Ekonomikum.


image97

Skåda Ekonomikum
, platsen på jorden där man samlat Uppsalas aspirerande ekonomer och tillika platsen där en stor del av min framtid förmodas utspelas. (Jag övervägde att photoshoppa in Katla som kompensation för avsaknaden av action samt anrika tinnar och torn). Men sitt tråkiga yttre till trots är det ljust och fräscht inomhus och beats the hell out of S:t Mikael, sagt i De Utflyttades nedlåtande ton.

Nu ska jag halka ner på stan (snö i januari, har ni hört något värre?) och luncha med Emilie som gör ett pitstop här på sin resa norrut. Därefter blir det eftermiddagsföreläsning och ikväll ska jag på dejt. Med andra ord: här finns alla ingredienser för en Riktigt Spännande Dag.

Gratis är gott.


Idag och i morgon äger något som kallas för Kontaktdagarna rum på Ekonomikum. Det är en slags mässa där olika företag -- från Ikea till Poolia och Riksrevisionen -- finns representerade vid små informationsstånd runtom i huset. Det heter att dagarna arrangeras för att vi studenter ska komma i kontakt med företagen, men alla vet förstås att det egentligen handlar om något annat: att förse oss studenter med gratisgrejer.

Hela dagen har kretsat kring jakten på gratissaker. Regelbundet under dagen har vi studenter sammanstrålat och jämfört byten samt utbytt attackstrategier. Framgångsrikt är att norpa saker utan att bli fångad av representaterna och indragen i en jobbdiskussion. Besvikelser är att efter en lång diskussion tvingas skriva upp sig på ett nyhetsbrev och gå därifrån med en folder och en hård mintkaramell (kan meddela att ingen vill jobba på Proffice -- äckligt godis).  Ett till synes aldrig sinande utbud av tårta, muffins, mackor, kaffe, GB-glass och kakor gav ny energi när sådan behövdes.

Mitt medfödda fyndanlag som kan spåras tillbaka till tidigare generationer kommer väl till pass under omständigheter som dessa. Dagens fynd: läppcerat, 3x nyckelband, godis i varierande form, reflexer, rakhyvlar, oräkneliga pennor med garanterat kort livslängd, nyckelring, tio portioner kaffe, fyra block, ett par tidningar, några böcker samt en hög påsklämmor.

image98
Tillfredställelsen fyndhögen ger mig är säkert inte olik den mina förfäder måste ha upplevt när de fällt ett stort byte. Artens fortlevnad är trygg med mig, liksom.

Tisdag 29/1 (och jag orkar fortfarande inte hitta på rubriker)


Om någon uppfattat min periodvisa bloggfrånvaro som ett resultat av slackertillvaro är denne dearly mistaken. Schemat ser så förföriskt lovande ut -- en föreläsning mellan 10-12, niemas problemas -- men så fort man hamnar i verkligheten hoppar alla Saker Som Ska Göras fram från sitt bakhåll. Dagen inleddes med en snustorr föreläsning på cirka fyra timmar (och på kuppen upptäckte jag att min klocka går fel; enligt den varade den bara två timmar).

Därefter bar det av ner på stan för att träffa söta mormor och luncha på något anrikt ställe nära Fyrisån som jag hört någonstans var ett ombyggt badhus, men det kan också varit ett missförstånd med tavlan av Fontana di Trevi. Jättegott i alla fall och mycket mat (mental note: handväska + plastpåse = middag). Mormor som är den piggaste 81-åring jag träffat, alla kategorier, gjorde inte bara en insats för studentens fortlevnad genom lunchbjudning utan hade också förberett en massiv matlåda fläskkarré, grönsaker och ärtor. Me likey.

Ett par timmars grupparbete och en semi-veckohandling senare kom morfar in med mormors gamla cykel, numera min. (Hur han fått in den i bilen trotsar åtminstone ett par av fysikens lagar). Cykeln, som för övrigt får ett ansiktslyft -- eller möjligen höftledsoperation -- as we speak, är i alla fall en röd skönhet som inte ser ut för sina trettio (!) år. Bilder kommer oundvikligen framöver, jag är redan förälskad.

Hög tid nu att börja jobba på målet att bli smartare innan kvällen är över. The travels of a t-shirt in the global economy, här kommer jag.


Facebook.


"By posting User Content to any part of the Site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to the Company an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license (with the right to sublicense) to use, copy, publicly perform, publicly display, reformat, translate, excerpt (in whole or in part) and distribute such User Content for any purpose..."


Jag hoppas deras introduktionsvideo är något som slår en galen Tom Cruise, annars får jag nog se mig om efter en annan sekt att gå med i.

Dagens Tankar 28/1 2008


 • London, Stockholm, Uppsala -- oavsett var Subway ligger luktar det alltid så förbannat gott utanför. Vad är det som luktar?
 • Utformningen av Arlas mjölkpaket är ur användarsynpunkt bedrövlig.
 • Blir all fogmassa grå med tiden, eller är bara gammal fogmassa grå från början?
 • Finns det något bot mot luddande handdukar, ett avluddningstvättmedel eller något liknande? Jag kan ju inte behöva agera mänsklig roller, jag kommer bli känd på Ekonomikum som "den där varulvskvinnan".

Fan, fan, fan.


Jag har inte gjort illa mig.

Jag har inte haft sönder datorn.

Jag har inte kört på någon, blivit med barn med en rysk knarkkung, infekterats av köttätande bakterier, dödat någon av misstag eller skaffat Axl Roses frisyr.

