Gran Canaria 1/4 - 8/4


Den gamla amerika-kofferten är packad och lo and behold, den är inte ens i närheten av proppfull. De sista förberedelserna är i full gång: jag förväntar mig när som helst att ett bang och rökutveckling från proppskåpet i hallen av överbelastning från alla pryttlar som ligger på laddning (digitalkamera/systemkamera/mobil/mp3-spelare/dator), och försöker googla fram en säkrare källa än Hunny_Bunny_26 som kan tala om att svenska kontakter fungerar i spanska eluttag. Generation teknik vaddå?

Snart kommer stor-päronen, alltså mormor och morfar hit för att hämta upp moi och förstås inspektera nya köksgardinerna (jag slängde in det som en bonus för besväret att åka in hit; sådant gillas). Blir sen övernattning i Sigtuna för mig och Hanna. Flyget till Las Palmas går ska gå i morgon klockan 8 så morfar skjutsar upp oss till Arlanda till 6. (Här borde jag nog inflika att allt detta upp-ställande för barnbarn med vän är helt frivilligt och kommer att belönas med två stora askar Anton Berg-choklad från taxfreen efter hemkomst).

Kanske blir det någon semesteruppdatering i veckan, annars återvänder vi till landet onsdag kväll nästa vecka. Jag blir sen några dagar hos mormor och morfar för påskfirande, så om inte annat hörs vi så fort det passar deras grannars olåsta trådlösa bredband. Ha det bra allihop!


Inredning: Vår i köket och nya bordet/stolarna.


Sådär mamma! Och ni andra, naturligtvis. Nu har jag pillat upp bilder på mitt pyssel för att få lite vårstämning i köket; nya gardiner/draperi/småplock i fönstret. Tema prinsesstårta, som synes.

Nedanför är nya matbordet Bjursta + stolarna Börje från Ikea (omklädda till svart tyg; de vita överdragen var på väg att ludda ihjäl efter första provsittningen). Jag är hur nöjd som helst med hur nya matplatsen blev, inte minst att det finns två inbyggda extraskivor i bordet som kan göra plats för 10 personer vid behov (t.ex. mitt tårtkalas om nån månad). Nästa projekt är att spika upp tavelhyllor på väggen istället för tavlorna, så att jag kan ha lite kokböcker och pynt på väggarna istället.

Åh, och blommorna på bordet är all plastic, så ingen blomrättsaktivist behöver bli orolig.


Dagens Tankar 29/3 2009.


 • 20 kilo bagage inklusive 5 kilo handbagage. Jävla snåla charterbolag, det motsvarar ungefär mina bikinis och pocketböckerna jag tänkt läsa under veckan.
 • ... och vaddå ynka 45x35x20 cm handbagage? Återigen; pocketböckerna jag tänkt läsa under veckan.
 • Hur länge överlever Kalles Kaviar i rumstemperatur? 
 • Hur min röst -- och hörseln! Hörseln! -- överlevde Scissor Sisters I don't feel like dancin'Singstar igår trotsar åtminstone en handfull fysiska regler. Den mänskliga röstapparaten är inte konstruerad för så höga toner, I'm tellin' ya.

En timme är allt som krävs.Det här med Earth Hour alltså. Jag tycker det är en fantastisk, ja, rentav lysande idé! Vi släcker våra lampor under en av årets 8760 timmar och vips har vi räddat världens klimat! Bara sådär. Jag är själv lat så jag tycker det här är en utmärkt och konsumentvänlig idé. Bara att luta sig tillbaka sen och ta det lugnt nästkommande 8779 timmar innan det är dags att manifestera igen. Underbart! I feel the winds of change, yeah.

Så för mig är det självklart att jag ska skicka in min egen lilla Earth Hour-bild till Expressen! Jag har redan valt ut en fin en. Har redan vittring på Årets Läsarbild 2009:

Dagens Tankar 26/3 2009.


