My Best Friends


You call me up in the mornings
We stay on the phone until dawn and
You tell me secrets I actually keep
You call me up around noon and
Bring me all the good gossip
You hold my hair when I throw up
I hold your hand when you weep 

And we talk about friends and we talk about records,
talk about life and we'll talk about death
And we dance in the living room, dance on the sidewalks
Dance in the movies, dance at the festivals, dance, dance
No men ever really dance like this 

Damn! I wish I was a lesbian
Damn! I wish I was, and that you were too
So I could fall in love with you 

You
call me up in the evenings
And tell me what they did this time
No matter what, I'm by your side
When it's raining, we'll go to the video store
We even like the same movies
No damn jedis or hobbits this time 

And you laugh at my jokes and I laugh at your jokes
And I even like the birthday presents you get me
And we dance in the living room, dance on the sidewalks
Dance in the movies, dance at the festivals, let's dance, dance
No men ever really dance like this 

Damn! I wish I was a lesbian
Damn! I wish I was, and that you were too
So I could fall in love with you
Why don't, why don't I fall
Why don't I just fall in love with you?                
           - My Best Friend, Hello Saferide 

Mina kära livsfilosofer, jourhavande terapeuter, chokladfantaster, konspirationsteoretiker, fikasystrar, medbrottslingar, McDreamy-beundrare och hemlighetsbevarare. Vad skulle jag göra utan er?

Mer Kalles Kaviar åt folket


I fredags kväll landade Eliaz välbehållen i kungariket England och anlände med väskan till största del packad med saker jag beställt, från grahamsmjöl och Kalles Kaviar (ni kan himla med ögonen... vänta lite... nu) till Plopp och Kungsörnens makaroner. Det var julafton, påsk och födelsedag komprimerat till ett, vill jag lova. Äntligen kan jag baka grahamsbröd och äta mina kokta ägg med kaviar, hurra!

Vid elvatiden i lördags anlände vi till centrala London, tillsammans med vad som tycktes vara resten av Englands befolkning, och åkte till Piccadilly. Där letade vi (eller snarare "vi") sällsynta andra världskriget-böcker på Waterstone's (med framgång!) och betraktade ett gigantiskt Gott & Blandat-demonstrationståg (obligatoriskt George Bush-hat, pro-Palestina, ut ur Irak, inte in i Iran mixat med förtryck inte homosexuella, rädda isbjörnarna, diska inte under rinnande vatten o.s.v.), innan vi vandrade upp för Regent's Street, tog en fika på Starbucks och undersökte Hamely’s färgglada värld. Om man ändå var barn igen...

Efter en kort stund på Oxford Street (det behövs inte så mycket mer) vände vi och letade oss nedåt igen via sidogatorna. Vi råkade på ganska dyra varuhuset Liberty, mindre men betydligt charmigare än Harrods. Jag föll pladask, och inte bara för att de hade ett helt rum tillägnat handväskor ("Anna, om du går in i det där rummet kommer vi inte härifrån idag"). Bland inköpen återfinns en orginell bok – The book of lists: London – där man kan läsa om allt från de mest udda muséerna i stan och kända prostituerade (!) till personer som flytt från Towern och 14 av de mest underliga saker som hamnat på Londons kollektivtrafiks hittegodsavdelning (en vasektomi-utrustning och döda fladdermöss i en burk, för att nämna två). Jag hittade också en underbar liten svart "igelkott" man kan fästa gem på (bör ses innan ni stämplar mig som mentalt otillräcklig) och en läcker kapsylöppnare, båda från Alessi.

Efter att ha letat oss ned till Piccadilly via Carnaby Street och ett antal mer eller mindre intressanta bakgator, tog vi tuben till Green Park och åt lunch på en parkbänk där, under uppsikt av en mindre armé duvor med total avsaknad av självbefarelsedrift. Sedan gick vi ned till Buckingham Palace, skrattade åt de marscherande <infoga plural av "beefeater" här>, spekulerade i vad drottningen kunde hålla på med och försökte lista ut vad poliserna Buckingham Palaceutanför hade för slags vapen. När vi tröttnat på det gav vi oss tillbaka ned under jord (jag har aldrig sett sådan trängsel, de fick lov att släppa in folk i omgångar) och åkte till Knightsbridge, där vi tillbringade någon timme på Harrods.

I extas kombinerat med tillfällig sinnesförvirring efter att där ha hittat det Chanel-nagellack i min färg som egentligen utgått ur sortimentet och är slutsåld överallt i London med omnejd, råkade jag skaffa ett Harrodskort. Nåja, efter att ha lämnat i princip alla mina kort hemma i Sverige kan jag behöva lite utfyllnad i plånboksfacken. Dessutom behöver jag ju nu bara spendera £99982 innan jag får det svarta Harrodskortet och kan åtnjuta förmåner som 2 timmars gratis parkering och "prioritetsservice" (?!?) vid tidsbokning. För det förstnämnda måste onekligen vara ett stort problem för de som i sin budget har plats för 150 000 kronors shopping på Harrods...

Efter Harrods åkte vi tillbaka till Piccadilly och åt en otroligt god (räkna superlativen i detta blogginlägg och vinn en årsförbrukning av konservburkar!) och mättande middag på en thairestaurang. Det mest förvånande av allt är att fast den bara låg ett stenkast från tumultet på Regent's Street och Piccadilly, var maten jättebillig. £5 för en stor tallrik valfri mat + en läsk kanske inte låter som ett kap, men betänk att vi pratar om en stad där en ledsen liten baguett som tangerar bäst-föredatumet med lite tur ligger i samma prisklass. Kap, alltså.

Mätta och nöjda åkte vi till Waterloo och promenerade längsmed den väl upplysta Themsen medan vi betraktade London by night. Det var väldigt mysigt, tills vi började frysa efter någon timme och åkte hem. Ösregn mötte oss på perrongen hemma, kul kul kul med bara ett trasigt paraply att dela mellan oss två. Eliaz anklagade mig för att prioritera handväskans plats under paraplyet framför hans och jag har fortfarande inte svarat, för alla inblandades skull.

Hemma var det full rulle, Mr och Mrs D hade middagsbjudning för sex av sina vänner vilket också innebar deras barn, så huset kryllade av främlingar och småttingar. Jag och Eliaz satte oss i säkerhet på rummet och tittade på senaste Beck-filmen, Advokaten medan åtminstone jag åtnöjt äkta svenskt godis. Glada röster hördes fortfarande framåt ett när jag släckte lampan och det sista jag såg/hörde innan jag somnade var en stor blixt utanför fönstret åtföljt av ett gigantiskt brak, vilket antagligen var åskan men också kan ha varit en överförfriskad Mr D med vänner drabbats av lusten att spränga något fram på småtimmarna och konstruerat en egen raket.

I går inledde vi vår London-dag med en rivstart – tunnelbanan bort till Monument och 311 trappsteg upp i luften för att njuta av utsikten. När det var avklarat promenerade vi över London Bridge och längsmed Themsen. Det var lågvatten och bland de blottade stenarna vid vattenkanten kunde man se rätt spännande föremål, bland annat en förvånande stor mängd tegelstenar, en blå och vit sko, en grön sönderslagen plastbarnstol, en flaska som eventuellt innehöll flaskpost samt lite annat smått och gott.

Via Tower Bridge promenerade vi sedan tillbaka till "rätt" sida av stan, där vi tog tunnelbanan till Oxford Street. På tunnelbanan hamnade vi i samma vagn som ett par förvirrade svenska tanter som försökte kliva av vid en avstängd station och hade påsar med matchande souvenirplåtbrickor dekorerade med målade Englandsmotiv. I kid you not.

Vid sidan av Oxford Street hittade vi en mysig liten pub och Eliaz fick som han ville, fish and chips och en öl på en typisk engelsk pub. Det enda som kunde ha gjort det mer engelskt hade varit en fotbollsmatch (som det visade sig att vi missade med ett par timmar - så synd...). Efterrätten var dock det bästa av allt – soft chocolate cake with a melting center and ice cream. Mina smaklökar darrar när jag tänker tillbaka på det. En varm chokladkaka med chokladsås ovanpå och ett kladdigt inre plus vaniljglass vid sidan om, mmm. Om jag av någon anledning dött just då hade jag dött lycklig.