Däremot har jag just slagit sönder min älskade tvålpump. Min fina, fina hundtandstvålpump; min "den-måste-jag-ha-fast-keramik-är-opraktiskt-i-badrum"-tvålpump. I blindo sträckte jag mig efter en handduk att torka ansiktet med, känner hur handen snuddar vid något och tankarna stannar till -- fanfanfan, den kanske inte åker i golvet, av någon outgrundlig anledning kanske den balanserar på kanten, eller svävar i luften eller jag vet fan inte men INTE -- KRASCH.

Fan.

Svordomarna haglade och bitterheten osade. Om jag varit en tecknad seriefigur hade inget i talbubblan varit bokstäver, bara olika &%¤!/-tecken. Ilska över min klantighet, men mest över att jag faktiskt älskade den tvålpumpen. Den var den sortens kärlek när man ser någon och bara vet att vi är menade för varandra. Och nu har jag dödat den.

Det fina med materiell kärlek är ju att den ofta går att ersätta, mot viss ekonomisk insats. Att se att tvålpumpen fortfarande finns till salu på internet mildrade smärtan en aning. Visst är jag väl medveten om att jag i teorin borde dra lärdom av det inträffade och köpa en billigare i plast. Men jag vill ju inte ha en i plast. Om det så betyder säkerhetsanordning, lim, ombyggnad av handfat -- riktig kärlek förhandlar man inte om.

image97
Bildkälla

Söndag 27/1 2008.


Riktigt rolig kväll igår på V-Dala nation. Bra uppslutning av vår nollningsgrupp, det är så kul nu när man börjar känna igen folk, och de karaktäristiska marsian-antennerna är otroligt hjälpsamma. Jag har insett nu vilken genial idé det är att ha tema för nollningen. Kvällens stämningshöjare var när vår grupp utnämndes till segrare av dagens olympiad, vilket jag misstänker kan ha en viss koppling till att en kille lyckades bryta armen och halva örat när han var skottkärra i gå-skottkärra-grenen... aj.

Cykel börjar kännas allt mer angeläget att skaffa, "vinter" är ju knappast någon hållbar ursäkt här söderut. Jag var runt i fredags hos lite olika cykelhandlare och upptäckte till min oändliga förvåning att de praktiskt taget inte handlar med begagnade cyklar. (En ny är bara att glömma, det skulle förmodligen klassas som brottsprovokation). Inte heller på Blocket verkar det finnas någon större cykelmarknad. Så nu klurar jag på hur jag ska få hit mormors gamla cykel med morfars dragkrokslösa S60. Jag vet inte, att be henne cykla 3.5 mil in känns inte riktigt rättvist mot en nästan-82-åring...?

Solen skiner skönt nog över Uppsala idag och jag har ett par hundra sidor om t-shirtproduktion att ta mig igenom or else... Tack kära, snälla, rara, gode gud för kaffe.


image95

Fredag 25/1 2008.


Första veckan på universitetet är slut och jag lever, hurra! Att första seminarieuppgiften är godkänd, två kursböcker är plöjda och jag hittills inte blivit bakbunden och förnedrad av nollningsgruppen förstärker bara smaken av segerns sötma i min mun.

Hur skönt det är att helgen är här kan jag inte ens börja beskriva, en tacksamhet som jag utan tvivel delar med mina lungor som uppskattar chansen att få andas igen. Vilken vecka! Men det känns nog bra. Tror jag. Det känns åtminstone inte dåligt och det måste ju ändå vara ett bra tecken?

I morgon kväll är det utgång med nollningsgruppen på V-Dala nation. På dagen är det tydligen någon olympiad med start klockan 10, men det prioriterade jag bort ur livet då min hjärna genast tänkte ut hundra bättre saker att göra en lördagmorgon ("sova" var en given kandidat). Temat för vår nollningsgrupp är som jag nämnde "Mars" och tydligen ska vi vara utklädda under alla nollningsaktiviteter, så till kvällen är det bara att leta fram folieantennerna och bli marsian på stan.


image94

PS. Märker ni hur jag börjat döpa om rubrikerna efter dagarna? Det är en följd av att livet och skolan har delad vårdnad om min hjärna. Och den där nya bloggdesignen jag hintat om? Våren 2011, kanske.

Dagens Tankar 25/1 2008.


 • Finns det belägg för att små hundar verkligen fryser, eller är de löjliga overallerna endast ägarnas sätt att tillfredställa sitt behov av att klä på något i brist på tillgång till Barbiedockor och barn?
 • Finns Ben & Jerry's "Half baked" överhuvudtaget i Sverige? Någonstans?
 • Det måste finnas ett sätt att få koffein intravenöst.
 • De svarar inom tre sekunder. De är supertrevliga. De erbjuder sig att ringa upp för att minska min samtalskostnad och gör det också, på utlovad tid. Det kan inte ha varit Bredbandsbolaget jag pratat med.

Torsdag 24/1 2008.


Fyra föreläsningar och ett seminarium är nu avklarade. Mycket är fortfarande förvirrande och jag vill mena att jag har en bit kvar tills jag i dagligt tal refererar till Heckscher-Ohlin-teoremet. Ändå får jag lov att erkänna att jag lärt mig massor bara på de här dagarna och trots allt börjar komma in i vanorna. Första seminarieuppgiften blev godkänd idag och likaså (antar jag) vår muntliga presentation. Lite svettigt men det gick.