 • Undrens tid är inte förbi -- av de senaste avsnitten Grey's Anatomy från USA att döma börjar serien ta sig igen . Ja jävlar i min lilla låda.
 • Prisgrupp A, B, C, D.... Hur prissätts egentligen pocketböcker? Efter sidantal? Ålder? Rulla tärning?
 • Fasen vad frusna färdigköttbullar luktar.... prutt.
 • ... men varför luktar de luft-förpackade Scan-köttbullarna så mycket mer prutt än Icas frusna köttbullar i vanlig påse? Ellerharjagredanbesvaratminegenfråga?

Spottat: potentiellt vårtecken.


Blev alldeles till mig i trasorna när jag upptäckte dessa på väg hem från skolan. Men nu när adrenalinet lagt sig och jag tänker efter, inser jag att jag har sett plastblommor på Stockhome i veckan som ser exakt ut som dessa. Hmm...

Eftertentastatus: IQ fiskpinne (och sjunkande).


Vad är det där ordet jag letar efter nu, åh ni vet vilket jag menar, hjälp mig...

...

...

... bajstenta!
Tack.

Och det är allt jag har att säga om den saken.


Good trapphuslappar make good neighbours.Lapp från en granne i Emilies trapphus igår.

Thailändskan Thai-thai, ordföranden, ordförandens arga fru, snygg-grannen, galna tanten, knarkargrannen... Jag älskar Emilies grannar. För att de är helt unika karaktärer. För att de alltid har något spännande för sig, i ordets alla möjliga betydelser. För att de underhållit oss i år nu. För att om man skrev en bok om dem skulle ingen tro på det. Och framför allt för att de inte är mina.

Dagens Tankar, 21 mars 2009


 • Hur många hästar går det åt till att göra en Hästens?
 • Vad är egentligen skillnaden mellan Aktuellt och Rapport? Taget ur kategorin: Saker jag aldrig någonsin vetat och inte heller vet varför jag bryr mig om.
 • Dagens tillfredställelse: att samma resa, samma tid till Gran Canaria som vår numera kostar över dubbelt så mycket. Mouhahaha.
 • Vad har man för yrkestitel om man skriver alla korkade baksidestexter på mjölkpaketen?

Tips-tack!


Spanks allihopa för era boktips! Fortsätt gärna fylla på om ni kommer på fler. Jag ska bära dem med mig i åtankarna när jag för första gången sedan hemkomsten öppnar sminkväskan och knallar ner på Mora i eftermiddag (första utomhusvistelsen i dagsljus, därav sminket förstår ni). Det var precis den sköna blandningen böcker jag var ute efter, inklusive lite japansk mangaporr. Så nu får ni inte ta illa upp, alla tips var bra, men jag måste framhålla ett tips som var särskilt outstanding från resten -- som måste ha kommit från någon som verkligen förstår sig på vad som flyter min litterära båt:Nu är ju bara frågan -- finns den i pocket?

Twittelidi, twittelidum.


Twitter, hörrni. För eller emot?

Jag är lite så där avvaktande misstänksam mot nya trendföreteelser som jag brukar vara (läs: lat). Bra om trenderna gäller saker som magtröjor; dåligt när jag är den sista som upptäcker nya fräsiga uppfinningar som kan tillföra mitt liv en extra dimension av skojighet.

Så nu: det här med Twitter. Jag tror mig ha the basics utlagda framför mig, att man skriver yssepyssekorta "blogginlägg" på ett begränsat antal tecken och publicerar lite hur som helst under dagen. Gott så. Men... varför? Alltså jag är ett fan av egot, det vet ni vid det här laget, hela företeelsen blogg är ju ffs en enda hyllning till självcentreringen. Jag antar att det jag egentligen försöker säga är: vem fan kommer att läsa det?

Twittrar ni? Läser ni andras, eh, twittrar? Borde jag som ung, trendig kvinna satsa på en Twitter nu i vår?

Hjelp, hjelp! Boktips sökes!


Om mindre än två veckor åker jag på så kallad semester. Och nu har jag börjat leka med tanken att Läsa En Bok, alltså en som inte står med på en kurslitteraturlista och som jag inte behöver skriva en tenta på efteråt. Det var länge sedan nu, men jag vill minnas att det där läsandet inte var helt oangenämt, så varför inte testa igen?

