människan är inte skapad för att falla fritt genom luften, så är det bara.

Idag spenderade vi dagen shoppande i hufvudstaden, vilket låter lite missvisande eftersom lunch och fika faktiskt var det enda som inhandlades. Det ihärdiga regnet gjorde sitt för att sänka shoppinghumöret. De obligatoriska kändisarna kunde vi glatt pricka av -- Iprenmannen in flesh vandrandes vid Skanstull och ett välbekant SVT-nyhetsankare vi diffust kände igen som "Marianne" inne på NK:s kafé.

Och en lite häftig grej: när vi klev av Djurgårdsfärjan vid tio-tiden igår och gick mot tunnelbanan hördes ett jubel över hela Stockholm. Då förstod vi att Sverige gjort mål.

Gröna Lund.


Förhållandet blogglust-tid är väldigt ojämställt just nu. Jag har en massamassa saker och bilder att skriva om, utan att ha tiden att faktiskt göra det. Här kanske de som är lagda åt det logiska hållet påpekar att det är just för att jag ägnar min tid åt att hitta på just dessa saker som jag inte hinner blogga. Och de har helt rätt.

Nu bär det alldeles strax av in till den stora hufvudstaden för ett besök på Gröna Lund. Vi har räknat ut att vi kommer slippa köa överallt, eftersom det ju är Stor Jätteviktig Fotbollsmatch på tv ikväll, vilket torde distrahera en rätt stor del av befolkningen. Dessutom regnar det just nu, men det pratar vi inte om. Fan, nu måste jag kuta iväg. Har ni tråkigt i min frånvaro kan ni ju roa er med att korrekturläsa och rätta detta blogginlägg, något jag själv inte hunnit. Mot Fritt Fall!


"Yeah Rowdy, hit that!"


 

                                                                                                    Bildkälla
 
Ni som är någorlunda bekanta med serien Scrubs är sannolikt också bekanta med Rowdy, den uppstoppade f.d. hunden som ingår i diverse practical jokes. När jag under ett besök hos min kompis föräldrar blev presenterad för deras grannars plasthund var det till Rowdy mina tankar omedelbart gick. Likheten är slående! Hundkojan ni ser är specialbyggd för plasthunden, som ibland står inne i den, ibland utanför. Att ägarna troligen aldrig varit i närheten av ett Scrubs-avsnitt gör det hela bara ännu roligare. Kalla det en föraning om ni vill, men jag har en känsla av att Rowdy II kommer få en kväll han sent kommer glömma när det vaknas stort poolparty i augusti...

Mer sommarkänsla.


För att hantera den svåra tentaångesten i tisdags kväll packade vännerna in sig i min kompis bil och åkte ut till en badplats en bit utanför Uppsala, Fjällnora. Där avverkade vi årets första dopp i sjön, som var förvånansvärt varm. Mitt ute i sjön hade någon parkerat en flotte med hoppställning där killarna förstås skulle showa off med diverse Jackass-stunts från den rangliga träställningen, medan vi tjejer betraktade föreställningen på avstånd med lätt skeptiska men roade miner.

Om vattnet var varmt kunde detsamma inte sägas om luften när solen gått ner. Allas läppar skiftade lite i blålila när vi huttrande åt bullar och muffins på stranden efteråt. På väg in till Uppsala vred vi upp värmen i bilen på fullt blås och +30 grader. Med andra ord var allt precis som det ska vara när det är äkta svensk sommar.

PS. Där ser du Emilie -- där fick du en riktig sjö!

Sommarkänsla.Smälter bort.


Världen behöver förmodligen inte ett blogginlägg till som handlar om hur varmt det är. Därför borde jag inte skriva om att termometern i köksfönstret visar +42 grader i solen, att tankar känns som något onödigt ansträngande och att jag håller på att långsamt smälta. Jag är ledsen, men det är helt enkelt too damn varmt för att skriva om något annat.

Hallelujah därför för min kompis förslag att åka ut till hennes poolförsedda föräldrahem. Enbart ordet  "pool" fick mig att packa väskan, och tillägget "26 grader i vattnet" var faktiskt helt onödigt, liksom löftet om grillning. *lycklig suck* På återskrivande.


Sommarlov och ja, jag lever.Tenta - check! och jag skulle vilja säga att det är obeskrivligt skönt, men tyvärr verkar tre månaders statistikångest inte vara något min hjärna är beredd att släppa på en eftermiddag. Tentan höll på mellan 14-19 igår och cirka en timme senare (hem-äta-klädbyte-smink-iväg) var det utgång på Snerikes nation, extraöppet eftersom det var tentadag. Vi var rätt apatiska hela bunten. Mentalt utmattade. Ett fåtal kaxiga, några försiktigt hoppfulla, andra började planera uppladdningen inför omtentan i augusti.

Själv kollade jag, efter insikten att tre veckors väntan på resultatet är alldeles för mycket tid för analyser och oro, upp de preliminära lösningarna på nätet. Och jag kommer inte behöva fylla resväskan med Statistics for Business and Economics när jag åker till Mora om någon vecka. G utan tvekan. Kanske VG. Men för den absolut första gången i mitt liv skulle jag glädjas åt ett G.

Nej, än har jag inte insett att den är över, ekonomprogrammets värsta kurs. Insikten kommer i korta, ljuvliga stunder som får mig att le lite fånigt, men mest känns det tomt. Fast bra. Och för första gången på månader kan jag ha en dag då jag gör absolut ingenting. Vandra runt i lägenheten, äta lite vindruvor, sitta på balkongen, läsa en bok. Och jag älskar det.

Note to världen.RSS 2.0