Vi är 189 stycken (minus avhopp) som börjat ekonomie kandidat-programmet denna termin, indelade i fem grupper med bokstäver A-E. Dessa bokstavsgrupper är sedan indelade i två undergrupper, 1 och 2. Alltså A1, A2, B1... I vår grupp är vi 18 stycken som har gemensamma seminarier (typ lektioner). Gruppen är i sin tur uppdelad i basgrupper på 3-4 personer som arbetar tillsammans med så gott som alla uppgifter denna kurs. I förväg gjorde mina minnen av grupparbeten från grundskola/gymnasium mig lätt skeptisk mot basgrupperna, men nu vet jag inte hur jag klarat mig utan dem.

Att hålla mig själv vid liv tycks jag också ha lyckats med hittills. Jag är hel och ren och mätt, åtmistone ibland. Första utbetalningen kom från CSN idag, 11300 välkomna kronor som i mina ögon orättvist ska fördelas mellan hyra, elräkningar, matinköp, sköljmedel, kurslitteratur och mina nöjen. Jag kan inte bestämma mig för om jag ska skaffa fast telefoni eller inte, det är en av Grejerna Jag Måste Ta Itu Med. Tillsammans med att registrera bredband, leta beg cykel, leta Studentkortet, få fatt i vice-värden angående mitt kalla badrumselement, sy gardiner, hitta hallmöbler och blurghfudhsksjgh... *ljudet av en hjärna som i protest vägrar fler måsten*

Just nu snurrar åtmistone tvättmaskinerna för fullt nere i källaren och jag tror mig till och med ha bemästrat uppfinningen känd som "torkrum". Det brummar och blåser åtminstone och de konstiga ljuden som regelbundet hörs är säkert alldeles, alldeles som de ska. Enligt lägenhetens förra ägare huserar här ett gäng "tvättnazister" bestående av damer i medelåldern+, så ni får hoppas för min skull att det jag hittat på baksidan verkligen är tvättfiltret. Tvättstugan är ju statistiskt sett den vanligaste anledningen till bråk och så det är nog säkrast att vidta varje möjlig åtgärd för att undvika att bli ett offer för tvättgestapo...


Andra dagen.


Pust, nyss hemkommen från kvällens nollnings-kick-off som var riktigt trevligt. Spex, skoj och mycket trevligt, glatt folk. Än har då Uppsalas inte gjort mig besviken! Det har dock gått upp för mig att jag nog måste registrera mig på Facebook, trots att det går emot mina principer (vilket jag säger istället för att jag inte haft tid att involvera mig i sektverksamhet) då all information och alla bilder tydligen postas där. 

I morgon är det inlämning av första seminarieuppgiften och jag vill lova att min tacksamhet över att de andra två i min basgrupp redan läst ekonomi tiodublades när jag bläddrade igenom artikelkompendiet. Vilket j*vla fikonspråk! Det kan väl inte bara vara jag som missat Stolper-Samuelsson-teormet och inte brukar ord som "arbetskraftsintensiv" dagligen? Men det "lossnar" säkert efter ett tag, som alla snackar om. Hjärntvätten måste väl få en chans att verka.

Inga nollnings-aktiviteter är inbokade i morgon kväll, så kanske hinner jag unna mig lite kvalitetstid med lägenheten, städa upp och öh... jag vet inte, äta riktig mat? Vore skönt att sy klart de två sista gardinerna men jag lovar inte mig själv något. På torsdag blir det sedan redovisning inför klassen av vår seminarieuppgift, så förberedelser in för det är ju ett hett tips på kvällsaktivitet. Inte det skojigaste jag kan tänka mig, men å andra sidan känns det lite mindre nervöst att prata ekonomiska utvecklingsteorier inför folk som man stått iklädd foliehatt och sjungit "det luktar sand och marsian" tillsammans med...


First impressions.


Hinner med en blogg-snabbis nu när jag är hemma en sväng på lunchen. Om ni tror att jag var nervös i morse är ni inte fel ute. Även om jag kanske inte ännu uppfyller alla kriterier för "lugn" än så känns det rätt bra efter första föreläsningen och presentationen av nollningsprogrammet. Hunnit skriva in mig har jag också, V-Dala nation, och för det nöjet fick jag betala 425 kronor, så nu förväntar jag mig storslagna ting framöver.

Snart ska vi äta lunch i grupp, innan första föreläsningen-föreläsningen klockan 13, vilket känns... inte alls, eftersom jag ännu inte fått in i skallen att jag studerar på universitetet. Nåväl. Efter det ska vi tydligen ut på stan med nollegruppen och "skaffa" (ordets innebörd oklar) saker till vårt tema inför kick off-en i morgon. Vår grupp har temat Mars (som i planeten, inte månaden) och enligt faddrarna ska vi tänka "silvriga, skinande saker". Jag gör väl som jag gjort hittills, går dit de andra går och ser glad ut.

Det nedan på bilden är den "goodie bag" som delades ut när man registrerade sig på nollningen. Innehållet var som följer: vattenflaska, tom vattenflaska, skrivblock, 6 pennor, 20 karameller, kondom, schampoo + balsam, gratiserbjudanden, två tidningar samt en liten plåsterlåda med texten "Civilekonomerna - för ett rikare arbetsliv." Allvarligt talat, vad mer kan en student behöva?

image93

Universitetet för Dummies, utg. år 2008.


