Innekväll istället för utekväll.


Receptet på en lyckad torsdagskväll i höstrusket:
Ost, kex och vindruvor.
Tända ljus.
Goda vänner.
Drinkar.
Nintendo Wii och Mario Kart.


Ikväll ska vi ut med de andra gengångarna och spöka på Värmlands nation.

Ordtrötthet.


Ord, ord, ord. Överallt! Inlämningsuppgifter, tentaplugg, tenta, individuell uppgift, 20-sidors PM, nya inlämningsuppgifter, tentaplugg, individuell uppgift, tenta, 10-sidors PM, PowerPoint-presentation, skriftlig och muntlig opponering. Jag är så fullständigt urless på att läsa och skriva, formulera mig, följa skrivregler, syfte-metod-teori-empiri-analys-slutsats, bah! Läslusten är lika med noll, böckerna i min bokhylla står helt orörda, med undantag för a) fotoalbumen (betraktande av gamla tiders förnedring är ett säkert partytrick) och b) kurslitteraturen som sålts och köpts ny. Jag älskar er, ord, men jag har tröttnat på er.

Med bakgrund till detta kommer jag nu berätta att nästa delkurs som börjar på måndag är "verksamhetens ekonomi" och jag ser fram emot det! Tamejtusan, jag ser fram emot att få räkna. Det kan inte ha hänt sedan... öh... aldrig? Förhoppningsvis har vi nån praktiskt nytta av det här också, bortom betygsaspekten. Kursboken har ett avsnitt som är enbart dedikerat till dubbel bokföring. Bara en sådan sak.

Infogar en bild på kludd från föreläsningssalens bänkar i ett lamt försök att legitimera inlägget. Hahahasse Aro.


I got soul, but I'm not a soldier.Oh, the things tusen kronor will get you.


Idag har vi lämnat in en organisationsplan på närmare tjugo sidor och så här i efterhand vet vi fortfarande inte egentligen vad en organisationsplan är. Vi har skrivit den på mindre än tre dagar, vilket inte beror på lathet utan att det var den tid skolan tyckte vi behövde. Jag håller inte med skolan men det jämnar nog ut sig ska ni se, för skolan håller säkert inte med oss angående uppgiften. Det är viktigt att ha balans i sitt liv, minsann.
 
Min dag kryddades ytterligare med lite härlig snålblåst och -- ohyes -- kallt duggregn för att jag riktigt skulle känna mig i kontakt med min joie de vivre medan jag spenderade en tredjedel av det återstående studiebidraget på studielitteratur, kryssade mellan militanta pensionärer med bulldozer-rollatorer på ICA och vinglade hem på min röda fara med total obalans mellan bok- och matkassarna på styret. Livet är verkligen mindre än tre ibland, eller hur Lena? <3

Näe, vet ni. Jag vill gå på Killers-konsert, förälska mig, bli rik och emigrera till varmare breddgrader. I valfri ordning. Tills dess får jag nöja mig med livets peakar i form av Wii-boxning på blodigaste allvar i vardagsrummet iförd mjukisbyxor med For Reasons Unknown i full blås på stereon. Kunde vart värre, kunde vart värre...


Arga lapparna IRL.


Från min vän Ninas studentboende, appropå en långdragen konflikt
där någon i huset förstör den kollektiva internetuppkopplingen
med sin extra router.

Fotograf: Sophie.
Jag kan inte bestämma mig för vad som är mest humor - "Är du från
Västerås"-kommentaren eller "hellvete".

Wii-e.


Frågan "Vad har Anna gjort idag?" har två svar, varav ett är rätt och ett är fel. Det ena är "Skrivit på organisationsplanen som en duktig liten ekonomstudent" och det andra är "Gått in i en Wii-psykos". Om jag berättar att min högerarm med omgivande kroppsdelar -- axel, skulderblad, sida, bröstmuskulatur -- värker så till den milda grad att jag måste ge Bregottet uppvärmningstid eftersom det helt enkelt gör för ont att bre när det hårt, ja, då kan ni nog lista ut vilket av svaren som är aktuella.