Så gimme gimme mig boktips! Svenska eller engelska spelar ingen roll, men den/de ska helst finnas i pocketformat. Allt annat så som genre et.c. lämnar jag öppet -- jag vill inte påverka er (om jag skulle skriva "ingen japansk mangaporr" kommer det vara det enda ni kommer på). Överraska mig! Jag vill helt enkelt ha bra böcker att fördriva tiden med och jag är fullkomligt övertygad om att NI är precis rätta personerna att hjälpa mig. Snälla snälla, jag ber er - snälla snälla...

Hårigt plåster.


Jag vill ju gärna tro att jag är familjens härskarinna, men sanningen är att jag bara kommer på andra plats -- slagen av en liten svart hårboll med ett ego som inte på något sätt är proportionellt till hennes lilla ludna kropp. Efter över 12 år i familjen är det ingen som längre bryr sig om att förneka att det är hon som styr oss alla.

Hon vet minsann att hon förtjänar precis all uppmärksamhet och ser till att få den. För vad kunde vara viktigare än hon? Att jag kommit hem är så klart enbart för att hålla henne sällskap, dela med mig av min kroppsvärme och klia hennes favoritställen. Klart att jag ska gosa med henne och inte läsa om varför BNI blir högre än BNP för länder som exporterar mycket olja. Ta-dah -- här kommer jag, gör plats för mig i knäet människa, bort med böckerna, sådärja, hit med händerna, klia mig, under hakan, DÄR, åh, bakom öronen, mmm, duuuktig människa...

Och vad annat kan väl vi underlägsna göra än att lyda?


Dagens tankar 16/3 2009.


 • Varför går värmen alltid igenom grytlappar efter cirka 4 sekunders användande? Hur svårt ska det vara att konstruera något vars enda uppgift är skydda från värme som faktiskt SKYDDAR från värme?
 • Jag. Hatar. Sommarjobbsansökningscirkusen.
 • Varför i helvetets alla nio jävla kretsar vägrar headern i min nya bloggdesign att flytta sig 1 centimeter högre upp åt vänster? Hursvårtkandetvara?
 • Varför i tidigare nämnda kretsar börjar jag designa om bloggen när jag så uppenbart har tentaplugg att ägna mig åt?
 • Dags för enskilt samtal med självdiciplinen igen.

Norrut, norrut.


Efter fem späckade mor-och-dotter-dagar (Uppsala-shopping, Män som hatar kvinnor. Hambergs bouillabaise, promenader, vitt vin och Sex & the City-kvällar, Ikea, Stockholms-shopping, Melodifestival, helsöndag med mormor och morfar) tar vi nu våra resväskor och rullar norrut. Ja, vi tack och lov -- jag rent ut sagt avskyr avsked; blir bara sämre på dem, jag tror jag blir allt blödigare ju äldre jag blir och jag gillar det inte.

En veckas tentaplugg ligger framför mig och då om någonsin behöver man några som lyssnar på ens självömkande klagomål, som matar en och någon som kryper upp i ens knä och delar med sig av sin håriga värme (mina föräldrar, mina föräldrar, min katt). En halvmeter snö får man på köpet. Hej masjävlar.

Och originellt nog bloggar hon om... Melodifestivalen.


Spontana tankar post-Melodifestival:

Tanke 1: Kan inte SVT anställa en komiker som programledare nästa år?

Tanke 2: Molly Sandén. EMD. Emilia. Måns Zelmerwhateverlöv. Amy Diamond. Agnes-jag-ville-vara-Beyoncé-men-blev-bara-be...ige. Och resten av Idol-och-tråk-packet. Jag tror jag aldrig varit mer övertygad om att barn inte borde ha någon form av makt i röstningssammanhang, utanför möjligen lokala högstadiets klassråd i frågor som huruvida grishinken ska återinföras eller ej. Jag kan bara tänka på den här -- barn har verkligen ingen känsla för kvalité.

Tanke 3: Till nästa års Melodifestival är mitt förslag att SVT inför en parallell röstomgång -- ett nummer per artist och varje röst som inkommer motsvaras av en minusröst. Jag -- och jag vet att jag inte är ensam -- skulle gladeligen betala 9,90 för att få kanalisera mina känslor för de artisterna som är lite mer sämst än de andra. Åt helvete med tv-licensen, här är lösningen på public service-finansieringen!


