Händelserik Helg


Min sista helg i London blev en händelserik sådan.

Det började med att Lena och jag tänkte kolla in Horse Guards Parade vid Whitehall i lördags förmiddag. Där var det förvånande mycket folk och poliser överallt, men vi klämde oss in bland de andra åskådarna och såg skymtar av hundratals töntigt marscherande vakter mellan de hästrumpor som blockerade utsiken. Allt till tonerna av enerverande trumpeter.

Har man sett en av drottningens vakter har man sett dem alla, likadant med hästrumpor. Efter någon timme utan vidare action gav vi upp och började jaga lunch istället. Planen var att gå till Green Park, men vi kom inte längre än the Mall, som var igentjockat av folk och avspärrat, vilket omöjliggjorde våra lunchplaner.

I väntan på att de dumma hästarna skulle gå förbi stod vi där i trängseln vid Buckingham Palace med ett par tusen flagg- och kameraviftande människor. Typiskt turister att bli så upphetsade över något som händer i princip varje dag, tänkte vi trött när vakterna och hästerna gick förbi. Applådera för några rödklädda människor med döda björnar på huvudet, så fjantigt.


Helt plötsligt dök det så upp en hästdragen vagn i paraden, inte mer än ett par meter från oss, med en liten limeklädd figur vi överraskat kände igen.

Drottningen.

Först då gick det upp för oss vad allt ståhej handlade om. Tydligen var det drottningens officiella födelsedag (hon har två, en riktig och en officiell), något vi totalt missat. Det sköts kanonskott, trumpetades saluter och över slottet flög flygplan med röd-vit-blåa strimmor efter. Allt sändes på tv. Drottningen själv med tillhörande familj kom sedan ut på balkongen för att vinka precis när det kom världens regnskur. Den pågick i två minuter och slutade exakt när blåbloden gick in igen - det var nästan symboliskt.

Förutom att ofrivilligt råka på Englands drottning, hann vi också med Sir John Soanes Museum (en arkitekt vars hus förvandlats till ett museum med tusentals spännande pryttlar), St Martins-In-The-Field (stängt för renovering), Harry Potter-stationen King's Cross (med ursäkten att vi råkade befinna oss i området) och British Library med Magna Carta, orginalverk av Shakespeare och annat smått och gott.

I söndags kom vi äntligen upp i London Eye. Vi promenerade över ökända Millenium Bridge, besökte St Paul's Cathedral, shoppade second hand i Notting Hill och Portobello Road och på kvällen bjöd familjen D mig (och Lena) på avskedsmiddag på en thailändsk restaurang.


Trooping the Colour
Hur många vakter kan du se i denna bild?

En liten drottning
En liten limefärgad drottning (prins William till vänster,
Camilla & Charles vid dörren)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0