Förbannat kul är det, och ett bevis för en av mina två huvudteorier just nu: man kan inte köpa sina vänner, men man kan köpa saker för att indirekt snärja dem. (Min andra teori är för övrigt att pengar inte köper lycka men de kan köpa saker som distraherar en från olyckan. Det är också empiriskt bevisad tack vare Wii:et).

Nu ska jag boxas lite och låtsas att luften jag slår på är solida objekt med rörelseförmåga och tilltalsnamn.


Gissningslek.Vi kör en liten gissningslek så här på lördagsförmiddagen.
Vad är detta för något som flyttat in hos mig?

Vinnaren belönas med ära och en omonterad Deloitte-penna i så
gott som komplett skick.

Dolda motiv.


När man är arg, bitter och less är det (extra) lätt att man gör dumma saker. Säger sådant man inte borde, tar ut det på fel personer, slår på något, goffar i sig en månadsförbrukning kalorier på samma tid det tar att se ett Grey's Anatomy-avsnitt, eller bara plain old tröstshoppar.
 
Vänner och omgivningen fyller en viktig funktion när man befinner sig i ett sådant mentalt tillstånd, ty de kan ofta lugna ner en och ibland avstyra de värsta misstagen. När jag nu i princip betat mig igenom hela listan och kommit fram till sista punkten -- tröstshoppande -- är jag emellertid inte helt säker på att mina egna vänner vill mig väl. Med en cheerleader-anda som bräcker de flesta amerikanska tonårsfilmer hejar de på och uppmuntrar mig, vilket innebär en av två saker:

1) Det är ingen dum grej.
2) Det är en dum grej som de vinner på.

Nämnde jag att jag tänkt köpa ett Nintendo Wii?


Torsdag 23/10 -08.


Idag var... är en typisk ekonomstudent-dag, och med typisk menar jag stereotypisk. I skolan vid 10 för att diskutera och planera grupparbete om organiseringen av vårt fiktiva företag (vilket i praktiken innebär cirka 50% skolarbete och resten skvaller, kvällsplaner, klädångest och andra viktiga omvärldsfrågor). Hem, skriva någon timme om företagets juridiska form, klädångesta -- vilket är där jag befinner mig just nu -- och sedan ge sig av (trampandes på cykel förstås) till Luthagens livs, studenternas vattenhål, för att inhandla onyttigheter till kvällens tjej-förfest. Sen utgång på Stocken -- Stockholms nation -- runt 21-tiden för torsdagsutgång, där rykten gjort gällande att större delen av Ekonomikum kommer att befinna sig.

Jupp -- definitivt stereotypt, men skoj. Livet känns lättare när tentan är avklarad (fram tills 6 november när domen faller säger jag att det gick bra) och i morgon kommer CSN-pengarna. Runt tolvslaget förväntas därmed anstormning i baren av hoppfulla studenter som chansar på att transaktionen sker 00.00 piiip.

Avdelningen tveksamma syftningsfel.


Någonstans på en studentnation i en svensk stad:
"Men vad ska man ha på sig i morgon kväll?"
"Åh, jag vet inte! Jag - jag skulle vilja ha något snyggt ovanpå mig!"


Raring, det är väl därför vi ska gå ut?


Tråk. Tråk. Tråk. Tråååk...


I morgon (onsdag) har jag tenta klockan 9-12. Organisering och organisation handlar det om. Jag har örnkoll på alla tidigare tentafrågor som lagts ut. Det innebär troligtvis att jag kommer sitta som ett fån i morgon på tentan och undra vad alla frågor handlar om, eftersom jag fortfarande inte lärt mig att exempelfrågorna inte berör det viktigaste, utan exakt det som inte kommer på tentan.

