Mordförsök på tåg.


Tågresa ner till Uppsala idag. Kaos. Närmare bestämt skidturist-kaos. Jag tror fan de hade med sig all skidutrustning utom själva backen. I min vagn satt en hel klan virriga skidturister vars bagage fyllde hela bagagehyllan, gången och hyllorna ovanför sätena. Medan de virrade runt skrattade jag tyst åt dem, jag som satt säkert -- trodde jag, ja.

Tåget svängde, jag uppfattade en rörelse ur ögonvrån, kände ett luftdrag och duns. Tre centimeter från min underarm, rakt över min handväska på sätet bredvid, hade ett blytungt skidfodral fallit tvärs över gången och landat. Total uppståndelse när skidklanen skulle försäkra sig om att jag levde. Det gjorde jag, ytterst tacksam över att: 1. min arm var obruten, 2. jag precis tagit upp datorn ur väskan (tio kilo fallande skidor + dator = tragedi) och 3. handväskan trots mosning klarade sig utan ärr. 

Med de begränsade skadorna i åtanke lät jag ändå skidturisterna leva. Hade de däremot åsamkat mina två ögonstenar, handväskan och datorn, någon skada -- DÅ... Rubriker. Rubriker.


Så att ni vet att jag lever.


Fear not! Bloggen är varken bortglömd eller övergiven. Här händer massor av saker - i smyg. Nya designen skulle enligt beräkningarna varit klar och lanserad vid det här laget, men beräkningarna stötte på motstånd i form av livet, exempelvis jobb, fikor (plural av "fika"), essäinlämning, tripp till Borlänge och fotosession med Fia. Tid väl spenderad.

I morgon står dock klockan på ringning (men jag säger inte när) och jag ska försöka lirka ut den där tummen en gång för alla. Man kan ändra i all evighet och det är alltid något som kan bli bättre, men till och med den sämsta versionen av den nya designen är bättre än den gamla. Hela detta blogginlägg är förresten ett led i tum-utlirkandet. Jag kan ha mina egna ursäker men det är svårare att mygla mig ur era förväntningar. Annas Ord 3.0, here we go...

Många gracias!


Stort tack för alla era önskemål i och utanför bloggen. Fortsätt gärna att dela med er av eventuella snilleblixtar i kommentarerna. Vem vet, det kanske är just den toppenidén som gör min blogg världskänd och får Blondinbellas reklamintäkter att likna kaffepengar?

En kort sammanställning av era önskemål:
1.
Mer foton.
2. Mer foton.
3. Mer nakenfoton.
4. Mer inredning och stil/shopping.
5. Övrigt, så som Dagens Tankar, humor i allmänhet och en presentation.

Men som alla barn vet kan man inte få allt man önskar. Förhoppningar om nakenbilder kan ni avliva redan nu (sorry Emilie och Jon), liksom gästblogg från min i löndom svartjobbande städerska som hälsar att hon inte vill bli påkommen. Däremot kan jag lova er mer foton av olika slag och även, då intresse tydligt finns, mer skojiga saker som inredning. Dock ej någon "Dagens Sushi"-kategori.

Pirrigt! Kan detta vara precis den nytändning jag och bloggen behöver i vårt förhållande?


Hjälp önskas.


Det händer saker bakom kulisserna på bloggen. Helrenovering pågår as we speak och envis (läs: dum) som jag är har jag bestämt mig för att göra allting själv. Rent designmässigt kan ni förvänta er en mer stilren, stram design i svart-vitt-grått. Innehållsmässigt planerar jag att ha med mer bilder/foton som får stå för färgen och kanske också ändra innehållet lite.

Här tänkte jag faktiskt ta hjälp av ER, kära läsare. Jag tänkte ge er chansen att komma med åsikter och förslag på innehåll. Vad saknar ni? Vad är ni dödströtta på? Fler foton? Färre referenser till McDreamy? Shopping? Inredning? Nya kategorier, t.ex. "Bilder På Kaffekoppar och Sushi"? Recensioner? Mer intriger från universitetsvärlden? Gästblogg från min städerska?