Tomorrow it's första skoldagen och jag har just insett att mitt antagningsbesked är lost, vilket inte skulle vara ett problem om jag inte läst i den utskickade bruksanvisningen till studentlivet att det behövs för att registrera sig på nationen. Detta måste jag i sin tur göra för att kunna registrera mig vid institutionen, något jag bombsäkert svarat att jag redan gjort om någon frågat. Där ser man. Dessutom måste man skaffa kårleg för att få skriva tenta och dessutom registrera sig för att få plats på tentan senast 12 dagar innan, och min första är tydligen 6:e februari.

Dessutom är jag rätt säker på att något i det föregående stycket också är avgörande för att jag ska kunna skicka in min studieförsäkran till CSN och inleda min livslånga skuld till staten. Kort sagt är förvirringen omfattande och det enda jag egentligen förstår är att det inte är bra att antagningsbeskedet är borta, inte bra alls. Klädplanerna jag lagt inför i morgon är det bara att glömma; urringning kan faktiskt vara min enda chans att överhuvudtaget bli insläppt på Ekonomikum.

En liten tröst är åtminstone att jag idag fick bevisat att solen kan skina också över Uppsala. Jag känner mig själv och tog därför en bild av det, att ha och plocka fram när jag börjar tvivla.

image91

Första kvällen i lyan.


Då var hon på plats, hel och ganska ren och med väskorna i behåll. Det mesta är uppackat vid det här laget, om än inte till rätt plats så åtminstone till strategiska mellanstationer som skrivbord, diskbänk och golv. Nödd och tvungen med paraplyet som insats gav jag mig ut tidigare för att införskaffa mjölk och andra förnödenheter och jag säger bara det, de norska forskarna som tycker stormen är för liten för ett namn har inte varit i Uppsala. Blåst, kastvindar, regn... det är då inte tack vare klimatet som stan är så populär.

Men i morgon tror vi på solsken. Då ska jag ge mig ut på jakt efter äggen jag glömde idag, en scart-kabel för att förbättra förhållandet mellan tv:n och digitalboxen samt uppvärmningsskyddsgrej till min mikro som verkligen vet hur man hettar upp saker och ting. Dessutom ska jag försöka sy kanaler till och hänga upp gardinerna, vi får se om min Ikea-symaskin vill hjälpa mig eller ej.

Just det, ett filmtips har jag också -- Juno, en av de bästa filmer jag sett på länge (och ni borde ta mig på orden, för jag är inte någon som sprider filmtips runtom mig i tid och otid, snarare sågningar). Härligt orginell film om 16-åriga Juno som blir med barn och bestämmer sig för att adoptera bort det. Mycket, mycket värme och en fantastisk rollprestation av skådespelerskan Ellen Page. Kom ihåg vart ni hörde det först!


Sista natten med gänget.


Nya mobiltelefonen ligger och ruvar på nattduksbordet. Det bidde en SonyEricsson K5i-någonting, intressesmufen tog sig en lur (pun indended) under den delen av köpet. What's the point of ansträngning om jag inte kan få den häftigaste telefonen på marknaden, liksom? Jag gör inte saker halvdant. Den är svart. Den kom med en resonabel prislapp. Den har en hyfsad kamera. Och let's face it, den får rätt svårt att inte överträffa sin föregångare.

Två sprängfyllda resväskor ligger på golvet i mitt rum. Det är tur jag inte är främmande för att bruka våld i resesammanhang, verkligen tur. Logiskt vet jag att det mesta är packat, det måste vara packat, eftersom de delar av huset jag tidigare ockuperat är länsade. Min hjärna kör dock över logiken fullkomligt och skickar ut en strid ström av stress, vilket jag skulle kunna kalla underligt om jag inte känner mig själv så pass bra att jag vet att packningen blir symbolen för hela flytten och alla oroligheter kanaliseras dit.

Så nu vill jag bara iväg. Sitta på tåget, eller ännu bättre, lufsa runt i lägenheten. Min lägenhet. Senaste veckan har varit mest transportsträcka och nu får det fan räcka med det. Idag har jag fått schema över kursen Ekonomi, Företagande och Samhälle samt anmält mig till en av de tio olika seminariegrupperna. Den gruppen blev slutbokad först, vilket jag väljer att tolka som att jag gjort ett klokt val. Tiden (10-12) avgjorde, i kombination med ren och skär ytlighet efter att jag googlat de olika föreläsarna. Jag valde den som såg ung och ofarlig ut och det ska bli spännande att se om mina fördomar straffar sig.

Dags att gosa in sig i täcket och blunda nu i sann Sir Väs-anda. Snark-tsss. God natt.


Bokat: biljett härifrån.


Nu är det bestämt. Nu finns det ingen återvändo.

Klockan 8.27 på lördag kliver jag på tåget från Mora med en enkelbiljett i min hand och ingen aning om när jag kommer återse staden igen. Ni som planerar att komma ner till stationen för att delta i avskedsceremonin ombedes vara där i god tid, då intresset är stort och perrongen förväntas bli väldigt full. Tack på förhand.

image91

In memoriam: mobilen.


Mobiltelefonen
Juni 2004 - januari 2008

Många gånger de senaste åren har mobilen haft döden flåsandes i nacken men mot alla odds kommit igen. Sedan länge tappar den regelbundet bort sms. Samtalslistorna är inaktuella och den tror fortfarande att jag inte fått några samtal efter det mitt ex ringde i november 2005. Den ställer spontant klockan fel. Den fryser till mitt i samtal och tvärvägrar allt tills man tar ut batteriet. I somras låg den i koma två dagar tills jag genom upprepade slag i golvet återuppväckte den.