När vi återhämtat oss något från den kulinariska upplevelsen – vilket tog ett tag – gick vi med fåniga post-chokladkakeleenden runt på Oxford Street. Bhs, John Lewis, House of Fraser, Debenhams... Efter ett tag tröttade vi dock båda - jag eftersom det inte finns plats i min budget för en ny DKNY-väska eller ett par hysteriskt dyra solglasögon och Eliaz eftersom, tja, han hade väl inte heller rum i budgeten för det. Vid femtiden drog vi oss hemåt igen i regnet som börjat falla och åt söndagsmiddag med en trött och lätt sliten familj. Ni var piggast av dem, trots att hon inte somnat förrän efter två. Men sedan hade väl hon (förhoppningsvis?) inte heller konsumerat så många glas vin...

Dagens planer är väldigt lösa än så länge. Jag skolkar just nu från skolan (men säg det inte till någon) och när vädret klarnar upp blir det nog en långpromenad. Kanske tar vi en fika nere i the village eller åker en sväng till Woking. Jag har lovat att ta med Eliaz till the wonderful world of Tesco, där mitt största bekymmer är att jag inte kan minnas hur man kör rätt i krokarna vid parkeringen, bara att jag i sällskap med andra tänkt "vilken tur att det inte är jag som kör". Ikväll blir det kanske bio i Woking eller möjligen middag på stans italienska restaurang. Densomleverfår.se!

Chokladkaka

... och så var det fredag igen


Jag tänkte passa på att skriva några rader innan Ni kommer hem - hon slutar skolan nu och bör vara hemma om ungefär en halvtimme. Just nu håller jag på att förgrädda pajdegen - mödosamt tillverkad i vad som måste vara Englands sämsta hushållsassistent, alla kategorier - till min tacopaj och alldeles strax ska jag gå och se hur den tinande köttfärsen mår.

Sammanfattningsvis har veckan hittills varit ganska lugn. Jag har mest pysslat hemma, kört en hel del bil, övat på Cambridge-proven, fikat med Lotta, lagt upp ett par byxor, sett ett fantastisktotroligtspännande avsnitt av Grey's Anatomy, bakat lite... Det har varit skönt att få lite tid att ta det lugnt då de två senaste veckorna varit väldigt intensiva. Och de kommande dagarna blir förhoppningsvis det också! Eliaz bör landa om ungefär två timmar och påbörja en komplicerad färd in till London, genom London och ut hit. Spårarbeten i tunnelbanan utgör ett extra spänningsmoment (no pun intended) då flera av linjerna inte går som de ska - men desto mer sport. Vi har bestämt att vi ska in till London i morgon + söndag, så jag håller tummarna för bra väder. Han åker hem på onsdag eftermiddag, så förhoppningsvis hinner vi in en gång till på måndag eller tisdag.

Det är bäst att jag återgår till min matlagning nu. Jag har inte ätit tacopaj på ett par månader, alldeles för länge alltså, och förhoppningsvis screwar inte de engelska ingredienserna upp pajen alltför mycket. Särskilt inte eftersom jag upprepade gånger talat om för Mr och Mrs D hur otroligt god den är. Nåväl, skiter det sig fullkomligt får jag väl distrahera dem med den kladdkaka jag ska baka med Ni senare i eftermiddag. Hör ni ingenting från mig på ett par dagar beror det antagligen på att jag är ute på äventyr med Eliaz i London eller så har något gått hemskt snett med tacopajen. Önska mig lycka till. ;)


Pancake Tuesday


... var det igår, Englands patetiska motsvarighet till Fettisdagen. *fnys* Men man är väl inte sämre än att man tar seden dit man kommer, så när Ni kom hem igår stod jag och stekte pannkakor för glatta livet. Och inte vilka pannkakor som helst, utan Annas specialpannkakor, med en hemlig ingrediens som gör dem extra goda. Ni åt sex stycken på lika många minuter och skulle säkert ha fortsatt om inte pannkakorna tagit slut. Hon brukar alltid ha socker och droppar av citron på sina pannkakor (för det är ju helt normalt) och första gången hon såg mig ha grädde och sylt på mina fick jag minst sagt skeptiska blickar ("But this is what we do in Sweden!"). Det krävdes dock inte mer än en provpannkaka för att övertyga henne om att au pairens underliga idéer (som att ha sås till fiskpinnarna, hujedamig!) inte alltid är så tokiga. Någon gång när jag känner mig riktigt modig ska jag introducera henne till Kalles Kaviar.

Antalet ätna semlor i år är: 0, vilket innebär att jag kan konstatera två saker. 1) Man kan låta bli att äta semlor och ändå leva ett hyfsat drägligt liv - men det är inte lika alls roligt. 2) Jag måste baka semlor snart. På internet igår verkade varenda jä - varenda person ha lagt upp semmelbilder på sina hemsidor och semmelabstinensen var svår, vill jag lova. Pancake Tuesday? Fnys indeed.

Nu ska jag strax ut och åka en sväng med lilla bilen, runt tiotiden brukar det vara rätt lugnt här (läs: inte rusningstrafik). Det börjar faktiskt - peppar peppar - kännas riktigt bra med körningen nu, även om jag fortfarande inte riktigt är sams med Mercedes idé att ha handbromsen som en pedal vid fötterna (det hör ju vem som helst att det inte är riktigt klokt - handbroms). Nåväl. Man är väl inte sämre än att man kan anpassa sig och har man lärt sig att framföra ett fordon på fel sida, ja, då verkar ingenting riktigt lika svårt längre.

I eftermiddag ska jag - förutsatt att jag överlever föregående punkt - träffa Lotta, en svensk au pair, i Woking för att ägna oss åt lite shopping, fika och tjejsnack. Ack, om Starbucks hade semlor vore universum komplett...

Gott nytt grisår!


"Man kan ta med grisen till Hard Rock Café,
men inte till Burberry."

- Lena

I fredags - a.k.a. Girls day out - åkte jag, Mrs D och Ni först till Woking för att bowla. Jag vann ena omgången (eller vaddenkorrektatermenärinombowling) och Mrs D den andra, vilket ledde till att Ni trots utmärkt poäng för sin ålder surade lite. Nioåringar är dock inte världens mest avancerade varelser och det tog inte mer än ett glas slush ice (halvsmält isglassaktig sörja, imo något man bör akta sig för) för att bota det. Vi tittade lite i affärer i någon timme innan vi gav oss ut på en jakt efter en Pizza Express för att äta lunch (ska du äta pizza i England - hitta en Pizza Express). Det gjorde dock inte vi. Vad vi visste var att det fanns en, dock ej vart. Efter ett tags letande tröttnade Mrs D, packade in oss alla tre i bilen och körde till Pizza Express i Weybride, ett par mil bort. Det är ju ett alternativ till att fråga efter vägen...

Guildford och shopping stod på schemat i lördags. Runt halv elva möttes Lena och jag på stationen i Guildford och gav oss in i folkvimlet på shoppinggatorna med skarpvässade armbågar. Shoppingutbudet i Guildford är faktiskt rätt bra, det finns både de stora kejdorna och lite udda butiker. Bland annat hittade vi en Ordning&Reda-butik på en sidogata och drabbades av en lätt släng Sverigekärlek... men det gick över. Efter många om och ännu fler provningar (förlåt Lena) hittade jag äntligen ett par snygga svarta jeans på TopShop och lyckades dessutom få 10% rabatt med mitt studentkort - hurra!