Det här är som en av de där solförmörkelserna som inträffar en gång vart tvåhundrade år -- så passa på!

Urskuldande.


Jobb - avklarat.
Vänner - ständigt pågående.
Essä - klar på onsdag.
Ny bloggdesign - mitt sorgebarn.

There you have my förklaring till the bloggsvacka som råder. Plus en aning påsktrötthet and avsaknad av blogginspiration. Jag är tämligen övertygad att det är the essä som ligger och korkar igen tankekanalerna. Dagen ska därför ägnas åt att rensa rören genom att sätta ner alla tankar på pränt och därmed göra fri väg för alla andra klokheter som alldeles säkert ligger och ruvar där bakom. Vi ses på andra sidan essän.

All work and no play.


Svaret är "på jobbet". Ja, på frågan var jag är 7-21.30 i morgon. Hej hej dubbelpass. Tydligen har de på jobbet fått nys om att det är sista dagen jag är inbokad och övertygade en av vikarierna att ringa in sig sjuk, bara för att få mig att jobba morgonpasset och kvällspasset. Eller hur det nu gick till. Och den fattiga studenten tackar för tillfället att återigen sälja sin kropp för 97 kr/timmen + OB till kommunens tjänst.

Men allt går utom riktigt små barn och med kaffe, löfte om räkcocktail* efter jobbet och mantrat OBOBOB ska jag nog besegra morgondagen också. Höhö. Jag försöker testa en ny sak som kallas "optimism", men jag är inte säker på att den klär mig. Jag ger det ett par dagar så kan jag åtminstone säga att jag försökte.


* Förtydligande för vissa enkelspåriga läsare: Räkcocktail, som i en maträtt. Så ni kan sluta bläddra i drinkböckerna.


Glad påsk?


image146

Jag minns tider då över tiotalet påskägg väntade mig på påskaftons morgon och skärtorsdagar när vi efter veckor av teckningsproducerande rännde runt kvarteren med hucklen fladdrande bakom oss och samlade ihop kilovis med godis. Ett år bar vi till och med runt på min kompis kanin i en korg under hela spektaklet, lite som att föräldrar låter sina barn tigga för extra effekt.

Hur som helst: vi snackar ofantliga mängder godis och jag kan inte minnas några problem med att göra slut på det, annat än möjligen lite magont efter de första kilona. Men nu.

Av mamma fick jag igår en höneformad skål med påskgodis och den obehagliga upptäckten lät inte vänta på sig. Att mitt minskade sockerintag lett till att allt smakar mycket sötare har jag märkt tidigare, och nu efter blott en näve lösgodis sprider sig sockermättnaden i hela kroppen. Ugh, inte mer nu, ber kroppen via magen och hotar med allvarliga repressalier om jag skulle våga trotsa den. Jag har blivit en jävla mes.


Kämparglöd


Vi sitter i vardagsrummet på jobbet med gamlingarna när någon på tv nämner den så kallade singelringen. Jag förklarar för en av mina undrande favorit-tanter vad det innebär och hon lyser upp.

Tant ~80: En sådan måste jag skaffa! Vad tror du karlarna skulle säga då?

Jag: Ja, det är kul uppfinning, men kanske lite bortkastad här. Jag menar, jag är inte säker på att karlarna här skulle förstå budskapet.

Tant: Nej, nej, nej, jag pratar inte om gubbarna här! *tittar sig runt* Jag ska ner till karlarna på Mora med den förstås!


And that is what we in Sweden call tvättäkta kämparglöd.

Catwalk.


image145

---

(Om ni undrar vad jag ägnar tid åt om dagarna bortom bloggen så är svaret jobbar. Oväntat, jag vet. Ni har ju precis vant er vid att jag studerar och så börjar jag jobba hux flux. Men ingen anledning till oro, det är tillfälligt och går snart över).

Du vet att du är på besök hos dina föräldrar när...


... Någon annan har åsikter om vad du gör med innehållet i kylskåpet.

... Du förväntas redogöra för vart du ska och när du kommer hem.

... Du kommer på dig själv med att svara på ovanstående som om det satt i ryggmärgen.