Men nu är det slut, det är över. Den har döden dött, den har kvalificerat sig för det elektroniska avfalls-kärlet, den strålar vidare på andra sidan. Och detta ställer mig oundvikligen inför det obehagliga uppdraget att införskaffa en ny hjärngrillningsapparat.

Ni som är stammisar i mitt liv vet att mobiltelefon återfinns långt ner på popularitetslistan över teknikprylar jag brukar. Långt ner. Jag vill inte betala hutlöst med pengar för en telefon med mediokra funktioner när jag kan få mycket bättre genom att använda separata produkter. Det jag vill ha är en telefonjävel som fungerar när jag behöver den och vars yttre inte lämnar mitt estetiska sinne i tårar, men redan där tycks jag ha ställt upp två kriterier som är nästintill omöjliga att uppfylla.

Efter att ha gjort våld på mina designönskemål är mitt sista orubbliga krav att den ska vara svart eller metallic, eller med andra ord svart eftersom SonyEricsson verkar vara mitt sista alternativ. Deras batteritid är oslagbar, kamerorna är åtminstone inte sämst på marknaden och i prisklassen runt 2000 finns flera telefoner som kvalitétsmässigt verkar... acceptabla. Suck. Jag hade hellre köpt en handväska.

Min nya karriär.


Nu struntar jag i ekonomutbildningen. Jag har nämligen funnit mitt sanna kall, och det stavas slogantävlingar! Den senaste veckan har jag vunnit en homestyling-bok, en möbelbok och så idag - en cykelhjälm! Hjälmen kunde inte kommit bättre, nu när jag flyttar ned till Uppsala och säkert kommer börja ge mig ut i den intensiva cykeltrafiken om, tja, ett par år. 

Att jag sedan inte har någon aning om hur hjälmen på väg till mig faktiskt ser ut är bara ett extra spänningsmoment. Det finns inga bilder på hemsidan men jag försöker övertala mig själv att när priset på den är 499:- så borde det inte vara en barnhjälm med gröna dinosaurier... eller så är det en väldigt välgjord barnhjälm med gröna dinosaurier. Börjar ni höra rykten om "Uppsalas dinosauriedam", ja, då vet ni vad jag fick.


80-talistnostalgi.


Trekantiga Festis-förpackningar.

Bamsetidningar.

Disneyklubben.

Caps.

Kulpåsar.

Bänk- och bokpapper.

Berättelser på kassettband.

Sommarlovsmorgon.
Utklädningslådor.
Rosa/brunrandiga lösgodispåsar.

Mellis.

Äppel-Päppel-Pirum-Parom.

Gympapåsar & duschmössor.
Fem myror är fler än fyra elefanter.
Täppas, Trasdockorna & Joelbitar.
Pellefant.
Hockeykort, troll & My Little Pony.

Galonbyxor.

Palle Kuling, Tom & Jerry och Smurfarna-påsar.

Skogsmulle.
Pingu.
De första guldtiorna.
Riktiga Björnes magasin.


image89
Bildkälla.

Flyttankar.


Varje gång jag går in i mitt rum far samma tanke genom mitt huvud: "Oj, vad städat det är!". Förvånat, eftersom min tillvaro de senaste veckorna mest gått ut på att stöka runt. Och sedan inser jag varför ordning trots allt råder: mina grejer är inte här, det mesta är någon annanstans som tydligen är hemma nu. Hur gick det till?

Naturligtvis är det positivt. Jag är förväntansfull om något; full av idéer och förhoppningar. Men samtidigt är ju vetskapen om allt nytt som ligger framför mig -- ny stad, bo själv, nya människor, ny utbildning, nya kvarter att lära sig kalla sina egna, nya upplevelser -- en grogrund för en viss nervositet, åtminstone om man som jag kan trycka upp "kontrollfreak" på visitkortet.

Även om det blir nervöst som alla första skoldagar (vad ska jag ha på mig, vilken väska ska jag välja, kommer någon vilja sitta bredvid mig, bits lärarna?) ska det bli skönt när måndag kommer och alltsammans börjar. På måndag kommer jag ha referenser till lokaler, människor, händelser -- då kan jag börja planera, dra slutsatser, lägga upp strategier och hitta rutiner. Allt det jag gör bäst, med andra ord. För arton månader sedan tvivlade jag på att jag någonsin skulle säga detta, men jag ser fram emot att börja plugga. Jag längtar! Det ska bli skönt att få vara Anna - student, i motsats till Anna - nästan vuxen - fd au pair - jobbar - läser på KomVux - ska läsa ekonomi. Riktigt, riktigt skönt.

image88
a) Hon liggstrejkar för att hindra mig från att flytta.
b) Hon vill följa med till Uppsala.
c) Hon tycker bara om kartongen.

Dagens Tankar 14/1 2008


 • Skyldig eller ej uttalar jag mig inte om, men något är väldigt fel med Tito Beltran.
 • "Presso-kaffe" är underbart gott.
 • Jag kan ha sloganat hem en till inredningsbok, hurra!
 • "Kärleken är inte blind men ganska närsynt" låter ju himla käckt, men undrar om Per Gessle tänkte på att närsynt innebär att man ser dåligt på långt håll men väldigt tydligt på nära objekt?
 • Ica-kort, elräkning, hyra, källsortering, möbelmontering. Hur många vuxenpoäng måste man upp i innan man kan börja lösa in dem mot premier?

Helgen som varit.


Under 48 intensiva timmar har pappa och jag inhandlat och monterat:
- Säng
- Byrå
- Bokhyllor x3
- Skrivbord
- Hurts
- Soffa
- Soffbord
- Gardinstänger.