Efteråt ska vi schläpa våra sorgliga tentamosade själar ner till valfri nation, äta lunch och försöka återta lite hjärnkapacitet innan vi börjar med organisationsplanen som ska vara inlämnad på tisdag nästa vecka. Vi är allihop lite modstulna just nu. Arga på systemet och lack i allmänhet på livet och hösten och lönen i form av otack istället för CSN-pengar. Jag vill göra något men vet inte riktigt vad eller hur. Så istället har jag nu suttit i två timmar och lärt mig alla Afrikas länder. Med största sannolikhet har det knuffat ut någon tentakunskap jag haft nytta av i morgon, men å andra sidan vet jag för första gången i mitt liv exakt var Guinea-Bissa och Burundi ligger. Alltid något.

Ni vet redan att jag avskyr hösten. Jag ondgör mig gärna, ofta och högljutt över fulruttna löv, snålblåst, gråa skyar, regn och skor som läcker in. Men sanningen är den att min främsta anledning att hata hösten är att den sänker mig. Humör, lust, energi, inspiration... de är nere på rött, för att prata Sims-terminologi.

Vet inte exakt vad jag vill ha sagt men det är nog något slags ursäktande av bristen på blogginlägg på sistone... och kanske framöver. Har ni någon inspiration får ni så gärna bidra med den. För mig känns det som att vardagsinläggen blir ointressanta, eller är ni beredda att ta dem i brist på annat? Vad vill ni läsa om? Alla förslag beaktas, jag lovar.

Klagomål är nyckeln till att få sin vilja igenom.


HÄR!
Här är Beviset, gott folk, Beviset för att Arla läser min blogg:


Anna vs. Arla, 1-0

If we just loved lotion...


Näe, det här har inte förvandlats till citatbloggen. Däremot har jag på ett par dagar läst ett par hundra sidor och skrivit sisådär en fyrtio sidor själv om organisering och organisation, så mina ord har liksom temporärt tatt slut. På tåget ner till Uppsala igår (vilket i vanlig ordning var en praktuppvisning i avvikande mänskligt beteende, mer om det senare) underhölls jag av det senaste Grey's-avsnittet. En scen var särskilt träffande och jag vet att åtminstone ett par av er som läser det här kommer förstå vad jag menar. Enjoy medan jag dyker ner en stund i organisationens grunder.(Scenen är att de trötta och stressade aspirerande kirurg-doktorerna har hittat hud-avdelningen, en total oas på sjukhuset där frid och lugn och ro råder).

- "What are you doing?"

- "Cristina found this magical world where doctors are happy and patients are pleasant and no one is screaming or stealing surgeries from each other. Everyone just rubs lotion on each other... all day long."

- "You don't want to be dermatologists. Dermatologists apply lotion for a living!"

- "Yeah! That's the point. They're empty inside, completely devoid of all bloodlust. God, they don't need to fight for anything! They don't want to cut anyone open. They just... love lotion! Do you know how much easier our lives would be if we just loved lotion?"


Soundtrack of the hösttrötta ekonomstudent.


Jag tänkte skriva något här, om hösttrötthet och otillräcklighet och känslan av att vilja vara så bra man bara kan utan att veta exakt vem man är, men upptäckte att någon annan redan skrivit ner just det, så jag lånar hennes ord.
Sen en tid tillbaka har jag varit trött
Försökt att vara allt på samma gång
Så mycket man kan göra och borde och vill
Mitt i allt så ska man räcka till


Sen en tid tillbaka har jag varit tom
Och försökt att hitta spår som leder rätt
Ja det finns så mycket måsten att vara bra på det man kan
Och mitt i allt så ska man vara sann

Jag har ändrat i mitt rum, köpt nya möbler
Och samlat damm på min gitarr
För allting jag skriver blir ändå för kort
Och allt som är bra med mig har jag förmågan att glömma bort

Sen en tid tillbaka har jag varit tyst
Och försökt att känna efter hur det känns
Ja man gör som alla andra och försöker att bli van
Men jag har tröttnat på att vara likadan