... Telefonen ringer och det är inte till dig.

... Du kan tvätta utan att boka tid i förväg och diska med hjälp av en fantastisk maskin.
... Kylskåpet är så välfyllt att du regelbundet måste öppna dörren bara för att se på all mat.
... Det i teorin kan vara någon annans fel att chokladen är slut.

Och så vidare.


Friends on a train.


image145
Aldrig känns en resa så kort som när man gör den tillsammans med en god vän. Man vet att man ska hålla fast vid någon när vänskapen ger en känsla av kunna vara lika stark femtio år framåt i tiden. Om det verkligen blir så eller ej kan ingen veta och kanske spelar det även en mindre roll. Men känslan. Känslan.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något?


image144
Pressbyrån har bestämt sig för att göra en insats för sina kunders självförtroende. Möjligen inspirerade av kinesiska fortune-cookies har de börjat tillverka servetter med peppande text gömd inuti. Huruvida det fungerar eller inte låter jag vara osagt, men på mig hade det åtminstone inte effekten av själslig dunderhonung. Istället blev jag mest nyfiken. För det första hur sjutton Pressbyrån av alla företag kommit på idén. Och för det andra hur stor kraft budskapet får när de tryckt upp samma fras i alla servetter.

Norrut igen.


Snöskor - check!

Björnpälsen - check!

Sant Bernardshund med whiskeytunna runt halsen - check!


Ska man frivilligt resa till snökaosets rike gäller det att vara beredd. Just vädret är inget som får mig att skutta av förtjusning när jag tar mina väskor och ger mig av uppåt Mora i morgon. Att använda ordet "påsklov" för att beskriva min ledighet vore fel eftersom vi faktiskt har inlämning på en individuell essä på tisdag. Men förutom det (som ärligt talat mest är skoj) och lite inbokat jobb är jag fri och ledig i två veckor tills statistikkursen börjar 31/3.


Skönt kommer inte ens i närheten av att beskriva det. Förutom ledigheten i sig ser jag fram emot hela ompysslingsgrejen som följer med den förlorade dotterns återkomst, påskrelaterad mat och onyttigheter och framför allt -- kära återseenden med vänner som återvänder från olika hörn av världen. Vi ses på brottsplatsen.


Test: Synsam vs. LensOn


Bara för att jag har lust kommer här nedan en kort jämförelse av två linsförsäljare, Synsam och webbaserade LensOn, skrivet med den härligt rebelliska känslan av att ha överlistat systemet.

--

SYNSAM
Leveranstid
: 4-5 dagar.
Pris (Air Optics, 6 månadslinser): 425 kr/ask.
Rabatt: Skojar ni? Vi snackar Synsam.
Medföljande presenter eller liknande: Räknas stämpel i bonuskortet som med lite tur ger utdelning innan pensionsålder?

LENSON
Leveranstid: 1-2 dagar.
Pris (Air Optics, 6 månadslinser): 289 kr/ask.
Rabatt: 50 kronor välkomstrabatt.
Medföljande presenter eller liknande: Två flaskor (360 + 360 ml) gratis linsvätska.

SLUTSATS: Överflödig.

--

(Om någon från Synsam läser detta och vill bättra på sitt rykte finns mina kontaktuppgifter i er databas. Allt har ett pris och, säg, ett par nya glasögon kan göra susen för att en tjurig bloggare ska se över sina inlägg).


Annas önskelista - den mer realistiska.


 • Vår och allt det innebär. Solsken. Utslagna björkar. Ljumma vindar. Leggings. Fågelkvitter. Uteserveringar. Nu!
 • Sommarjobb i Uppsala.
 • En resa till utomlandet. Hela kroppen spritter av reslust och jag blir mörk i blicken av att höra om andras reseäventyr. Men jag bidar min tid tills augusti. I augusti. Då ni.
 • Dr McDreamy tillbaka i mitt liv. 24 april blir önskningen sann!
 • Nytt objektiv och stativ till min kamera.
 • Att min nya bloggdesign blir klar någon gång. Jag är så trött på den här gamla att jag slutat se att den finns.
 • Guitar Hero. Tre ord: sjukt jävla roligt.