Vid fyratiden eller så åkte vi hem till mig och plöjde några Grey’s Anatomy-avsnitt. Ni hade en av sina vänner där för en sleepover, så istället för att laga mat åt oss allihopa beställde Mr och Mrs D take away från en kinarestaurang. Och som alltid beställde de för mycket – den här gången var det två skålar risbröd, fyra olika förrätter plus kinesiska pannkakor med anka m.m. och sedan fyra huvudrätter. Både Ni, hennes vän, jag och Lena var mäkta mätta innan ankan kom in och proppstoppmätta när de ställde fram huvudrätterna. Småtjejerna gav upp medan jag och Lena gjort vårt bästa för att sympatiäta lite av huvudrätterna. Mr och Mrs D fick nog äta äta citronkyckling, lamm i grönsakssås, friterade räkor och sea weeds till både frukost och lunch igår...

Eftersom tågen härifrån till Lena enligt omisskännlig kollektivtrafikslogik tar över en 1,5 timmes när det borde ta max fyrtio minuter, sov Lena helt enkelt över här, vilket också gav oss möjlighet att se på Grey’s till efter midnatt. Och, visade det sig, att under natten slåss om exakt vart mittlinjen i sängen gick och vem som inkräktade på vems sida. Ärendet är i skrivande stund ännu inte avgjort.

I går morse klev vi upp i ottan (i.e. runt halv åtta) och gav oss in till London för att ta del av det kinesiska nyårsfirandet. Efter en lätt detour in till Waterloo, orsakad av vår vän "engineering work" som alltid vill vara med på ett hörn, tog vi tunnelbanan till Picadilly. Därifrån gick vi till Leicester Square ett par hundra meter bort där festligheterna pågick som bäst och gatorna var packade med människor som ville fira in grisens år.

Lena köpte en rosa uppblåsbar gris, komplett med knorr Grisendär bak samt ljudeffekter i form av pipningar när man (läs: Lena) klämde på den. Den "lilla" grisen gav oss/Lena en hel del uppmärksamhet och många nyfikna, be-undrande och bara undrande blickar (antalet blickar steg i direkt relation till vårt avstånd till Chinatown). Vi vandrade runt på gatorna lite, men det kom bara mer och mer folk och till slut var det inte roligt längre. Efter att vi tillbringat cirka femton-tjugo minuter ihoppressade som sardiner från alla möjliga håll på en smockfull gata där hastigheten mättes i centimeter/minut var vi ense om att vi gjort vårt för att bidra till grisfestligheterna.

Lätt matta men vid gott mod åkte Lena, jag och grisen till Hyde Park Corner där Lena ledde vägen till Hard Rock Café. Det var fullt när vi kom dit men vi blev uppskrivna på en lista och fick en sökare i handen, som tio minuter senare blinkade och pep att det var vår tur att komma in. Praktiskt. Enligt traditionen beställde vi garlic bread till förrätt och till huvudrätt åt vi båda - under devisen "Riktiga tjejer petar inte i maten" - biff med stekta svampar/lök, pommes frites och vitlökssmör. Mums! Under måltiden hade vi nöjet att njuta av inte bara maten, musiken och armhävande servitörer utan även live-underhållning i form av roddare som monterade scenen och soundcheckade för Aerosmiths spelning där idag. Spännande!

Någon timme senare rullade vi mer eller mindre tillbaka till tunnelbanan och åkte till Regent's Street, där vi tillbringde ett par timmar med skeptiker-shopping (d.v.s. att rata de flesta butiker utan att gå in och avfärda resten strax innanför dörren). Säga vad man vill men det är ju i alla fall en väldigt ekonomisk form av shopping. Vid femtiden satte vi punkt och jag tog tåget hem igen. Kvällen hade kunnat ta en intressant vändning då jag somnade strax efter att tåget lämnat Waterloo och vaknade en halvminut innan tåget rullade in på min station. De där ljudisolerande hörlurarna är både a blessing and a curse...

Hemma bjöd Mrs D på söndagsmiddag i form av Shepherd's pie - det är alltid antingen det eller roast dinner på söndagar. Mrs Ds väninna Jill med dotter (som är lika gammal som Ni och en av hennes bästa vänner) var också där så det var full fart. Jag ska jobba lite extra åt Jill några timmar i veckan och stryka tvätt åt henne. Hon har tre barn som alla har skoluniformer och som alla byter kläder varje dag, vilket bara det ger t.ex. 15 skjortor att tvätta/stryka i veckan...

Idag var jag i skolan igen och gäspade mig igenom ett par timmars genomgång av tråkgrammatik. Tyvärr, tyvärr, tyvärr visade det sig att de inte ska ha någon Cambridge-kurs på Brooklands på grund av brist på elever, så som det ser ut nu blir jag kvar i denna grupp men läser Cambridgekursen på egen hand (med hjälp av läraren) och gör slutproven som extern elev i Wimbledon. Det är inte den perfekta lösningen men jag antar att det får duga. Jag har beväpnat mig med en rejäl hög kursböcker om Cambridge Advanced-kursen, så nu ska det banne mig bli läsa av!

Kinesiskt nyår
Chinatown

Pärlor för svin (eller: Bröd för änder)


"You know, love doesn't make the world go round.
I'm not sure what, but I think gravity... or something with orbit."
- Ni.
 
Vid lunchtid idag tog jag med Ni ut på andjakt vid kanalen, beväpnad med fyra skivor bröd och en stor dos entusiasm. Det sistnämnda kom väl till pass då den i vanliga fall av fjäderfän översållade kanalen var helt öde – inte en ända, förlåt, and i sikte. Vi gick och gick. Jag skyllde på änderna och Ni formulerade en teori om att änderna kanske missuppfattat endags-snön som föll för en vecka sedan som vinter och flyttat söderut.

Jag hade precis börjat slipa på stilfulla sätt jag skulle kunna ta mig ur äventyret med au pair-poängen i behåll, då Ni skrek till och pekade in i skogen. I en liten pöl inne bland träden simmade två änder, men de struntade blankt i skuren av brödbitar och försvann in bakom några buskar. Ni tyckte de var otacksamma och jag höll med - naturligtvis var det fel på de engelska skruttänderna. Hemma i Sverige där jaaag bor, där är alla änder minsann jättetama och äter ur händerna på folk. De kan vissla också om man ber snällt - så det så.

Nu hade vi i alla fall fått bevis på att det fanns änder där och varken Ni eller jag var beredd att traska hem igen med brödet. Här skulle det hittas änder! Nästa andpar vi fick syn på var en hane och en hona som av allt att döma sov i en grästuva på andra sidan kanalen. Ni gjorde några beundransvärda försök att väcka dem genom att kasta stenar i vattnet. De arroganta amfibiekråkorna rörde inte en fjäder.

Nere vid bron som delar upp kanalen blev det slutligen jackpot. Simmande emot oss kom en kvinnlig and och hennes entourage (Nis underbara ordval) bestående av fem-sex manliga änder. Nu skulle det matas fåglar! Det enda problemet var att fåglarna själva inte var lika pigga på det. Efter ett par brödskivor tröttade dum-änderna på oss och simmade iväg till andra sidan kanalen. Ni fortsatte i alla fall att kasta bröd och jag tror att hon kan ha knockat en av de manliga änderna med en stenhård skiva fullkornsrost. Rätt åt den i så fall. När brödet var slut – d.v.s. inte längre befann sig i vår brödpåse utan flöt omkring i vattnet – gav vi upp och gick hem. On the bright side fick vi i alla fall över en timmes motion. Och skavsår.

Hemma igen spelade vi lite spel, målade naglarna och tillverkade smycken av pärlor som jag tagit med från Sverige. Populärast var, inte helt oväntat, de rosa och de glittriga pärlorna. Tre armband för olika tillfällen hann Ni få ihop ("Beach", "Sofisticated" och "Party") innan det var dags för henne att åka till sin kompis Lucy för en sleep over och jag kunde helhjärtat ägna mig åt en av mina favoritsporter - att jaga genomskinliga minipärlor på/under/över möbler och golv.