Sen en tid tillbaka har jag känt mig svag
Och försökt att vara nån till lags
Ja man kämpar för en plats som passar både här och där
Och snart har man glömt vem man är


Sen en tid tillbaka har jag tänkt såhär
Och insett att jag måste börja om
Ja jag har kämpat för en plats som passar både här och där
Men snart ska jag hitta den jag är

Jag har ändrat i mitt rum, köpt nya kläder
Och samlat damm på min gitarr
Men i vad jag än tar på mig känner jag mig alltför kort
Och allt som är bra med mig har jag förmågan att glömma bort


-- Sen en tid tillbaka, Melissa Horn"Tjo och tjim och RX-lim!"


Förlåt bloggen. Jag har vanvårdat dig på sistone, jag vet. Livet, det är livets fel förstår du. Jag lovar att ta ett snack med det och se om vi kan styra upp det här.

Befinner mig sedan i måndags på hemmaplan, the håla also known as Mora, där man får höra saker som "Se upp för björnar" när man går ut på kvällspromenad. Ju längre jag är ifrån det här stället, desto mer uppenbart blir det att mina kopplingar hit har med människorna här att göra och inte stan. Det är en så liten, liten och skyddad värld. Ofarlig och trygg att återvända till en helg, ett par dagar -- outhärdlig att tänka sig att spendera resten av livet i.

Jag vet att det i min bloggfrånvaro florerat diverse kidnappningsrykten och liknande, vilket jag skulle vilja passa på att dementera. Den återkommande läsaren har vid det här laget insett kopplingen mellan att jag går under jord och tentor. Bingo. Organisationstenta nästa vecka. And the crowd goes wild.

MEN vad har då hänt sedan sist, förutom åh-det-är-så-synd-om-mig-jag-går-en-universitetsutbildning-och-måste-plugga? Jag har:

[] Blivit beskylld för att vara ansvarig för världens finanskris (tack för att ni tror på mig, mamma och pappa).

[] Har varit mer förbannad än på länge. Det är en lång upprörd historia ni med lite tur klarar er undan att få höra, om skolan och grupp-PM och orättvisa betygsbedömningar. Åter har jag fått bekräftat att man ska bråka och stå på sig, annars gör någon annan det -- står på en alltså. Power rush. 

[] Utökat min samling användbara ordspråk (se rubrik).

[] Nästan kört på ett rådjur (okej, den var väl 300 meter bort på vägen, men hur dramatiskt låter det?).

Nu hinner jag inte skriva mer, jag ska på utflykt från denna världsmetropol till en annan -- Sågmyra. Poäng till den som är driftig nog att googla fram varför.


Idolteori.


Idol borde döpas om till Vilken liten mespojke ska fjortisarna dyrka i år och ges utrymme att förpesta etern? Jag vet precis varför det blir så här varenda år, och håll i er på riktigt nu -- det är egentligen inte fjortisarnas fel!

Vems fel är det då undrar ni förstås? TV4? Baggarna? Dåligt grundvatten cirka 1990? Nej, nej och nej (men resonemanget är intressant). De ansvariga är de där små högstadiepojkarna som inte har vett att uppföra sig utan far fram som odrägliga keps- och huvtröjsbeklädda gehun i skolkorridorer och välter skåp, tänder tändare framför Axe-flaskor och lämnar bunsenbrännarna öppna i biologisalen för att uppehållsrummet var stängt under rasten och de därmed inte kunde använda uppis-datorn för att surfa in på tyska sidor med avklätt innehåll som de inte vågar besöka från hemdatorn ifall mamma skulle se.

Så är det egentligen då så konstigt att fjortisarna blir alldeles till sig i trasorna när de ser en jämnårig av hankön stå och uppföra sig flera minuter i rad utan att kvalificera sig för en bokstavskombinationsdiagnos och dessutom utstöter ljud som varken är förolämpningar, personangrepp eller hets mot folkgrupp?


Vad jag egentligen vill ha sagt är väl att Idol suger. Och att högstadietiden suger ännu mer.