Kakel i hönsgården.


image142
I mitt kök har jag vitt kakel med piffiga mörkgrå fogar
. Dagens projekt är att ändra på det. Inte kaklet, utan fogarna. Utrustad med rödsprit, trasor och vit fogfärg har jag gått loss på köket i en första rond. Som följd råder komplett, ohämmat kaos. Spis, mikrovågsugn, diskställ, blomkrukor, fönsterbräda... absolut inget står där det ska och det ser så genuint kaosartat ut att en detaljbild är allt ni får ta del av.

Tillverkarna av fogfärgen har åtminstone humor. På flaskan skriver de att "extremt missfärgade fogar kan behöva ett andra lager Fog Finish". Skojare där! Efter en omgång smetande beskrivs nyansen inte direkt som vit utan snarare mindre mörkgrå. Låt oss säga så här: om mitt fogprojekt vore Vasaloppet har jag precis passerat Smågan.

Melodifestivalfinal.


Deltävlingarna har pågått sedan midsommar och ikväll kommer svenska folket äntligen få veta vilket musikaliskt mästerverk som får representera vårt land i en tävling med den yttersta toppkvalitémusiken Europa har att erbjuda; en tävling där vi kommer se oss besegrade av någon av de där oärliga öststatsländerna som förstör tävlingen genom att rösta på varandra, medan vi utbyter 12-poängare med Norge, Finland och Danmark.


Man kan undra varför Melodifestivalen är så viktig för svenska folket. Är det för att vi, lilla Sverige, en gång var framgångsrika inom det? Är det för att vintrarna är kalla och långa och gode gud, ge oss något att göra om kvällarna? Eller är det ett resultat av vårt ständiga sökande efter något att enas kring och finna gemenskap i, sedan gruppaktiviteter som häxeldningen upphörde och galgbackarna lade ned sin verksamhet?


Själv greppar jag varje chans jag får att utöva cynism över hela spektaklet, vilket av somliga misstas för att jag ogillar det. Fel! Hur kan man ogilla något som aldrig upphör att sätta nya lågvattenmärken ("Fotfetischist vill ha bild på Bengtzings fot") och så patetiskt tacksamt ber om sågning efter sågning?


Min lördagkväll kommer tillbringas med tacos och tjejkompisar framför tv:n. Formen är på topp och jag är laddad redan nu. Åh Melodifestivalen, come to mama.


Bilddagbloggen.


image141image140

Vårtecken och andmatning vid Fyrisån. Mina förväntningar på dagen var inte jättehöga när jag vaknade sjösjuk klockan sex i morse efter en väldigt verklig dröm om en stormig kryssning. Det tog sin tid att övertyga min sömniga hjärna att huset faktiskt inte gått till sjöss under natten och få golvet att sluta gunga.

Hela dagen tillbringades sedan med Emilie nere på stan och andmatningen var oundviklig. Vi fick bråttom därifrån när änderna började göra konstiga kvävningsrörelser ("Inte kan väl änder explodera av formfranska?"). Inne på Lush hittade vi de ultimata ansiktsmaskerna - i choklad! Lukten får det att vattnas i munnen. Med sviktande tilltro till vår självkontroll fick vi lov att köpa varsin liten påse chokladpraliner, för att undvika pinsamma situationer med uppätna ansiktsmasker.

image143

Mot statistiken!


Knappt hinner man skönja slutet på en kurs innan förberedelserna för nästa tar vid. Igår kom några kurskamrater rusande och berättade att det satts upp anmälningslistor för grupperna till Statistik-kursen, som börjar efter påsk och enligt flera oberoende källor ska vara skapligt överjävlig. Nåväl. Ett vilt sökande efter scheman och taktiska överläggningar vidtog ("Inte grupp ett, då får vi inte onsdagarna lediga"), innan vi hittat den ultimata gruppen - tyckte vi.