I morgon är det Girls day out med bowling, tjejlunch, shopping och ett omtalat inköp av en smoothie-mixer (ett beslut av Mrs D som faktiskt inte föregåtts av lobbying från min sida). Född utan en tillstymmelse till atletisk begåvning är bowling en av de få sporter jag faktiskt inte är totalt kass på (de andra är längdhopp, slalom och Mario Kart). Detta betyder dock inte på något sätt att ni kan andas ut, om ni nu trodde det - morgondagen har potential att utveckla sig åt alla möjliga spännande håll. Kommer vi ens i närheten av att passa bowlingtiden 10.30? Vem vinner kampen om val av radiokanal i bilen? Hur går egentligen engelsk bowling till? Vad exakt innebär en "tjejlunch"? Kommer Ni och Mrs D kunna enas om en färg på mixern? Och frågan vi alla ställer oss - kommer någon av au pairens naglar att överleva?

Stay tuned för mer äventyr med Anna i engelsmannaland.

Banankaka, Wimbledon och jakten på solglasögon


I egenskap av Förste-Au Pair var jag under gårdagen tilldelad det fulla ansvaret för familjens kronjuvel. Ädelstenen i fråga sov och snarkade när jag klev upp vid åttatiden igår morse. Jag hann städa halva huset, tvätta två tvättar och ta emot leveransen av veckans varor från Tesco innan jag vid elvatiden hörde trippande steg i trappan. I hallen uppenbarade sig en fullt påklädd nioårig tjej med borstat, uppsatt hår som talade om att hon bäddat sängen, städat upp i rummet och nu ville ha frukost. Jag var så upptagen med att plocka upp hakan från golvet att jag inte sa något när hon hällde upp tre gånger det rekommenderade veckointaget av frukostflingor i sin tallrik (nummer 8756 på listan "Varför 9-åringar inte styr världen").

Strax efter "frukost" ringde det på dörren och utanför stod familjens vänliga next door neighbour som jag träffat några gånger förut. Han arbetar som läkare på samma barnavdelning som Mrs Ds bästa väninna (som också bor på vår gata). Han frågade lite hur det stod till och om jag trivdes i England. Sedan bjöd han med mig och Ni på skridskoåkning (!) med honom och hans två barn senare i veckan. Mitt rykte som skidskoåkare har uppenbarligen inte nått England. Mark my words, he'll never know what hit him.

I delvissolskenet tog Ni och jag en promenad ner till the village (ett sammanfattande ord för "en mindre stad som nästan är en håla, vars utbud är begränsat till några matbutiker, bokhandel, postkontor, optiker och några välgörenhetsaffärer"). Om jag haft flätor och vi befunnit oss på en sandstrand hade vi säkert platsat på någon av de där affischerna med au pair-propaganda som argenturerna gillar att klistra upp i skolbibliotek och hos syo-konsulenter.  

När vi kom tillbaka bakade vi en banankaka, utan ströbröd eftersom det tydligen inte är någonting engelsmän sysslar med. Mrs Ds förslag var att baka med bara smör som smörjning i formen, och det är mycket möjligt att man kan det (precis som man kan genomföra fallskärmshopp utan fallskärm), men eftersom hon har ungefär lika stor erfarenhet av bakning som jag har av raketbygge gav jag mig in på att göra eget ströbröd genom att riva toastbröd. Ni var nog inte helt övertygad – inte jag heller – men necessity is the mother of invention och tro det eller ej, kakan släppte formen utan att jag behövde bruka grövre våld. Anna - det engelska köket, 1-1000.

Efter att ha avverkat en Harry Potter-film lärde jag Ni att vika loppor – ni vet de där med en massa olika färger som man skriver pinsamma saker i. Då jag inte bara överlevt min egen barndom utan dessutom x antal timmar som "fröken" på dagis/fritids anser jag mig vara något av en expert inom området lopp-vikning. Efter att ha testat loppan på mig, utsåg Ni sina intet ont anande föräldrar till loppans offer. Stackars Mr och Mrs D - när de klev innanför dörren var de nog inte beredda på att bli överfallna och tvingade att utföra saker som "Show some dance moves" och "Sound like a pig". Trust me, det var underhållning på hög nivå.

Idag, som var en helledig dag för min del, utforskade jag och Lena vad Wimbledon hade att erbjuda. Min jakt på solglasögon fortsatte, lika fruktlös som kylskåpen hos deltagarna i Du är vad du äter. Vid solglasögonavdelningen i ett av varuhusen blev jag överfallen av en überentusiastisk försäljare (varning I), med hår ett steg från kritvitt på färgskalan (varning II) som absoluuut (varning III) visste vilka solglasögon jag skulle passa i (varning IV). Ett par minuter senare räddade Lena mig från att behöva förklara för Försäljaren varför jag inte ville betala 4 500 kr för ett par Versace-brillor som, av storleken att döma, antagligen kunde få in ett antal parabolkanaler.

Jag har fortfarande inte kommit över hur dyr utematen är här. 70 spänn för en sorgligt liten smörgås med några ledsna salladsblad, en soltorkad tomat och några bitar torr kycklig anno förra året - det är inget annat än rån! Lena och jag letade gata upp och gata ned i Wimbledon innan vi gav efter för hungern på en halvtaskig varuhusrestaurang med sura servitriser. Jag är fortfarande inte säker på vad min smörgås innehöll, men om vi väntar ett tag är det mycket möjligt att det visar sig.

I morgon är det jag och Ni mot världen igen. Jag tänkte vi skulle göra lite halsband av pärlor jag tog med från Sverige och sedan har jag inte tänkt mer. Hon är en lätthanterlig liten tjej och blir det tråkigt kan jag ju alltid lära henne hur man gör bakpulverbomber, svär på svenska (russinbulle!) eller något annat kreativt.

Mer blod, tack


Med blod som temat för dagen möttes jag, Lena och Anna upp på Waterloo Stationen i går förmiddag. Vår första anhalt var Old Operating Theatre Museum, som vi hittade i en DN-artikel över oväntade saker i London. Museet är uppbyggt kring en riktig operationssal som användes under tidigt 1800-tal, där man utförde akuta amputationer, operationer m.m. Den föll dock i glömska och fram till 1956 var det bara en sägen att det någonstans i London skulle finnas en operationssal i ett kyrktorn, då någon hittade på den igen och under de senaste fyrtio åren har det varit ett museum.

Utan karta men med en ungefärlig uppfattning om vart museet borde ligga tog vi tunnelbanan till London Bridge. Vi snurrade runt något varv via Tooley Street, London Bridge, en inklämd kyrka, en ruffig bakgata och slutligen till en turistkarta som visade oss vägen (ungefär tillbaka dit vi började, vart annars?). På en tvärgata hittade vi en skylt som talade om för oss att vi kommit rätt, så vi klev in genom dörren till ett litet rum med lite broschyrer och en dörr till en smal, brant spiraltrappa i trä. Efter en kort överläggning bestämde vi oss för att pröva lyckan och följa trappan, vilket visade sig vara ett klokt drag då vi efter ett okänt antal trappsteg hamnade vid "entrén" till museet. Vi köpte våra inträdesbiljetter av en uttråkad tonårstjej och gav oss av in på utställningen.

På utställningen kunde man beskåda allt från konserverade hjärnor, riktiga skelett och diverse undersökningsinstrument till tarmsköljningsanordningar, nappflaskor och undersökningsbord. Lätt makabert men väldigt fascinerande. I själva operationssalen – med plats för 150 personer på läktarna – fanns operationsbordet i trä kvar, fullt med väl synliga djupa hack där läkaren uppenbarligen sluntit med kniven. Nice. Hygien var ett okänt begrepp och varannan patient dog inom två dagar av operationerna. Under golvet i operationssalen hade man fyllt upp med 10 cm sågspån, för att förhindra att blodet från droppade igenom ner till kyrkan därunder. Alla operationer genomfördes dessutom utan bedövning - det fanns helt enkelt inte.

Old Operating Theatre var dock inte nog för att släcka vår törst efter blod, så efter en snabb lunch gav vi oss glatt av till London Dungeon. Där fick vi köa i 45 minuter för att komma in, efter att ha avböjt erbjudandet att för 3 pund/person slippa kön från en trevlig man som såg ut att ha fått en omgång av Edward Scissorhands. Väl inne blev vi fotograferade – Lena utplacerad vid skampålen (vem annars?) och Anna och jag utrustade med yxor. Väldigt vackert.