Stockholmsbesök.


Good things come to those ekonomstudenter who arbetar hårt (och skolkar lite). Tjejerna och jag har gjort oss helg nu och i morgon åker vi in till den kongliga hufvudstaden. Tyvärr matchar inte min Vill Ha-lista på något vis min Behöver-lista eller, för den delen, saldot på mitt konto. Blodiga strider mellan samvete, shoppingloben och kontokortet är med andra ord att förvänta.

Jag tänkte i alla fall börja leta julklappar. Inte så mycket för att jag brukar drabbas av julklappspanik, utan för njutningen av att se desperationen drabba min omgivning när frågan "har inte du börjat med julklapparna än?" ställs. Jag har faktiskt en julklapp klar redan, jajemensan. Hur kändes det att läsa det? Lite svettigt? Hjärtat slår lite snabbare, paniken börjar gnaga på magen? Ohyes, det var väl det jag hoppades på.

För att undvika personliga konkurser tänkte vi bland kompiskretsen i Uppsala köra "Secret Santa". Det blir en mössa med namnlappar och dragning följt av hemlighetsmakeri, istället för att köpa en sak som ska passa alla. One julklapp never fits all, det slutar bara med att man sitter med ett intetsägande ljusarrangemang, Snobben-brevpapper, Lindex-strumpor i fel storlek eller ett glas med en man som strippar vid ihällandet av kall vätska och alla undrar vem det är mest synd om.


Snigel på ögat.Men hur står det egentligen till med minnet Radiotjänst? Det var ju precis tv jag sa att jag inte hade när jag ringde och sa upp tv-lincensen för ett par månader sedan, du-uh. Kylan där uppe i Kiruna har helt klart börjat sätta sig på minnet åt dem. Och vaddå avgiftskontroll? Jag har väl aldrig träffat en människa som skulle avstå från att hosta upp 2000 spänn per år och ändå behålla dumburken. Säkert något statligt finansierat projekt för att öka sysselsättningen, I betcha.

Efter det här och uppsägningen av Damernas Värld-prenumerationen, ska jag nu bara gå ur Svenska Kyrkan och vips har jag avvecklat en rad kostsamma och onödiga projekt. Jag har ju inte Gud i mitt vardagsrum, så varför betala för inackorderingen?

... åh, och förresten. Om ni ska komma på besök de kommande veckorna, ring i förväg är ni snälla. Vi kan säga så här: risken är annars stor för dålig respons vid dörrklocksplingning.

Vem har tatt min penna?


Min blå understrykningspenna är borta.

Inte kanske information som har samma betydelse för mänskligheten som till exempel Rosettastenen. Men utan min blå penna kan jag omöjligen fortsätta plugga, eftersom jag kommit till kapitel 5 och kapitel 5-plutten jag klistrat dit är blå och kan jag inte färgkoordinera med understrykningsfärgen som jag gjort med alla andra kapitel, ja, då blir det inget läsande... och nu snabbspolar vi förbi det där stadiet när ni retar mig för mina knäppa idéer -- det är de som gör mig speciell, remember? -- och konstaterar att jag sitter här och bloggar istället. Känns det bra för er? Det känns bra för mig.

Vad kan jag säga om min dag? Eh... jag fick tårta och kaffe i skolan, det var bra. Vi gillar företags-suck ups. Bla bla bla redovisning bla bla bla grupparbete bla bla bla handla mat bla bla bla laga mat bla bla bla plugga bla bla bla och nej, roligare än så var det nog faktiskt inte.

Och nu är jag sjukt kaffesugen. Men om jag reser mig upp och knatar ut i köket nu innebär det att jag måste lyfta blicken från de cirka femton kvadratcentimeter runt boken på skrivbordet och då kanske jag skulle hitta pennan, hemska tanke. Säkrast att sitta kvar här med fixerad blick och skriva meningslös blogg tills Färjan börjar och jag med gott samvete kan lämna mitt skenpluggande till fördel för lite gammalt hederligt föraktande av mina medmänniskor. That never gets old, håhå. 