Efter runtringning till kurskamrater fylldes gruppens deltagarlista med namn från nollningsgrupp Mars. Det tog dock inte mer än en kvart innan en av kurskamraterna kom rusande i vild panik och meddelade att läraren ansvarig för kursen uppgavs vara inget annat än i klass med Hannibal Lecter, They're coming to take me away-tossig.

Några bytte direkt. Andra av oss ställde sig mer tveksamma, efterfrågade fler källor, men till slut verkade informationen gått rundgång och oroliga icke-närvarande kurskamrater som nåtts av ryktena om psykopatläraren började höra av sig. Inom loppet av en halvtimme var alla namn överflyttade till en annan grupp. Grupptryck och rykten, vilken härlig kombo.


Random studentfakta.


Tionde omtentan: Den tionde omtentan måste göras i frack.

Dinosauriernas tid, 5 poäng: Kursen med flest sökande och minst närvarande. Varför? Folk söker kursen för att kunna skriva in sig vid universitetet, få ett kårleg och därmed kunna festa på nationerna.

"Folkes": Livsmedelsbutiken Folkes livs, också känd som en av Sveriges dyraste Ica-butiker. Ligger passande nog mitt på Studentvägen i ett område med studenter, studenter, studenter.

Catwalken på Ekonomikum: Också känd som korridoren/korridorerna utanför biblioteket, kantad av bord med hårt arbetande studenter med ett sjätte sinne för att veta när någon kommer gående. Har man en gång gått ner för den korridoren dagtid hyser man inga tvivel om smeknamnets bakgrund.

Goda nyheter.


image138

Goda nyheter:

VG i betyg på tentorna.
Efterlängtade Audrey Hepburn-affischen har landat.
Fyndade idag en fin Boomerang-skjorta för nästan inga pengar alls.
Hämnden på Synsam för den dyra linsundersökningen genom att köpa linser 300 kr billigare på internet.
Bostadspriserna har gått upp 10% i Uppsala sedan jag köpte lägenheten.
Emilie kommer på besök i morgon.

Ingen par-taxa alltså?


Hört i en taxi någonstans i centrala Uppsala:

Tjej, 20: Förresten, har ni någon studentrabatt?

Chaufför, kille ~ 25: Nej, vi har ju inte det. Det enda vi har är vanlig singeltaxa - hastig blick mot passagerarsätet - öh, singel, alltså, att man åker själv då.

Hemkomst.


Gå upp 4.50.
Försöka sova på tåget medan de kacklande gangstertanterna från helvetets nedre cirklar gör sitt bästa för att hindra mig.
Konstatera att väskorna inte bara blivit dubbelt så tunga under resan utan också att vägen till Ekonomikum blivit dubbelt så lång.
Arbeta med vårt darling PM i fyra timmar nonstop.
Släpa väskorna till lägenheten. Också den vägen dubbelt så lång som vanligt.
Hitta fem kilo DN utanför dörren samt en lapp från vice värden att jag ska kontakta honom för att få info om något som förhoppningsvis är en 4 månader försenad introduktion till tvättstugan och inte ett vräkningsbesked.
Lägga lappen i senare-högen.
Konstatera att kylskåpet stått på glänt medan jag varit borta.
Aktivera svordomsloben. Slänga mat.
Konstatera att hallampan är trasig, hushållspappret och mjölken slut, att det inte finns någon middag men däremot en hög räkningar som måste betalas.

Mamma mia. Jag måste skaffa en sambo snarast så att jag har någon att skylla på.

Tillbaka till rötterna.


image138

Ut en sväng igår till skogen i mina barndoms trakter för att fotografera. Betydligt mer snö än beräknat, kyliga vindar och regnet som började falla precis när vi parkerade bilen var dock inte de ideala förutsättningarna för toppenbilder. Fast jag inte är någon frystorkad, ekologiskt odlad tillbaka-till-naturen-människa, är det ändå väldigt skönt att komma ut i skog och frisk luft. Våren kommer bli underbar att fotografera.

Hela förmiddagen idag har jag varit hos frisören och fått mina slingor uppfräschade, de har haft riktigt skumma saker för sig sedan jag flyttade. Uppsala-vattnet kan vara boven i dramat (jag har träffat ljushåriga tjejer som fått lätt grönaktigt hår) och efter att min frisör workat sin magic börjar jag känna igen mitt hår. Lycka -- blondiner har mer roligt.