Därtill har det skruvats upp och ner hyllor, flyttats lampor, smidits gardinplaner, spacklats och packats upp cirka 15 flyttkartonger. Tiden däremellan har ungefär räckt till att dricka kaffe och sova, knappt. Men både pappa och jag anser oss ha klarat det hela med bravur, även om det förstås är en bra bit kvar till de där Efter-bilderna. Inte utan stolthet kan jag meddela att jag egenhändigt monterade alla tre bokhyllor och åtminstone halva byrån. Nu väntar vi bara på att Martin Timells uppsägningstid ska gå ut så jag kan ta över.

Jag blir hemma ett par dagar nu tills jag åker ner "för gott" till Uppsala. Gulp. Innan dess har jag en rad skojiga grejer att ta itu med, bland annat att beställa kurslitteratur till en kostnad av ett mindre afrikanskt lands BNP, beställa bredband (har hittills surfat på förra ägarinnans), leta/sy gardiner, beställa fast telefoni, byta el-leverantör  och packa, packa, packa ännu mer. (Fråga inte mig vart alla grejer kommer ifrån). Anywho, jag vet att ni törstar efter bilder och hur motvillig jag än är mot att visa upp ofärdiga skapelser finns det en chans att jag slänger upp lite foton här framöver... kanske.

Inredning: En soffa blir till.


image85
"Oh shit"-stadiet...

image86
... det börjar ta sig...

image87
... ta-dah!

Natten är ung. Nu tar vi oss an sängen och byrån.

Torsdag 10/1 2008.


Dagens visdomsord:
Småvuxna skola icke bära långa skjortor, ty de kan då lätt misstas för doktorer.


Uppsala skulle inte ta skada av lite mer växthuseffekt, jag säger bara det. Burr! Tack och lov för tjocka, otympliga vinterjackor. Under min stadsvandring idag började jag överväga att hitta en ny studieort, säg, söder om Marocko, när jag plötsligt upptäckte någonting -- Någonting Stort. Alla utseendemässigt begåvade och välklädda killar -- det är i Uppsala de finns, och de finns i mängder.

Fascinerad kunde jag om och om igen höra den lilla rösten i mitt huvud som låter misstänkt likt Samanthas från SATC ropa ding ding ding jackpot! Och jag vet, jag vet. En fjärdedel är gay, hälften har flickvänner och x procent är wacko, kriminellt belastade eller lider av något annat man inte gärna vill komma i kontakt med. Men eftersom varje procent motsvaras av en så stor andel individer vill jag påstå att utsikterna för framtida god jaktlycka trots allt är strålande.

Vi rör oss vidare från ämnena som inte är helt okej att blogga om man vill framstå som En Seriös Person till övriga nyheter: Jag har ätit årets första semla och den var god. På egen hand har jag skruvat ihop mitt diskställ och uppmuntrad av att den inte kollapsat än har jag börjat snegla mot Malm-byrån, fast rösten i mitt huvud som låter misstänkt likt mammas avråder mig. Till middag blir det antingen tomatsoppa eller thaisoppa, jag har inte bestämt mig. Och nu ska jag hoppa i mjukisbyxorna, dricka en kopp svartvinbärssaft-Panodil och titta på Breakfast at Tiffany's.

I början var allt kaos.


Mormor över telefon: Men vad skönt att möblerna kommit, då börjar det kännas lite mer som ett hem nu då?
Jag blickar ut i rummet: Eh... *paus* Ja, alltså... det blir nog bättre när vi börjat montera ihop dem...

image84
Gud, måtte det komma Efter-bilder snart.

Un petit uppdatering.


Sitter framför datorn med en tallrik rykande het korvgryta och försöker vakna till liv. För någon timme sedan slumrade jag till och vaknade nyss med smak av döden-döden i munnen, huvudet fullproppat av bomull och borttappad tidsuppfattning. När fingrarna inte krävs för att föra skeden till munnen håller jag tummarna för att min leverans från Ikea ska komma snart så att lägenheten inte känns så tom.

Dagen har förflutit lugnt, trots mitt inte helt hundraprocentiga tillstånd. Inborrad i jackan sov jag i princip hela tågresan ner. Besöket på Ikea tog som förutspått tid och pengar, men glädjande nog fanns allt jag ville beställa i lager... plus lite till. Säng, soffa, byrå, diskställ är några av sakerna som borde vara på väg till mig i detta nu. Pappa kommer ner på fredag för att hjälpa till med monteringen och jag anar ett till Ikea-besök innan veckan är slut, då skrivbord, bokhylla och soffbord fortfarande står på inköpslistan.

Ett Stockholmsbesök i morgon är struket ur agendan, hänsyn till hälsa och ekonomi måste tas. Mormors påfyllning av matförrådet försäkrade mig om att inget ihjälsvältande behöver ske under morgondagen. Planerna inkluderar umgänge med min efterlängtade Sultan Strandliden, bredbandsuppkopplingen, en hög olästa böcker och eventuellt målning av garderober, beroende på hur de föregående sakerna lyckas underhålla mig...

Hot stuff on the road.


Jag är en riktig heting. I grå leggings, nattskjorta och glasögon är det kanske inte det omedelbara intrycket, men så är det. Jag säger det inte för att skryta, absolut inte, men jag har faktiskt bevis för att understryka mittt påstående. Febertermometern ljuger inte.