Läget, dårå:


Mamma har kommit ner hit till Uppsala idag. Yay!

...och i morgon ska vi på bio - Män som hatar kvinnor. Ser fram emot.

I morgon ska gruppen hålla i en presentation av vårt PM (arbetsnamn: fuckingjävlaskitPM) och därefter få höra alla sätt vi är fel på under 20 schemalagda minuter. Njay...

Snön.
Behöver jag ens...?

Jag har investerat i en rosaprickig/vit bikinisak. Hur många fler måste jag köpa för att komma ikapp dig, Hanna?

Min hud hatar mig, igen. Vet den alltså skillnad mellan svindyr-massa-och-jag-menar-MASSA-hundralappar-per-burk-shit och Apotekets 63-kronors hudkräm?Antal saker som intressesmurfen antecknade från denna lista: 0...... 0,5?..... 0.......

Tänk stort, tänk mindre.


Jag har lite smått börjat snegla på mini-PCs. Inte bara för att de är söta (*hoppas kunna uppröra någon genom att tillskriva teknikprylar tjejiga adjektiv*), utan för att jag på allvar tror att den skulle höja min livskvalité. Jag är ju inte ute efter en komplett bärbar dator; gamle Dennis tuggar fortfarande troget på efter 2 år och 4 månader (helt otroligt egentligen med tanke på att han varit igång cirka 23 timmar/dygn under den tiden). Tanken är att han på äldre dar ska kunna ta det lite lugnt hemma på skrivbordet och låta en yngre, spänstigare förmåga ta över de jobbigaste arbetsuppgifterna.

Framför allt är det i skolan när man tar föreläsningsanteckningar -- så mycket mer effektivt på en dator -- och även när man gör arbeten i skolan. En liten lätt dator är så mycket enklare att ha med sig i handväskan; min Mulberry-väska är bra mycket sexigare än den långsamt döende Uppsala Ekonomerna-datorväskan jag nu schläpar med mig.

HPs Mini 2133 känns som ett bra alternativ. 2048 RAM, 120 gb hårddisk, 8,9" skärm, "stort" och skrivvänligt tangentbord (92% av ett vanligt!), 4,5 timmars batteritid, tålig, specialutvecklad för att användas av studenter. Mer info här. Ja, och så priset då -- 3 500 kronor känns absolut överkomligt.

Någon som har erfarenhet eller bara känner för att åsikta sig? Jag vet att jag har ett par teknikfreaks som läser, gimme gärna what you got.


Bildkälla: HP

Mina trumhinnor är i chocktillstånd.


Vi sitter just nu på i en avkrok av skolan och arbetar med opponeringen på ett PM tills på onsdag. Bredvid vårt bord sitter en tjej som måste vara ett perfekt exempel på vad som skulle kravla upp ur genpoolen om Fran Fine från Nanny och Marvin the paranoid android skulle få för sig att kopulera. Varje gång hon öppnar munnen är som små små knivar som sticks rakt in i hjärnan. Jag hade hoppats att det fanns någon säkerhetsspärr i naturen som tog hand om sådant här i ett tidigt skede, men återigen bevisar verkligheten mig fel.

Bord-business.


Idag ska jag skaffa ett nytt köksbord och stolar, för det gamla har tagit slut. Jag har lackat på det -- bildligt -- och det har lackat på mig -- bokstavligen. Så tillbaka med det gamla och mot Ikea för att införskaffa nytt -- gamla, trygga Ikea som aldrig hittills har svikit mig. Dä e rediga grejer det. (Om Gud läser min blogg har jag en stark känsla av att detta kan komma tillbaka och bita mig där bak någon gång i framtiden). Jag tänker... bordet Bjursta och stolarna Börje (i plural? Börjar? Burgare?):

  
Och så ska jag på rock-gasque ikväll. Jag har en bra känsla inför den här lördagen.