Besöket i Mora börjar lida mot sitt slut
. I morgon tar jag tidiga tåget hem (oj, jag skrev visst hem automatiskt om Uppsala, that's a first), så jag är nere runt halv tio och kan knata direkt till Ekonomikum för att arbeta med basgruppen. All tid innan dess räknas förstås som fritid och bör spenderas därefter, så ikväll har mamma och jag planerat hemma-spa med färsk frukt, ansiktsmasker och annat gegg jag kan googla fram. Hoho. Äventyr.

Amputationsskador.


image136

Instruktioner ur en handbok från en gammal första hjälpen-låda vi hittade i garaget. Störtskön illustration eller vad?

Snapshots från kvällen.


image133
En pannacotta, flera pannacottor...?

image136
image137
Emilies tjusiga, kärleksröda gips. "Lukta inte på det!"

Som väntat en trevlig kväll. Nya och gamla ansikten, goda tilltugg och uppdateringar av vad folk, närvarande såväl som icke närvarande, pysslar med nu för tiden. När det började vankas ölspel kände Kristin och jag oss lätt överflödiga som nykterhetens representanter i sällskapet. Kvällen avrundades på McDonald's med varsin kopp cappuccino, skvaller och ett respektingivande antal Morafjortisar samt skidflyktingar från Sälen. Trevligt.

Hemma igen.


Mora. Same old, same old. Skönt ändå att vara hemma på lite semester och promenera runt bekanta gator med bekanta ansikten. Kika i butiker, ta en fika, spana på folk, ta del av det senaste skvallret. Det har sin charm.

Inredningsmässigt har besöket varit lyckat hittills. Igår hittade jag en grå/svart/vit matta på EM som instinkterna säger mig kommer bli bra i vardagsrummet och ett vitmönstrat överkast till sängen. Jag har rosa soffkuddar på g och innan jag for igår landade Audrey Hepburn-affischen jag köpt via Tradera, så utvecklingen går framåt! Budgeten har ju redan gått åt helskotta så man kan ju lika gärna ta i rejält.

Ikväll är det partaj hos Emilie, bedriften 21 år ska firas med en blandning av kända och okända ansikten, bekanta och obekanta, fd klasskompisar, ex med flera. Innan det drar igång tänkte jag passa på att ockupera badkaret, det efterlängtade badkaret, och begrava mig i skumm ett tag. Mmm...


Att komma hem, typ.


Bli ompysslad och bortskämd.
Att äta annan mat än min egen, mat dessutom tillagad av min favoritkock i hela världen (om du trodde jag glömt hummern du nämnde för någon månad sedan har du fel, fel, fel käre far).

Gå på stan en vända och ta en fika på Kaffestugan.

Ta många, långa, bubbliga bad.
Åka ut i skogen med systemkameran och fotografera lite riktig natur.

Ta igen de senaste månaderna med min gosiga kattfröken. 

Återse gamla kändisar och kanske fira någon som fyllt 21...?


Ja, ni hör själva. Förväntningarna är skyhöga när jag lämnar hemma i Uppsala för att för första gången sedan flytten åka hem till Mora. Här nere strålar f ö solen och termometern visar 14 grader (!), men det är la bara att pälsa på sig Michelin-gummajackan, slänga UppsalaEkonomerna-väskan över axeln, ta ett fast tag om resväska och skohylla och fearlessly ge sig av med tåget norrut.


Tillbaka på fastlandet.


image132

Det blev en lyckad kryssning. Mycket skratt och skoj på en alldeles lagom nivå, åtminstone för oss fyra tjejer i hytt 2039. Halvtrist buffémat, gratisvin med päronsaft/diskmedelsmak, rökiga dansgolv med Hits of the 90's remixer, medelålders män som lurkade i dunkla hörn av baren och överallt stenåldersmänniskor som blev allt mer lättklädda ju äldre natten blev. (Tigerklänningen, med assistans av säkerhetsnålar, stod mig bi hela natten, tack för alla komplimanger).  