Tursamt nog har jag föräldrar som förstår precis hur synd det är om mig. Det är lustigt hur kroppstemperaturen inte behöver klättra många grader förrän den där latenta fyraåringen inom oss vaknar och kräver uppmärksamhet och omvårdnad. Någon som lämnar ett glas saft vid sängen och ser bekymrad ut när de tittar på febertermometern. Som köper en Bamse-tidning (eller Damernas Värld) och serverar glass utan att det föregås av tjat.

Klockan sex i morgon bitti ska jag befinna mig på Stockholmståget, morgontrött, småsjuk och alldeles underbar. Förkylningen berättigade mig till lite barnbarnspoäng som jag genast löste in i utbyte mot ett par påsar fikabröd från mormor. Hon och morfar ska hämta mig vid stationen i Uppsala i morgon och skjutsa mig till Ikea, där jag ska göra en avsevärd donation till Ingvar Kamprad. Med en uppkoppling på +100 mb/s i lägenheten kan ni förvänta er kontinuerliga uppdateringar om er snudd på dödssjuka bloggerskas tillstånd, alldeles säkert så detaljerade att ni till slut inte kommer veta om det är ni eller jag som är sjuk. Håll ut tills dess.


Plus/minus.


  På pluskontot
 • Blondheten har återupprättats efter ett välbehövligt frisörsbesök idag.
 • Jag har upptäckt web-tv och tar nu igen sex månaders tv-avhållsamhet.
 • Åtta nya Tradera-auktioner är avslutade.
 • Grey's Anatomy säsong 4 fortsätter på torsdag.
 • Jag har vunnit en homestyling-bok i en slogantävling. Yay!

 • På minuskontot
 • Det lurkar runt en förkylning i min kropp. Esberitox-armén är inkallad men frågan är om den hinner dit i tid.
 • Uppstigning vid 5-snåret i morgon.
 • Alla deprimerande nyheter. Någon gång ska jag banne mig starta en nyhetssajt med uteslutande bra saker som händer i världen.
 • Avtrycket i min ekonomi som morgondagens Ikea-besök kommer lämna.

Katten också.


Jag sa till katten att det är praktiskt taget omöjligt att slicka sig på sin egen näsa. Naturligtvis fick hon lov att överbevisa mig.

Katten2

St George's Hill.


Just nu läser jag boken Svensk Maffia, och i kapitlet om Stefan Eriksson (mera känd som Tjock-Steffe eller "mannen som dödade en Ferrari Enzo och skyllde på en tysk") skrivs det lite om hans liv i England:


"För drömlönen köpte han även en villa i ultraexklusiva Londonförorten St George's Hill i Surrey. Grannarna bestod av förmögna fotbollsproffs, diskreta ryska affärsmän och kända artister som Cliff Richards."


Jag log lite när jag läste det. St George's Hill ligger knappt fem minuter från familjen D's hus och jag körde förbi det dagligen till/från min och lillflickans skola. Där börjar huspriserna på runt 6 miljoner. Pund, alltså. Fast om man ska kunna bjuda hem folk utan att skämmas lär man upp i över £10 miljoner, runt 150 miljoner kronor alltså. Då kan man få ett hyfsat stort hus, några tjänstefolkshus, ett par pooler och något flerbilsgarage.

Många av eleverna som gick i Nis skola kom just från St George's Hill, bland annat Grace, en av Nis bästisar. Graces pappa var den som anställde Svennis som Englands förbundskapten, vilket citat "jag inte vet om det är det bästa eller sämsta jag gjort i mitt liv". Deras hus var... vad är ordet jag letar efter... &%¤#"%/ stort.


28 av 30 mammor i Nis klass var hemmafruar, och jag slår vad om att procentsatsen är ännu högre i St George's Hill. En gång såg jag en pappa som skulle hämta sitt barn i skolan. Jag säger skulle, för han cirkulerade runt parkeringen gång på gång utan att hitta en ledig parkeringsplats stor nog åt sin massiva röda Ferrari.  Eftersom barnen inte får lämna skolgården och han inte såg ut som att han var beredd att lämna bilen är jag tveksam till om det faktiskt genomfördes någon hämtning den dagen.


Själv känner jag att svensken i mig har svårt att bli imponerad, snarare konfunderad. Jag är inte uppvuxen med sådana klasskillnader, jag fattade ju inte ens att en familj var rik och en fattig i Skilda Världar. Så befriad från statusmedvetenhet var jag. I England finns en helt annan slags pengar än i Sverige, och jag lovar att det fanns många tillfällen då jag kände mig väldigt naiv och svensk. En sak är jag numera tveklöst övertygad om: skoluniformen är en väldigt, väldigt bra idé.


Lista: Låt oss hoppas att 2008 blir året då...


 • Spice Girls får motta en orimligt stor summa pengar från en anonym donator i utbyte mot att aldrig ställa sig på en scen tillsammans igen, och uppfyller sin del av avtalet.
 • Vi får veta vad som hände med ungen Madelaine.
 • Regeringen förvandlar alla studielån till bidrag.
 • Annika Norlin/Hello Saferide/Säkert släpper en ny platta.
 • Någon tar tag i hela den här Canada Goose-grejen och utfärdar ordentlig skottpeng på dess bärare.
 • Amerika väljer en president gör världen till en bättre plats.
 • En tills nyligen dold klausul i kontraktet tvingar McDreamy att antingen vara naken eller ha skjorta på sig resten av säsong 4 i Grey's Anatomy.
 • SVT inser att det enda rätta är ett mumintroll i rutan på julafton. Mark Levengood for julvärd!
 • Det bevisas bortom allt rimligt tvivel att mänsklighetens växande fetma-problem enbart beror på broccoli.