Efter ytterligare lite köande började det roliga på riktigt. Vi slussades från "rum" till "rum" mellan olika otäcka händelser i den engelska historien (riktiga och påhittade) av välspelande guider med varierande otäckhetsfaktor. Vi upplevde till exempel pesten, Jack the Ripper, den stora branden 1666, ett fängelse, spegellabyrinter, en åktur i en "stock" i vattnet genom helvetet, demonstrationer av tortyrredskap och naturligtvis en massa blod, tarmar, sjukdomar och elände i största allmänhet. Om vi hade kul! Hela "guidningen" måste ha tagit närmare två timmar och det var verkligen valuta för pengarna – en riktig höjdarupplevelse. Dock konstaterade vi att man nog ska ha fyllt tvåsiffrigt för att, ahem, uppskatta det. De föräldrar som släpat dit sina 6-7 åringar bad praktiskt taget om att få betala dyra terapeuträkningar det kommande decenniet.

Upprymda efter våra tvivelaktigt smakfulla äventyr gav vi oss av mot Bond Street/Oxford Street för att runda av dagen med lite shopping. Jag försökte utan framgång att hitta ett par solglasögon som inte får mig att se ut som flugkvinnan eller som att jag rymt direkt från skidbacken. Skitmode säger jag bara (ja, naturligtvis är det modet det är fel på). Dagens inköp blev en svart/vitrandig tröja från H&M. Den var riktigt snygg och för 15 pund kan jag leva med att den antagligen kommer att passa Björne efter några tvättar.

Runt sextiden då butiksbiträdena snudd använde fysiskt våld för att tvinga ut oss ur affärerna bestämde vi oss för att kasta in handduken. Det märks att det här med storstad har stigit en lite åt huvudet när man börjar gnälla över att butikerna stänger klockan sex en söndag. (Men de kunde ju faktiskt ha öppet till sju i alla fall. Och det är väldigt irriterade när man precis missar tunnelbanetåget och får vänta TRE minuter på ett nytt).

Vid tjugo i åtta var jag hemma igen och Mr D hämtade upp mig vid tågstationen (eftersom han ändå hade ett ärende ute då, jojo). Hemma hade Mrs D sparat både middag och efterrätt åt mig – jag har tränat dem bra på bara några veckor! Nästa trick blir att lära Ni sitta fint och skaka hand i utbyte mot en Frolic. När hon bemästrar det – enligt mina beräkningar om någon vecka - ska jag lära henne skälla Imse Vimse Spindel.

Denna vecka är det half term-lov för barnen (vissa skolor i alla fall). Ni är idag med den gamla nannyn Vanessa och jag är "ledig", undantaget en körlektion på två timmar i eftermiddag som jag aktivt förnekar. Moving on. I morgon och på torsdag har jag heldagar med Ni, under vilka jag har spektakulära planer på både banankaka och halsbandstillverkning. Onsdag är en ledig dag så jag tänkte passa på att motionera kreditkortet lite, eventuellt i Guildford. Det har visat sig att både Chessington och Legoland (nöjesfälten) har stängt, så på fredag har jag, Mrs D och Ni istället planerat en heldag á la tjejer. Först ska vi åka och bowla, sedan äta "tjejlunch" (oklart hur denna skiljer sig från luncher som inkluderar medlemmar av båda könen) och shoppa i Woking. Förhoppningsvis blir det en ganska lugn vecka. I första hand satsar jag på att överleva körlektionen - allt utöver det är bara bonus.

Old Operating Thetare
Operationssalen

Hurry, hurry - rice n' curry


För er som undrat visade det sig att mitt första antagande var korrekt - restaurangen i fråga var indisk. Det närmaste indianer jag kom under kvällen var en ytterst suggestiv tavla av Taj Mahal som skulle kunna ha varit en wig wam. Indisk mat ska tydligen vara den populäraste utländska maten i England och enligt Mr D är det standard att "man" käkar Chicken Tikka Masala efter midnatt och 6 pints öl på puben. Tänk, det finns så mycket man inte vet om världen.

Till förrätt åt jag något som hette i stil med King Prawn Puni (och nej, indiska var inte mitt favoritämne i skolan). Det var i alla fall stooora räkor och lite grönsaker i en kryddig sås, insvepta i indiskt bröd. Mina smaklökar applåderade. Äventyrligt nog valde jag Chicken Tikka Masala till huvudrätt (dock utan 6 pints före), vilket inte blev en besvikelse. Me like när man får maten i skålar på bordet så att alla kan smaka av allt, även om det ibland innebär att man får kämpa för att försvara sin egen skål. Ni - med lite hjälp av Mrs D - beställde in en Butter Chicken, vilket inte alls är så äckligt som det låter utan förvånansvärt gott. Mr D beställde in en kryddig kyckling med ett namn jag inte ens tänker försöka uttala och än mindre stava, medan Mrs D valde en udda röra i barnmatskonsistens med ärtor, lamm och potatis som hon prisade. Jag åt ett par tuggor och mmm-ade entusiastiskt tills hon blev glad, sedan återgick jag snabbt till min egen mat.

Mätta blev vi alla med råge. Till och med Ni "there's always room for dessert" bleknade när de satte in efterrättsmenyn. Vi åkte hem istället och drack en kopp te, medan vi avnjöt mina och Nis gudomliga skapelser - also known as chokladbollar. Eller, i en något halvskum översättning som får Mrs D att fnittra, "chocolate balls". Hmm. Anyways. Ni älskar dem och jag plockade au pair-poäng från hela familjen D. To top it off lovade jag dessutom att göra ett par omgångar till Nis födelsedagsfest om tre veckor, vilket ledde till en extrabonus jag säkert kan lösa in mot en engångskamera eller en månads fria konserver.

Helgens planer är ännu lite diffusa. Under morgondagen tänkte jag ev ta en shoppingtur till Guildford, eller bara ta det lugnt och kanske följa med Mrs D och Ni på äventyr. We will see. På söndag är det tänkt - inshallah och Lenas förkylning - att vi ska ta oss an London igen. På förslagsagendan står bl.a. London Dungeons och Old Operating Theatre (basically blod, pestepidemier och elände båda två). Vi får väl se hur chica vi känner oss efter en omgång realistiskt återskapade 1700-tals amputationer eller sargade pestlik - vi har ju alltid shoppingen att falla tillbaka på.

Nu ska jag krypa till sängs med Anne Robinsons självbiografi. På återseende!

"Snö", gräddsås och indianer


Efter att under gårdagen ha upplevt allting från blötsnö till hagel och störtskurar, är ett fläckvis grått täcke på marken det enda som idag återstår av "snökaoset". Ni betraktade igår kväll den sorgliga engelska ursäkten för snö genom fönstret och kommenterade, med en nioårings inlevelse: "Poor snow". Undertecknad, som enbart ser månaderna mellan oktober och maj som något nödvändigt ont, mumlade något instämmande med ett minimum av den mängd entusiasm som au pairer är kontraktsbundna till.

Om något positivt ska sägas om snön så är det ju i alla fall en bra ursäkt att stanna inomhus. I gårdagens oväder kunde jag ju omöjligen ta en promenad och absolut inte köra en sväng med bilen - nej, nej, nej. Mr D har med diskutabel diskretion placerat nycklarna till min bil fullt synliga i hallen och han droppar med jämna mellanrum små uppmuntrande hintar om att jag borde ut och köra under dagarna när det inte är så mycket trafik. Jag är väldigt frestad att be honom förklara mer exakt när under dagen som "när det inte är så mycket trafik" inträffar, eftersom jag under de tre-fyra gånger vågat mig ut ensam i trafiken gjort mig mer eller mindre förtjänt av titeln "kamikaze-au pair".