Vissa var feeling no pain redan innan buffén startade och åtminstone fem personer fick åtnjuta ett privilegium som vi andra inte fick -- att kliva iland på Åbo. "Avsatta" är tydligen den korrekta termen. Man får ju hoppas att det verkligen går flyg därifrån, annars kan det nog lätt bli långtråkigt att fördriva de kommande fem åren innan banningen från Viking Line går ut. I övrigt är det nog en och annan som kommer sitta tillsammans med Herr Ågren i morgon på Facebook och spåra sin aktiviteter.

Själv tar jag nog inte med mig några synder med mig hem som jag inte hade när jag for, det räcker ändå. I morgon bär det av mot Mora för första gången sedan jag flyttade och helt utan ironi kan jag säga att jag verkligen ser fram emot det. Föräldrar, vänner, stan -- det ska bli grymt skoj. Mot resväskan!

Ut på tigerjakt.image131

And with this världspremiär för tigerklänningen I leave you for böljan den blå.


Mot Åbo we go.


"Undrar om de varnar de andra resenärerna? Det borde de faktiskt göra."

-- Kurskamrat


Sådärja, nu är kappsäcken packad och klar för ett äventyr på böljan den blå. Överst ligger sjösjukearmbanden och extra tigertyg. M-väskor och systemkameror får stanna hemma, för medan jag litar på mig själv gör jag inte nödvändigtvis det på andra. Vissa går redan nu ut med att målet är kolla Facebook i morgon för att se om de hade kul. Vad säger man? Stenålderstemat kunde knappast vara mer passande -- tillbaka till grottmänniskostadiet.


Men var och en för sig, och jag tror hursomhelst det kan bli riktigt kul även utan planerade promille-rekord. Många av mina kurskamrater ska med och nollningen lade grunden för en bra sammanhållning, så nu håller vi bara tummarna för att havet håller sig lugnt och fint. Klockan 17 går bussarna från Ekonomikum, och på väg dit blir ett pitstop på Coop för att se om de har några lämpliga hundben att accessoriza min outfit med. Klockan 21 i morgon beräknas vi vara tillbaka i Uppsala, så au revoir tills dess.


Soligt, kallt Uppsala.


Två foton från i förmiddags nere vid Fyris River. Solen strålade och vindarna blåste iskalla på det bitande sätt som får kinderna att stickas länge efter. Hela förmiddagen har jag tillbringat med att visa upp mig i olika butiker i Uppsala och dela ut jobbansökningar. Jag vet inte, det kanske är onödigt, men det känns ändå bra att ha en backup ifall Svenskt Näringsliv av någon anledning inte ringer om ordförandeposten innan sommaren.

image129
image128

Dagens Tankar 4/3 2008


 • "Uppsaliensare" som beteckning för en person bosatt i Uppsala är faktiskt inget annat än fultsomfan.
 • Senaste Hollywood-tokeriet: att operera fötterna så att man kan fixa långa galor och partaj i stilettklackar. Mänskligheten har fan för mycket fritid.
 • Varför är det så många dödsannonser i tidningarna under lördag-söndag?
 • Hur tänker man som begravningsbyrå om man gör reklam för en billig gravsten? Att folk ska passa på att dö när det ändå är extrapris?

Framtidsplaner II.


image128

Precis efter att jag börjat spåna kring möjligheten att ta över världen med glasstillverkning pratar de på nyheterna om att det är ett överskott på ekonomer. När jag kommer hem och öppnar brevlådan hittar jag där reklam från en mäklarfirma om att sälja min lägenhet "i attraktiva bostadskvarter" och ett paket med vinsten från en slogantävling.

Om vi summerar vad ödets makter kan tänkas mena med detta: Jag ska sluta ekonomutbildningen, sälja lägenheten, använda pengarna för att starta glasstillverkning och leva på slogantävlingar tills verksamheten börjar gå med vinst...?