Dagens Tankar 6/3 2009


 • Spotify måste vara bland de bästa uppfiningarna. Like eva-h.
 • Vad är egentligen "bakteriekultur"? Varje gång jag hör ordet fylls mitt huvud av bilder på små gröna mikroskopiska varelser som sitter i en soffa och tittar på Det Sjunde Inseglet.
 • Ramlösa Mango. Kom ihåg var ni hörde det först
 • Vad är Kleerups storhet exakt? Förutom vansinnet. Storhets-vansinnet. He. He...

Hooray, hooray, it's a holi-holiday...


Äntligen. Efter månader av längtande, gnällande och hopp-tappande har det bokats en resa till värmen. (Begreppet "Sista minuten" fungerar tydligen numera synonymt för "4 veckor innan", inte för att ni hör mig klaga). 1 april [infoga valfritt första april-skämt här] flyr jag och Hanna landet till Playa de Amadores, Gran Canaria.

Sedan i måndags när vi bokade har jag bara känt hur min livslust expanderat i rasande fart och växt ur den lillalilla gråa papplådan längst bak i garderoben som den gömt sig i de senaste månaderna. Sol, värme, bad och horder av dryga charterturister att hata (hör jag rödbrusiga tyskar och högljudda engelsmän i fotbollströjor?). Niceness.Bildkälla

Lördagsgodis varje dag, minst.


Ni vet hur det var när man var liten -- man visste att när man blev stor och vuxen (vilket enligt min fyra-femåriga perspektiv inträffade när man kunde sitta på en köksstol och nå ner till golvet med fötterna) skulle man minsann äta glass till frukost varje dag och godis till middag och vara uppe hela nätterna och köpa alla leksaker man ville. Oklart om man någonsin reflekterade över varför ens vuxna föräldrar inte gjorde just det, men eftersom de alltsomoftast var de som hindrade en från att göra alla ovan listade roliga saker var de säkert bara för dumma för att inse hur roligt det var.

Snabbspola 18 år framåt så sitter man här själv en tisdageftermiddag och uttråkat googlar statistik på koldioxidutsläppen i Sverige för att eventuellt kunna hitta en korrelation till utvecklingen av koldioxidskatten; äter Keso och skinka till lunch och drömmer om att slippa gå upp tidigt på morgonen och att ha nog med pengar för att köpa de saker man vill. Och inser att ingenting egentligen har förändrats särskilt mycket förutom att jag numera når ner till golvet när jag sitter på en köksstol. Aningen bittert så här i efterhand att ha schläpat sig igenom grundskola, gymnasiet, pubertet och tonår och så var det belöningen man fick.

You! I wanna take you to a gay bar!Tills i helgen hade jag levt nästan 22 år utan att besöka en gayklubb. Efter i lördags vet jag vad jag missat. Fia och jag hamnade, lite hastigt och lustigt, på gaybaren Gretas i Göteborg. Och det blev helt otippat en av de Absolut Roligaste Utekvällarna någonsin, alla tänkbara kategorier. Stämningen -- åh, stämningen var helt oslagbar, jag har aldrig upplevt en så avslappnad och välkomnande attityd på något annat uteställe. Blandningen av människor var störtskön, från vanliga medelålders Svensson-par till fullt uppklädda transor. Och musiken! Abba, schlagers, disco, Spice Girls...  Glöm min kopp te, det var en hel förbannad tebutik.

Fia och jag blev snabbt adopterade av de coolaste bögarna på dansgolvet och vi förlät dem nästan för att vara så snygga, charmiga, välklädda och gay (men ofrånkomligen: what a f-ing waste...). Att stå på ett fullknökat discodansgolv och dansa järnet med ett gäng bögar och sjunga You are the dancing queen återfinns nu på topplistan över de mest fullkomliga ögonblick i mitt liv.

Att återvända till verkligheten och skolan idag var väl ingen schlager direkt. Men jag har åtminstone numera Spotify, och det hjälper.*


*Förtydligande för mina äldre ouppdaterade läsare: Spotify är då alltså ett slags gratis musikprogram, inte något man testar sig för på ungdomsmottagningen. Lika bra att förtydliga innan några rykten startar.

RSS 2.0