Över till andra nyheter. Till den senaste shoppingomgången på Tesco the übermarket, bad jag Mrs D att bland annat inhandla köttbullar. Det hon kom hem med var ett tolvpack färdigrullade, råa köttklumpar som etiketten lovade var "Organic Swedish Meatballs". Redan här började det rycka krampaktigt i min skeptikernerv. Efter att aktivt ha ignorerat dem i kylen under ett par dagar fick jag i går lov att erkänna deras existens, då en snabbtitt på paketet avslöjade att de passerat bäst före-datumet med en dag samt att inköpspriset var motsvarande 45 kronor.

I ett plötsligt anfall av svenskhet bestämde jag mig för att göra köttbullar, gräddsås och potatis. Sagt och gjort. Efter lite forskade på internet hittade jag ett gräddsåsrecept som inte innehöll enbart okända ingredienser och satte igång. Improvisation är nyckelordet om man ska lyckas i det engelska köket – vi pratar om ett land som har kombinerat bakpulver/mjöl och som anser att en skål chips är idealbilden av tallriksmodellen. Med utgångspunkt i det svenska receptet gjorde jag mitt bästa för att hitta saker som i alla fall liknade de svenska ingredienserna, om inte smakmässigt så i alla fall utseendemässigt. Till exempel hittade jag en flaska i skafferiet med något som mycket väl kan ha varit soja, och den efterfrågade buljongtärningen ersatte jag efter moget övervägande med en liten brun kub som det stod "Beef" på.

Ingen var väl mer förvånad än jag när hopkoket resulterade i en gräddsås som var - om jag får säga det själv (vilket jag får eftersom a) det är min blogg och b) det enda andra smakvittnet gillar allt jag lagar) - förstklassig. Pappa skulle ha varit stolt.

Glansen från denna kulinariska triumf mattades dock en aning när det kom till köttbullarna, vilket jag så här i efterhand inte tror är den korrekta benämningen. De smakade som en blandning mellan lime och någon konstig krydda, en smak främmande allting jag ens med god vilja kan associera till köttbullar. Medan Ni glatt åt försökte jag under större delen av måltiden dra mig till minnes hur lång tid symptomen på matförgiftning brukar låta vänta på sig. On the bright side sägs det ju att man ska prova allt en gång, vilket också torde innefatta kaskadkräkningar.

Igår tillkännagav Mrs D – oberoende av köttbullsincidenten (tror jag) - att jag inte behövde laga någon middag ikväll, eftersom vi ska ut och äta. Indiskt, till råga på allt, eller det var i alla fall den slutsatsen jag fördomsfullt drog när hon sa "Indian food". Teoretiskt och semantiskt sett finns det ju en chans att hon menade indianmat, vilket i så fall i ännu större utsträckning borgar för äventyr. Hur som helst ska jag – med thaimatsupplevelsen i färskt minne - akta mig noggrant för alla maträtter som har en liten tecknad röd chili intill namnet. Som det gamla ordspråket säger: Bränt barn luktar illa.

Nej se det snöar!


Det var väl roligt - hurra...?

Blötsnö i luften, två centimeter - möjligen tre om man mäter lite godtyckligt - snö på marken, slask på vägarna och generellt trafikkaos.  "Schools closed after heavy snow" står det på BBC's hemsida. Bussarna, tågen och rälsen klarar inte ovädret och den oerhörda kylan (minus ett par grader). Vinterdäck är ett ototalt okänt begrepp - "Sätter ni snökedjor på bilarna i Sverige?" blev jag tillfrågad häromdagen. Mina ögonlober har värkt konstant i ett par dagar eftersom jag himlat så mycket med ögonen.

Under min tid i England har jag upplevt några av de absolut fulaste snögubbar - och jag använder termen "snögubbar" ytterst vårdslöst - jag någonsin sett. De lutar åt alla möjliga håll, ser ut att vara svårt angripna av mögel och liknar mer än något svältfödda får.

Utanför fönstret ser jag de stackars engelska barnen som är fullkomligt vindögda av förundran över det vita guldet. Iförd klädsel passande en expedition till Antarktis springer de förbi utanför på gångvägen och jag har möjlighet att iaktta hela processen - hur de tar sikte på en snöfläck där marken eventuellt inte syns igenom, tar sats och sedan kaaastar sig mot utvalda snöfläck. Exakt vad de sedan skriker till sina tillskyndade föräldrar när de ligger på mage med en centimeter tillplattad snö mellan sig och den asfalterade gångvägen hör jag inte genom mitt fönster - men jag anar, jag anar.

Undrar hur många Anja Pärsson som har födds i detta land och slutat sin framtida karriär vid exakt ett sådant tillfälle?


Licence to kill


Varje dag bjuder som bekant på nya utmaningar, och idag kom den i form av en körlektion. Jag har börjat inse att jag inte kan undvika hämtandet från skolan hur länge som helst, så när Mrs D dök upp förra veckan och tillkännagav att hon bokat in en körlektion var det bara att se glad ut, medan jag i mitt huvud alternerade "hjälp, hjälp, hjälp" med "dubbelkommando, dubbelkommando, dubbelkommando".

Enligt papprena skulle min körlärare heta Mr Berry – Herr Bär med andra ord – och jag försökte trösta mig med att om man kallas för Mr borde man väl i alla fall kommit upp i en någorlunda respektabel ålder och därmed åtminstone ha nog med talang för körskolelärande för att överleva... väl?

Körlektionen var inbokad klockan två, då Herr Bär skulle dyka upp här med sin bil. Vid ett ringde en lätt stressad Mrs D, som upplyste mig om att körskolan ringt henne – Mr Berry kunde inte komma (jag lämnar fältet öppet för spekulationer om varför). Istället hade jag fått en annan körskolelärare – James. Inget Mr, inget efternamn, bara James. James Bond, föreslog Lena, vilket omedelbart gav upphov till en rad spin-off skämt på "licence to kill".

Fem över två ringde det på dörren. Utanför stod en kille i 25-årsåldern med halvlångt brunt hår och halvskägg, iförd en skjorta med några uppknäppta knappar för mycket, lila solglasögon (!) och två träpärlhalsband runt halsen. Om det här var en amerikansk tonårsfilm skulle han vara surfarkillens flummiga kompis som sitter på stranden i hysteriskt mönstrade badshorts, säger "dude" i varannan mening och röker olagliga substanser.

Everyone, meet James.

Vi klev i alla fall in i den lillalilla Forden (som min Mercedes skulle svälja i en enda tugga) och körde några varv runt kvarteret, under vilka jag lärde mig att James skarpt gillar att överanvända orden "fantastic", "cool" och "lovely" samt att klämma ihop tre "good" till ett enda ord – "goodgoodgood".

Efter att James konstaterat att vi var "cool" och att han inte omedelbart behövde ta en extra livförsäkring, gav vi oss ut på Stora Vägen. Trots att jag satt i en helt ny bil och att det var ganska mycket trafik gick det riktigt bra. Bilen var relativt lättkörd och det var lättare att slappna av bakom ratten med vetskapen att om det skiter sig så är det inte mitt fel på riktigt. Vi körde till och runt i Weybridge ett par gånger samt ett par andra ställen jag inte har en aning om vilka de var – alla hus och vägar ser likadana ut här och rondellerna är mer eller mindre lika knäppa vart man än åker.

Summan av körlektionen: inget blodvite, inga vagnskador och inga personskador, möjligen undantaget att jag råkade sopa till James rätt rejält när jag försökte få i ettan och gled av växelspaken. Oops. Men om man bor i ett land med vänstertrafik får man faktiskt automatiskt skylla sig själv.

Parkerade utanför huset igen definierade James min körning med orden "fantastic, seriously" och sa att det mest handlade om att vänja sig vid körningen (nähä?) och att få självförtroende. Han föreslog att vi nästa gång ska ta en tvåtimmarslektion  (nån som har lust att bjussa på en Valium?) för att kunna öva på vägen till Nis skola och fokusera ingående på alla "tricky things", genvägar och tips under körningen, vilket jag tyckte lät som en hyvens idé. Jag tar glatt alla körlektioner jag får - det är ju inte som att jag är den som betalar. Och eftersom jag har en känsla av att Mr och Mrs D inte har så stor lust att börja leta efter en ny au pair och ännu mindre en ny dotter, kommer de inte att protestera.