Missade jag något?


Nytt efternamn.


Ja just det ja. Jag har bytt efternamn.


Ni är nog många kvällstidningsläsare som har undrat vem som registrerat efternamnet "Trolltass". Nu vet ni. Det har en speciell klang, inte sant?


Jag skojar förstås. Mitt riktiga nya efternamn är en hemlighet jag tänker ta med mig när jag flyttar. De exakta detaljerna kring min nya identitet är inte fastställda, men på något sätt kommer dramatiska slagsmål med krokodiler och diffusa kopplingar till maffian säkert finnas med. Jag kanske är en bortrövad prinsessa från ett avlägset kungarike som drabbats av minnesförlust när jag skallade den onda draken? Eller en superagent på undercoveruppdrag från en myndighet så hemlig att den inte ens har ett namn?


Allt jag väntar på är att Vägverket ska skicka mitt nya körkort. Då. Let the games begin.


En dag på Mora.


I sällskap med Hanna fördrevs större delen av dagen nere på stan (eller "på samhället", som vi tydligen ska säga enligt filmen Masjävlar. Jag är nyfiken, har ni någonsin hört det sägas på allvar?). Man skulle inte kunna tro det, jag förnekar det faktiskt lite själv, men det går bevisligen att spendera en hel dag nere på Mora. För er som just bleknat fem nyanser av chocken  och till vårt försvar kan jag tillägga att vi inte precis stressade. I alla fall hade vi det väldigt trevligt; shopping, fikande och prat. Det är alltid skoj att återupptäcka vänskaper med någon man inte träffat på ett tag. 

Med en genial kombination av stay ups, leggings och knästrumpor överlistade jag vädret och kunde spatsera runt i kjol och stövlar relativt oköldskadad. Triumf. Inspirerad av kylan och Hannas skapande-prat ska jag nu sticka benvärmare. Dagens Anna-fakta: jag är en jävel på benvärmare. Fanns det bara fler ben att värma skulle jag kunna sticka dagarna i ända; om barnen i Afrika frös istället för att svälta skulle jag vara lycklig. Kanske erövrar jag en dag världen med mina benvärmare, vi får se.

Ett långt och lyckligt lik.


Ibland gör jag det där fula. Ni vet vad jag pratar om. Att faktiskt läsa det som står i den lilla irriterande reklamrutan under första inlägget i bloggen. Och det skulle jag förstås inte ha gjort.

Vad jag läste var följande: entropins paradis - Vansinniga tankar ger dig ett långt och lyckligt lik.

Nu känner jag mig mer förvirrad än Victoria Beckham i en bokhandel. Att saker som märkeskläder, sportbilar och kändisskap betraktas som åtråvärda kan jag ändå acceptera och till viss del förstå. Men ett långt och lyckligt lik? Har jag i min modebloggsvägran missat så totalt att det är det nya heta? Ack, måste jag nu slänga min trenchcoat och dumpa leggingsarna om jag vill vara med i de coola likens crew?

Så oroande var det hela att jag inte ens vågade klicka på länken. Tills nu har jag inte haft en aning om att kort och lycklig stod i motsatsförhållande till varandra efter döden. Det är inte så himla goda nyheter om man redan i livet bara knappt lyckats spränga 160-gränsen, ska jag säga er. Enda utvägen tycks helt enkelt vara att satsa stenhårt på de där vansinniga tankarna och hoppassomfan att det begåvar mig med åtminstone ett par andra sidan-centimeter.


Inspirerad.


Sent igår natt satt jag med fingrarna flätade runt en tekopp i köket hos en av De Som Betyder Allra Mest och pratade med henne om livet. Det har utvecklats till en tradition under åren -- te, knäckebröd, kaviar, tända ljus och ord, massor av ord. De stunderna i livet är heliga för mig. Mitt i mörkaste natten körde jag efteråt hem genom skogen, inte en själ ute utom jag och snöflingorna, och hela kroppen var uppfylld av en enda känsla: jag mår bra.

Jag är inte den som brukar bli deprimerad á la ligga-under-täcket-i-ett-mörklagt-rum-med-rakblad-på-armlängds-avstånd-och-lyssna-på-HIM. Nere i perioder ibland, visst, allra helst om det är stressigt runtomkring mig och mycket krav. Mest yttrar det sig genom att jag blir mindre social, slutar läsa nyheterna (läs: bry mig om omvärlden) och min kreativa sida får stryka på foten. Lustigt nog verkar det där fungera lite enligt samma princip som att kroppen prioriterar bort vissa mindre viktiga delar som fingrar och tår när den fryser och skickar blodet till de viktigaste organen istället.

Men nu är det nytt år, jag har äntligen jobbat min sista dag och framför mig ligger det där kapitlet av livet som jag längtat så till. Och huvudet fullkomligt surrar av idéer -- om inredning, möblering, fotografering, skrivande. Minst varannan låt på playlisten är featuring Anna. Jag är glad, jag har lust och det är hur härligt som helst.

Under ett infall ikväll belägrade jag köket och bakade bananmuffins med chokladglasyr, i vanlig ordning för mätt av smeten för att vilja äta något av den färdiga skapelsen. Medan jag stod där vid diskbänken med smält choklad upp över armbågarna hörde jag plötsligt mig själv sjunga Marit Bergmans överciterade This is the year. Det säger på något sätt allt.


Ungdomens terminologi.


- Vad hette det där nu, när man är svart - Emu, Elon...?

- Emo, mamma.

- Jaha, just det ja.


RSS 2.0