Framtidsplaner.


image126
Bildkälla

Istället för att leta information om Saab som transnationellt företag har jag under morgonen utövat självdestruktivt beteende genom att surfa runt på Ben & Jerry's hemsida. Totalt mot bättre vetande. Nu sitter jag här i ett hörn av Ekonomikum med ett glassug i storleksklassen XXL. Bad, bad, bad.

På hemsidan finns en funktion som kallas Flavour Generator, där man kan mixa sina egna glassar och, om man känner för det, döpa mixen och skicka in till Ben & Jerry. Det fick mig, förutom att praktiskt taget dregla på tangentbordet, att börja fundera. Man kanske borde börja tillverka glass? Ben och Jerry startade sin tillverkning av glass i en gammal bensinmack i slutet av 1970-talet efter att ha gått en brevkurs i glasstillverkning.

Minus kunskap, vilket borde vara det lättaste att skaffa sig (hursvårtkandetvara?), har jag passionen. Jag tror på glass som välgörande för mänskligheten och dess healande verkan. Ben & Jerry's är gott men sååå komplicerade är inte deras smakkombinationer. Det går alltid att ha gräddigare glass, mer choklad och större kakdegsbitar. Dessutom är jag rätt säker på att jag har en person som kan bli min perfekta Jerry. Anna & Lena's ligger faktiskt rätt bra i munnen...

Nattankar.


Eftermidnattspigg som vanligt ligger jag nerkrupen i sängen och läser igenom inskickade essäer från förra årets Ekonomi, företag och samhälle-kurs. Betyget i kursen grundar sig på tre saker -- tentorna, grupp-PM:et och en individuell essä som på något sätt ska ha koppling till kursen. Egentligen ska det inte gå att komma åt inskickade arbeten från gamla kurser, men på grund av nån bugg i systemet gör man det ändå.

När jag läser får jag verkligen justera mina förväntningar på universitetsstuderande -- folk skriver så dåligt. Och inte bara dåligtdåligt utan felstavat, tvärtemot instruktionerna och framför allt fantasilöst. Av 60 ämnesval som jag sett har minst hälften skrivit om globaliseringen och resten antingen konsumtionshysteri, miljöproblem eller svenska modellens effekter. Skojigt att vara lärare när den trettionde globaliseringsessän som citerar kurslitteraturen landar på skrivbordet!

I mitt huvud dyker det upp alla sorters olika uppslag av en uppgift som avslutas med Låt inspirationen flöda! Det knixiga är att jag har noll och ingen uppfattning om hur mycket man vågar ta ut svängarna, men om inte annat får väl den här uppgiften bli ett test av det. Över min döda kropp att jag tänker idissla några globaliseringsteorier om jag har skuggan av en chans att göra något kreativt.

---

Det snöar. Nyss tassade jag ut i köket för att dricka vatten och det är vitt ute. Jag trodde vi hade en överenskommelse, växthuseffekten och jag, men tydligen inte. Dags att höja värmen inne och införskaffa en liten bensinmotor som kan stå och puttra ute på balkongen så vi får ordning på det här.


Smygpremiärtitt.


image125

DESIGN: Anna Cavalli, tidig vårkollektion 2008.

PREMIÄRVISNING: Onsdagen 5 mars 2008, Viking Line.

Lördag 1/3 2008


Lördagens planering:

[x] Tvätta, i grevens tid. Vi snackar seriöst tvättberg.

[x] Sy min stenåldersklänning i tigertyg till kryssningen.

[x] Baka chokladbollar.

[x] Snygga till i lägenheten inför kvällen (se nedan).

[x] Ha ett tjejgäng över för onyttigt födointag, Melodifestivaltittande och spelspelande.


Ärligt talat är det först de senaste dagarna jag haft en chans att varva ned sedan programmet började. Nollningen är över, de två tentorna som gjorde att man aldrig var ledig är bakom mig och vi har eget arbete istället för massor av föreläsningar. Det må vara en hur fet klyscha som helst, men icke deso mindre sann - det har hänt så mycket att jag inte förstår att det bara gått drygt sex veckor.


Nej, här jag kan inte sitta. Dags att grabba tag i tvättpåsarna, ner i källaren och claima tvättiden.


RSS 2.0