Dagens Tankar 6/10 2008.


  • Varför blir Idol stentrist så fort idioterna lämnat programmet och endast de som kan sjunga är kvar? Stryk den, jag besvarade just min egen fråga...
  • Vad är skillnaden mellan vanliga små plastpåsar och fryspåsar?
  • Vad lustigt det är att när man spelat ett spel med runda bollar ett tag, ser allt annat på datorn så oerhört fyrkantigt ut när man slutar spela. Åh, och klicka inte på länken om ni inte har tid i ert liv för ett nytt beroende.

  • Varför har TV3s egna studioprogram alltid den där säregna ful-bilden med underliga färger och lätt oskärpa?


When we were young.


Häromkvällen när jag och tjejerna chokladfondueade oss kom vi in på området nostalgi. Ämnet har berörts förut, men vår diskussion rörde främst den händelserika tid som utspelade sig cirka mellanstadiet. Trots geografiskt olika uppväxtplatser fann vi en aldrig sinande källa av gemensamma upplevelser och jag tog mig friheten att lista dem, ur ett tydligt tjejperspektiv of course.

Fyll gärna på med egna minnen! Spice Girls/Backstreet Boys samlarfoton & accessoarer.

Spice Girls magtröjor
(från lokala marknader).

Läslusens bokklubb.

Adidas-byxor med knappar i sidan.

Date-parfymerna.

Jazz-byxor med kjol över.

H&M-läppglans
(helst med Snobben).

JC-rea.

Fejkade näs/läppringar i plast.

Elastiska Mel C-tatueringar.

Savann-byxor.

Skunk
(internetforumet).

Hysteriska platåskor (typ Buffalo).

Absolute Music-skivor.

Frida och Okej-tidningar.

Voxpop
(musikprogrammet).

Militärmönstrat i alla osannolika färgkombinationer.Golden oldies.


Helshoppingdag med mormor här i Uppsala idag. Hon är så härlig, 82 bast och pigg som attan på livet. Vi plöjde oss igenom Uppsalas butiker (min shoppinggen kan tydligt spåras generationer bakåt i tiden) och jag agerade smakråd när hennes garderob skulle utökas. Lilla modemormor. Den fattiga studenten bjöds på lunch på Hambergs Fisk (awmajgad, så god fisk- och skaldjurssoppa att jag dog lite grann) och eftermiddagsfika på ett café som hette något med gospel. Mormors kommentar: "Ja, det sitter väl en massa gamla hallelujah här, men det drabbar ju inte oss och gott kaffe kan de göra."

Förutom fylld mage och ekonomiskt bistånd kommer jag också hem med lite instruktioner till livet according to mormor, i kategorin kärlek och förhållanden. "Ha inte så bråttom med att hitta en karl Anna, det hinner du tids nog. Ha kul istället! Testa dig fram och träffa olika människor. Allvar blir det framöver ändå. Det är nu du har chansen, så passa på!"

Jag ska göra mitt bästa för att göra dig stolt, mormor.

Appropå rätt sak på rätt plats...


Jag skulle så väldigt gärna vilja se tankegången (?) som föranledde den lilla wannabe-brat pojkens beslut att ta en Harrodspåse och vandra runt i centrala Stockholm med:

"Woho, fatta vilket jä-la flyt att mormor gick med på att ge mig påsen hon fick när hon var i London med sina PRO-polare. Nu kan jag ta med den när jag skolkar från samhällskunskapen och stryker runt NK och alla kommer ba tro att jag nyss glidit in på Harrods, fatta världens exklusivaste varuhus, fatta clean jag kommer se ut, fatta impade alla kommer bli."Jag kan, jag OCKSÅ!
All in favour of jag och the påse of coolness på Ekonomikum i
morgon, raise your händs.

Dagens Tankar 1/10 2008.RSS 2.0