Pust. Nu tror jag bestämt att jag ska fira min existens med lite choklad.


Nevermind the gap, please


"What does the Queen do for a living?"
- Ni


Soldis och ett glittrande frosttäcke var vad som mötte mig utanför dörren i går morse när jag gav mig av mot tågstationen. Det var kyligt i luften men värmen steg snabbt. På grund av spårreparationer gick tågen härifrån in till London bara en gång i timmen och då på en udda rutt förbi stationer jag aldrig hört talas om. Men in till London kom jag - och Lena också till slut, efter lite äventyr. Vi möttes vid Victoria Station och bestämde oss efter en överläggning för att åka till Science Museum, som hade en utställning om tv-spel "genom tiderna".

Off we went to South Kensington. Det visade det sig att det gick en slags gångtunnel mellan stationen och museumområdet, så vi behövde inte ens konsultera kartan för att hitta rätt (eller fel, som det bevisligen också kan bli). Insläppta blev vi också på Science Museum efter att två glada vakter försäkrat sig om att vi inte bar omkring på bomber i våra handväskor (de kollade uppenbarligen inte efter biologiskt krigsföringsmateriel). Väl där ställde vi oss i kö för att köpa biljetter till utställningen samt till den häftiga simulator de tydligen hade. Klart vi skulle testa den!

Killen som sålde biljetter tyckte väl antagligen att vi inte såg ut som idealmålgruppen för tecknad film, så han frågade vänligt om var intresserade av att åka med simulatorn fast den vanliga simulatorturen med dinosaurier var ersatt med "Sponge Bob" (Svamp-Bob)?

Eh – nej tack tyckte vi och gav oss istället av mot tv-spelsutställningen "Game On". Den innehöll allt från de tidigaste arkadspelen från 1970-talet till Nintendo Wii – och undantaget några få speciella utställningsobjekt fick besökarna prova att spela allt! Besökarskaran var väldigt blandad - allt från små barn till pensionärer som engagerade sig i spelandet. Lena och jag hade skoj när vi gick runt och provade de olika spelen - med varierande framgång - fast det inte fanns en chans att hinna testa allt.

Efter Science Museum gav Lena och jag oss ut på en jakt efter mat i South Kensington, vilket visade sig vara bortkastad tid då restaurangerna antingen a) var fullproppade, b) hade jättekonstiga menyer, c) var svindyra eller d) alla ovanstående. För att undvika aggressiva utspel och blodutgjutelse köpte vi varsin chokladkaka och åkte till London Bridge istället, med en vag plan att hitta något att äta samt besöka London Dungeons.

Solen strålade när vi hittade upp från tunnelbanestationen. Lätt sockerhöga och på avsevärt bättre humör promenerade vi mot London Bridge, och råkade på en hög pelarliknande skapelse som vi fick lov att titta närmare på. Det visade sig vara "the Monument", som uppfördes någon gång på 1600-talet som ett minnesmärke efter den stora branden i London. För The Monument£2 fick man gå upp för trapporna och beundra utsikten, vilket Lena och jag enhälligt röstade för att göra.

311 trappsteg kanske inte låter så jättemycket, men när det är en brant spiraltrappa drygt 60 meter upp känns det lite i benen efter ett tag. Hela vägen upp kunde man också se ned till "bottenvåningen" och få en bra bild över hur j-kla långt ned det var – svindel AB.

Men upp kom vi till slut och utsikten var strålande. Man fick en 360 graders utsikt över London – Themsen, Tower Bridge, London Eye, alla andra de där byggnaderna man känner igen men inte kan namnet på... Det var definitivt värt mödan att ta sig upp dit, även om det inte direkt är någonting jag skulle rekommendera medlemmar ur de höjdräddas klubb.

När vi var färdiga med att beundra utsikten tog vi oss ned igen, vilket visade sig vara betydligt lättare än att ta sig upp. Nere på marken fick vi till och med ett diplom som ett bevis på vår storartade insats.

Njutandes av det fina vädret spatserade Lena och jag över London Bridge till andra sidan Themsen. Klockan hade blivit tre när vi nådde Tooley Street och kikade runt där. Eftersom vi fortfarande inte fått någon lunch och London Dungeons stängde någon timme senare, bestämde vi oss för att skippa det sistnämnda för att slippa stressa och istället fokusera på intagandet av föda. Vi hittade ett fantastiskt lunchställe mitt emot tortyrmuséet – Pret a Manger (eller något sådant). Billigt, bra utbud och GOTT! Jag åt en fräsch macka med avokado, sallad, kyckling och någon sås + en underbar banankaka med frosting som efterrätt. För detta och en flaska mineralvatten betalade jag £5. Både Lena och jag var alldeles lyriska.

Vi promenerade sedan längs Themsen en bit, förbi London City Hall till Tower Bridge. Där njöt vi av utsikten över vattnet ett tag innan vi gavTower Bridge oss tillbaka till andra sidan. Vi spanade kort in Tower of London innan vi bestämde oss för att göra ett försök att hitta Buckingham Palace. Ner i tunnelbanan begav vi oss och kom upp vid Green Park, som vi promenerade igenom medan vi gjorde upp storslagna planer om framtida picknicks i det framtida gröngräset.

I slutet av parken uppenbarade det sig – Slottet. Gråare än det ser ut på tv och ärligt talat inte så stort som jag förväntat mig (jag ska ha ett större när jag blir stor!), men det var inte riktigt läge att klaga. Flaggan var hissad och signallerade att drottningen var hemma, men trots spaningar såg vi inget av tanten. Vi tog lite roliga bilder, pekade på vakterna i de fåniga hattarna och skrattade, tog några fler bilder och gav oss sedan av ned till Victoria Street.

Efter att ha tittat igenom ett köpcentrum och ratat slutrean bestämde Lena och jag oss för att det var dags att sätta punkt för dagen. Runt halv åtta var jag hemma igen, precis i tid för Mrs Ds söndagsmiddag, då vi fick sällskap av hennes fräna bästa väninna som bor några hus ned på gatan och hennes dotter, Nis kompis. Jag stupade i säng strax efter nio, helt slut efter helgens äventyr men samtidigt väldigt nöjd.

I morse var det upp tidigt som gällde - mer skola. Jag har börjat fundera om mina "klasskamrater" förtränger mer och mer engelska för varje vecka som går. Kom igen, lite krav kan man väl få ha på den, enligt skolan själv, mest avancerade gruppen? Det känns ju lagom produktivt att sitta och få förklarat för sig vad "agency" är för någonting eller hur man uttalar "chaos". Och grammatiken - inga kommentarer...

Nåväl! Nästa vecka är det i alla fall ingen lektion eftersom det är half-term, vilket antagligen inte säger er ett skvatt men det är i alla fall lovet halvvägs genom terminen. De har ju tre terminer i England och vi är just nu igenom halva den andra. Schemat för lovvecka ser ut som följer: jag ska ha Ni två "heldagar" (måndag + onsdag), sedan är jag helledig de resterande tre. Tjoho! På fredagen är jag dock bjuden att följa med Ni och Mrs D till Chessington, ett nöjesfält här i närheten, och när det gäller sådant är jag ju aldrig omöjlig.

Nu ska jag börja förbereda middag till mig och Ni, köttfärssås och spagetti. På återseende!

Utsikt fr the Monument
Utsikten över Themsen från the Monument

Buckingham Palace
Buckingham Palace

Biobesök, glassorgier och mer London


Runt halv åtta i går kväll träffades jag, Anna och Lena vid Wimbledonstationen och gav oss av mot Odeon-bion. Trots cirka olika 50 biosalonger (kändes det som), stod filmvalet egentligen bara mellan Dreamgirls och Babel. Efter att ha sett filmaffischen till den förstnämnda dömde vi snabbt ut den som "en film som mest handlar om Beyoncés rumpa" och satsade istället på Babel. Biobiljetterna var lite dyrare än i Sverige, £8, men med student-id fick jag £2 rabatt - helt ok.

Värre var det med biotillbehören, utropstecken. Till alla tres förtjusning fanns det svenskt plockgodis från Candyking - Karamellkungen alltså. Mindre förtjusande var priset, £1.10/hg – cirka 15 kronor, och det faktum att det undantaget tre-fyra sorter bara fanns okänt, suspekt godis. Jag köpte 1 hg lösgodis, en mellanpopcorn och en liten läsk och för detta förväntades jag betala £8 – 120 kronor! My God, vi såg nog lite roliga ut alla tre när vi betalade för våra goods. Men vi skrattade mest åt det och konstaterade att nästa gång är det medtagen läsk och mikropopcorn som gäller.

När vi väl funderat ut hur man tog sig in i biosalongen (-"Men det står ju 3 här på dörren." –"Om vi provar att dra istället för att trycka kanske...?") och lokaliserat våra premium seats (extra lyx för £1 - bredare säten och extrautrustning i form av en dryckeshållare - yeeha) var klockan nästan exakt 20.40, tid för bion att börja.

Dumma svenska flickor som inte fattar att det angivna klockslaget inte är starttiden för filmen, utan för det maraton av reklam som föregår filmvisandet. I ungefär en halvtimme fick vi tillfälle att njuta av högkvalitativ underhållning i form av reklam för allt från låneavskrivning, datorer och läsk till bilar, hastighetssänkningar och mer bilar. Mest av allt verkade det dock - logiskt nog - vara reklam för bion i sig.

Runt tio-kvart över nio började äntligen filmen. Eller ja - äntligen och äntligen. Ingen av oss tre var direkt imponerad. Det är säkert fel, eftersom det antagligen är den sorts film som man ska tycka om – en sådan som människor med scarves knutna på europeiskt sätt kan dissekera när de sitter på en uteservering någonstans och dricker rödvin med lillfingrarna pekandes utåt. Det finns säkert oändliga källor av Meningar i tiominuters scener med en döv japansk tjej går på disco eller den torra vinden som blåser över de kala marockanska bergen, men det överlåter jag generöst till någon annan.

Filmen var kort sagt långtråkig och i alla fall en timme längre än den rimligen borde ha varit. Närmare halv tolv stapplade vi ut från bion, mer än mätta på japanska fjortisar och en åldrande Brad Pitt. Anna åkte hem till sitt medan Lena och jag åkte hem till mig, c/o Mr & Mrs D. Förvånansvärt nog var Mr D fortfarande uppe när vi kom hem runt halv ett, han satt i vardagsrummet och "tittade på film" – förmodligen ville han bara vara säker på att vi kom tillbaka in one piece...

Halv åtta i morse studsade (nåja) jag och Lena upp ur sängen, fast beslutna att göra det mesta av lördagen. Strax efter tio var vi inne i London och började vår dag på Harrods, som var förvånansvärt lugnt och obefolkat. Harrods är en upplevelse i sig (NK, släng dig i väggen) men vi hittade faktiskt några riktiga fynd på rea – vad sägs till exempel om en vanlig, stickad, svart polotröja från Roberto Cavalli nedsatt från 15 000 till 7 500 kronor?

Vid fika/godisavdelningen bestämde Lena och jag att det var läge att boosta blodsockret lite. Vi planterade oss vid en glassbarsliknande servering och konstaterade att priserna på glassefterrätterna började någonstans runt £8 pund och fortsatte uppåt. Men man lever bara en gång och allt det där så vi beställde glatt in varsina storslagna glasskapelser - min vaniljglass/kolaglass/nötter/kolasås och Lenas samma sak fast med choklad istället för kola.

Det var ju helt klart i en klass för sig - mums! Därmed inte sagt att prissättningen är berättigad, men ärligt talat betalar man ju för upplevelsen också. Mätt blev man i alla fall - varken Lena eller jag orkade mer än 1/3 av våra glassar, trots att vi verkligen försökte.

När vi var klara med Harrods och tittat runt lite i Knightsbridge åkte vi vidare till Convent Garden, där det allmänt var tjo och tjim med gatuunderhållare, musikanter, operasångare, människor som bröt sig ut ur tvångströjor, cyklade på enhjulingar och sådant. Lena och jag roade oss länge med att utforska marknadsstånden och de roliga, udda småbutikerna runt Convent Garden. När Harrodsglassen sjunkit till en acceptabel nivå uppsökte vi närmaste Pizza Hut (allt budgeten tillät efter vår lyxiga förrätt) som var så proppfullt att folk köade för att få bord. Då Lena och jag bara var två - eller om vi möjligen lyckades charma kyparen - fick vi smita förbi kön och blev visade till ett bord. Vi beställde varsin pizza och väntade.

Och väntade.

25 minuter senare kom maten, ungefär samtidigt som Lena och jag bestämt oss för att ta springnota på våra 7-ups. Som Lena sa – vad då snabbmat? Nåja, de hade väl kanske några råttor att slå ihjäl i köket eller så. Vi åt vår lunch, tillagad enligt principen "man får vad man betalar för", och gav oss av därifrån så fort vi kunde.

Efter att ha köpt varsin cd-skiva av en förkyld gatumusiker styrde vi kosan till Notting Hill, där vi efter viss möda och många mer eller mindre intressanta småbutiker hittade Portobello Road. Vi strosade runt lite i området och tittade lite på marknaden med allt den hade att erbjuda (med betoning på allt), tills klockan blev sen eftermiddag och marknadsmänniskorna började plocka ihop sina saker.

Vid halv fem när det började skymma konstaterade Lena och jag att vi fått nog med spänning för en dag. Jag tog tåget hem till mitt, där Mrs D väntade med en avancerad roast dinner. Efteråt kikade vi på Dancing on Ice - Ulrika [Oool-ri-ka] Jonsson blev utröstad ikväll, föga förvånande då hon efter Svennisaffären är ungefär lika populär i England som ett hårstrå i maten. Jag planerar en tidig kväll, men i morgon är det dags igen. Watch out London - here we come!

Onsdagsuppdatering


Så, vad har hänt sedan vi talades vid sist? Inte mycket. Det är vårväder ute och jag hatar fortfarande grammatik. Lite mer bilåkning har det blivit, jag vågade mig till och med ut på vägen själv idag, exclamation point. Nåja, väg och väg, jag åkte runt kvarteret några varv. Men tilläggas ska att det är ett rejält stort kvarter och fullt av hinder i form av varubilar, barnfamiljer, höga häckar/murar, bilar parkerade på fel sida, körskolebilar med mera. Området råkar vara övningskörningens Mecka; varje morgon äter jag frukost med live-underhållning utanför fönstret då de stackars körskoleleverna försöker backa runt hörnet mitt emot huset, mohaha.

I morgon ska jag träffa mammas kusin i Wimbledon och luncha med henne, det ska verkligen bli jätteroligt. På kvällen ska jag gå och se Nis skolpjäs (hon spelar ande!), som väl kommer ta några timmar. Under fredagen ska jag, förutom att ta igen det housework jag inte kommer hinna göra i morgon, eventuellt på bio med tjejerna. Vi får la se. Helgens riktlinjer är lite diffust dragna, London har det pratats om under både lördag och söndag - det beror på hur modiga vi känner oss. Fortsättning följer.

Nu ska jag krypa till sängs med Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor", som jag började läsa igår och bara lagt ifrån mig när jag varit absolut tvungen till det. Jag tänker avhålla mig från att komma med ett utlåtande tills jag läst klart den och ser hur upplösningen blir, men jag kan i alla fall konstatera att den är fängslande.

Och ett stort GRATTIS till mamma som fyller år idag - ja, tekniskt sett är det idag i Sverige. Hoppas du får en riktigt fin dag och gillar min present! Jag älskar dig. :)


RSS 2.0